THL uudisti ohjeet: Osalle vauvoista vähemmän D-vitamiinia kuin ennen – Katso, muuttuiko suositus sinun vauvallasi!

Vauvojen D-vitamiinilisän suositusta muutettiin yksilöllisempään suuntaan: Nyt vauvan ravinto vaikuttaa käyttösuositukseen. Katso, paljonko vauvasi tarvitsee D-vitamiinia uuden suosituksen mukaan.

Teksti Kia Toivanen
Kuvat iStock
Vauvan d-vitamiini suositukset muuttuvat.

D-vitamiinilisien käyttösuositukset vauvoille muuttuvat, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Uusi D-vitamiinisuositus astuu voimaan heti.

Aiemmin kaikille vauvoille ruokavaliosta riippumatta suositusannos D-vitamiinia on ollut 10 mikrogrammaa vuorokaudessa. Uuden annosteluohjeen mukaisesti vauvoille annetaan D-vitamiinilisää yksilöllisesti sen mukaan, onko vauva täysimetetty vai saako hän ravinnokseen äidinmaidonkorviketta tai vieroitusvalmistetta.

Uusille suosituksille on tarvetta, sillä uusien EU-säädösten mukaisesti äidinmaidonkorvikkeiden sekä vieroitusvalmisteiden D-vitamiinipitoisuuksia nostetaan. Päivitetyllä käyttösuosituksella halutaan varmistaa, että vauvat saavat D-vitamiinia riittävästi, mutta eivät liikaa.

Ensimmäisiä uusien pitoisuuksien mukaisia äidinmaidonkorvikkeita tulee kauppoihin Suomessa tämän syksyn aikana.

Uusi D-vitamiinisuositus vaihtelee

Uudet suositukset D-vitamiinilisän käytöstä vaihtelevat suuresti riippuen siitä, mitä vauva saa ravinnokseen. Vauvoille suositellaan annettavaksi nestemäistä D-vitamiinivalmistetta, sillä sen saa annosteltua tarkemmin kuin suihkeen.

D-vitamiinilisän käyttö imeväisikäisillä

10 mikrog / vrk: täysimetetty lapsi ja lapsi, joka saa vähemmän kuin 500 ml/vrk äidinmaidonkorviketta / vieroitusvalmistetta*

6 mikrog / vrk: lapsi, joka saa päivittäin 500–800 ml äidinmaidonkorviketta/vieroitusvalmistetta*

2 mikrog / vrk: lapsi, joka saa päivittäin enemmän kuin 800 ml äidinmaidonkorviketta/vieroitusvalmistetta*

*Äidinmaidonkorvikkeen/vieroitusvalmisteen määrään lasketaan mukaan D-vitaminoidut lastenvellit ja -puurot.  

Kun lapsi täyttää vuoden, palataan vanhan suosituksen mukaiseen 10 mikrogramman vuorokausiannokseen.

Jos oman lapsen suosituksesta on epävarmuutta, asiasta kannattaa kysyä lisäohjeita neuvolasta.

Enemmän D-vitamiinia sisältävät korvikkeet kauppoihin syksyn aikana

Uusi suositus on voimassa heti ja sitä sovelletaan kaikilla lapsilla samalla tavalla riippumatta siitä, ovatko lapsella käytössä olevat äidinmaidonkorvikkeet tai vieroitusvalmisteet nykyisten vai uusien D-vitamiinipitoisuuksien mukaisia.

Aiemmin äidinmaidonkorvikkeiden D-vitamiinipitoisuus oli 1,5–2,5 mikrogrammaa /100 kilokaloria. Uuden EU-asetuksen mukaisesti se on  2,0–2,5 (enintään 3) mikrogrammaa /100 kilokaloria.

Ensimmäiset uusien pitoisuuksien mukaiset tuotteet ovat kaupoissa tänä syksynä, mutta kaikkien kaupoista löytyvien tuotteiden tulee olla uuden säädöksen mukaisia viimeistään kesäkuussa 2020.

Lähde: THL

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä