Vauvan terveys 01.07.2019 Päivitetty 04.11.2020

Tunnista ja hoida vauvan vatsavaivat

Vauvan vatsavaivat ovat suhteellisen yleinen ongelma. Ummetuksesta tai refluksivaivoista eli liiallisesta pulauttelusta kärsii muutama prosentti vauvoista. Vatsaoireita aiheuttava ruoka-aineallergia taas vaivaa lähes joka kymmenettä vauvaa.

Teksti
Susanna Kaaja
Kuvat
123RF

Vastasyntyneen ruoansulatuskanava on kehittymätön. Ensimmäiset kuusi kuukautta vauvan vatsavaivat ilmentävät vaikeaa kypsymisvaihetta, mutta sen jälkeen oireet yleensä helpottavat. Koliikinkin syy on suoliston hermotuksen kypsymättömyys.

Lue myös: Tunnista koliikki ja auta vauvaa

Vauvan vatsavaivat: Rintamaito harvoin syynä ummetukseen

Moni äiti pohtii, johtuvatko vauvan vatsavaivat rintamaidosta. Äidin ruokavaliosta erittyy kuitenkin maitoon vain äärimmäisen pieni osa. Runsaasti ilmaa tuottavia ruoka-aineita, kuten sipulia, kaalia ja voimakkaita mausteita, on silti hyvä välttää.

Yleensä rintamaito on imeväisen suolistolle hellävaraisempaa kuin korvikemaito. Poikkeuksena ovat lapset, jotka ovat herkistyneet jollekin äidin käyttämälle ruoka-aineelle.

Usein vauvan vatsavaivat johtuvat sinänsä vaarattomista ilmavaivoista, joihin ei ole olemassa kovin tehokkaita lääkkeitä. Aluksi voi kokeilla D-vitamiinitippojen vaihtamista toiseen merkkiin.

Apteekista saatavat Disflatyl- tai Cuplaton -tipat hajottavat kaasukuplia suolistossa. Toiset taas vannovat maitohappobakteerien nimeen. Mitkään näistä eivät yleensä auta koviin kipuihin.

Sen sijaan vyöhyketerapiasta, vauvajumpasta tai -hieronnasta voi olla apua. Ne eivät paranna esimerkiksi allergiaa, mutta voivat auttaa vauvaa rentoutumaan ja sitä kautta helpottaa tämän oloa.

Vauvat kakkaavat eri tahtiin

Ensimmäiset viikot vastasyntynyt ulostaa refleksinomaisesti, minkä jälkeen alkaa varsinainen kakkaamisen opettelu. Vatsan toiminta on yksilöllistä: kun toinen kakkaa kymmenen kertaa päivässä, toinen pitää välissä monen päivän tauon.

Jos vauva kasvaa ja voi muuten hyvin, kumpikin on normaalia. Kiinteään ruokaan siirtyminen harventaa aluksi kakkaamiskertoja. Suolen toiminta vilkastuu taas vähitellen, kun se tottuu uusiin ruoka-aineisiin.

Ummetuksen taustalla on erittäin harvoin suolitukoksia, allergioita tai esimerkiksi hermoston vikoja.

Lue myös: Milloin vauva pitää viedä lääkäriin?

Mitä ummetuslääkkeeksi vauvalle?

Joskus isomman vauvan vatsavaivat ja ummetus voivat hieman helpottaa oikeanlaisilla ruoilla. Apteekista saatava mallasuute voi auttaa lievässä ummetuksessa, samoin luumusose ja -mehu sekä mango. Sen sijaan banaania ja mustikkaa on syytä välttää. Jos uloste on kovaa, vauvalle voi tarjota myös vettä. Jatkuvaa veden juottamista on silti syytä välttää, jotta vauvan ruokahalu ei kärsi.

Kannattaa myös testata, sopisiko vauvalle parhaiten itse tehty vihannessose. Esimerkiksi valmisruokien sisältämä pektiini tai maitoproteiini voi joskus ärsyttää herkkää vatsaa.

Jos kakkaa ei kuulu päiväkausiin, ulostaminen on selvästi kivuliasta, ulosteessa on verta tai vauva alkaa lisäksi oksennella, on lääkärireissu paikallaan.

Imeväisikäisen ummetusta hoidetaan laktuloosia eli keinotekoista sokeria sisältävillä ulostuslääkkeillä, joita ovat esimerkiksi Levolac ja Duphalac. Niitä voi käyttää omin päin jonkin aikaa, mutta jos hoidon tarve on vuosia, lääkärin on syytä kontrolloida lapsen vointia.

Peräruiskeisiin ei kannata turvautua omin päin kuin pakon edessä. Ruiskeiden jatkuva käyttö ärsyttää suolta. Jos kakka ei lähde ummetuslääkkeillä tulemaan, on syytä lähteä selvittämään syitä tarkemmin.

Mistä apua vauvan refluksiin?

Refluksitauti on yleistynyt viime vuosina ja joskus se voi paljastua syyksi siihen, että vauvan vatsavaivat kiusaavat perhettä.

Refluksin kotihoidossa tehokkainta on kohoasento syönnin jälkeen ja nukkuessa sekä pullomaidon sakeuttaminen apteekista saatavalla sakeuttamisaineella. Rintaruokitulle lapselle voi antaa pienen määrän sakeutusainetta veteen sekoitettuna.

Myös kiinteiden ruokien tarjoaminen tavallista aikaisemmin voi auttaa, koska ne pysyvät paremmin sisällä kuin maito.

Joskus vauva pulauttelee siksi, että hän saa liikaa maitoa. Jos lapsen paino on noussut hurjasti, imetyskertojen karsiminen voi auttaa.

Jos refluksivaiva äityy pahaksi, lääkäri voi määrätä hoidoksi happosalpaajia. Niitä voi käyttää muutaman viikon mittaisina kuureina. Sen sijaan kuukausia tai vuosia kestänyt käyttö voi altistaa allergioille.

Lue myös: Suvi Tiilikainen: ”Kuopuksen refluksi oli viedä minut lataamoon”

Ovatko vauvan vatsavaivat sittenkin allergiaa?

Vauvan vatsavaivat, ripuli ja oksentelu voivat olla myös merkkejä allergiasta. Usein vauvalle ilmaantuu samalla iho-oireita, kuten nokkosrokkoa tai atooppista ihottumaa. Jotkut saavat myös hengityselinoireita.

Allergia voi puhjeta jo imetysaikana rintamaidon välityksellä. Paras tapa selvittää rintaruokitun lapsen allergian syy on poistaa yksi kerrallaan mahdollinen oireiden aiheuttaja äidin ruokavaliosta.

Yleensä äiti on ensin ilman maitotuotteita kahdesta neljään viikkoa. Jos se ei vaikuta vauvan vointiin, seuraavaksi karsintalistalla on muna, sitten viljat. Välttämisruokavalio on aina syytä laatia yhdessä lääkärin kanssa, koska se vaikuttaa rintamaidon koostumukseen.

Tavallisinta on, että lapsen allergiaoireet ilmaantuvat siirryttäessä kiinteään ruokaan. Siksi uudet ruoat tulisi aloittaa yksitellen ja pieninä annoksina. Näin oireiden aiheuttajat voidaan tunnistaa ja jättää pois ruokavaliosta.

Tämä on syytä tehdä yhdessä neuvolalääkärin kanssa.

Asiantuntijana lasten gastroenterologian osastonylilääkäri Tarja Ruuska Tampereen yliopistollisesta sairaalasta. Juttu julkaistiin ensimmäisen kerran 18.12.2015.

Keskustele: Apua, vauvalla paha refluksi!

Lue myös: Lapsen ruoka-aineallergiat

Lue myös

Kommentit (1)

Neuvolassa ei kyllä ole mitään osaamista refluksi- tai allergiaongelmiin. Pelkästään vähätellään ja sivuutetaan jos yrittää niistä puhua. Suoraan vaan yksityiselle spesialistille!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X