Vauvan hampaidenhoito – milloin hammastahnaa ja ksylitolia?

Vauvan hampaita suojelevat säännöllinen harjaaminen, ksylitolin käyttö ja vanhempien suuhygienia. Harjaaminen kannattaa aloittaa heti, kun ensimmäiset hampaat puhkeavat.

Teksti Nina Erho
Kuvat 123RF
Vauvan hampaidenhoito – milloin hammastahnaa ja ksylitolia?

Milloin tulevat vauvan ensimmäiset hampaat?

Maitohampaat alkavat yleensä puhjeta 4–11 kuukauden iässä. Joillakin vauvoilla on hampaita suussa jo syntyessään. Kuten lasten muussakin kehityksessä, myös hampaiden kasvussa ja kehityksessä on yksilöllisiä eroja.

Keskustele: Hampaita jo 3 kuukauden iässä

Missä järjestyksessä hampaat tulevat?

Ensimmäisinä puhkeavat keskimmäiset alaetuhampaat, sitten keskimmäiset yläetuhampaat ja näiden viereen toiset etuhampaat. Seuraavaksi tulevat ensimmäiset poskihampaat, sitten kulmahampaat ja toiset poskihampaat.

Kolmivuotiaana lapsella on yleensä suussaan kaikki kaksikymmentä maitohammasta, kymmenen alhaalla ja kymmenen ylhäällä.

Aiheuttaako hampaiden puhkeaminen oireita?

Hampaiden puhkeamiseen voi liittyä ruokahaluttomuutta, lisääntynyttä syljeneritystä, kutinaa, arkuutta ja turvotusta.

Keskustele: Apua, vauvan puhkeavat hampaat ovat keltaiset

Miten hammasoireita voi lievittää?

Apua voi olla jääkaapissa viilennettävästä vauvojen pururenkaasta . Kutisevia ikeniä voi myös harjata vauvahammasharjalla.

Milloin hampaiden harjaus aloitetaan?

Harjaus kannattaa aloittaa viimeistään, kun ensimmäinen maitohammas puhkeaa. Hampaat harjataan aamuin illoin pienellä ja pehmeällä hammasharjalla, pienin nykyttävin liikkein, ienrajaa myöten.

Lue lisää: Aloita vauvan hampaiden harjaus jo ennen kuin ensimmäinen hammas puhkeaa.

Miten harjaaminen onnistuu parhaiten?

Tärkeää on yrittää muodostaa hampaiden pesusta mieluinen, yhteinen hetki. Aikuinen voi pitää lasta sylissään tai kättä hänen ympärillään, ja harjauksen lomassa voi jutustella, runoilla ja sadutella. Mukana voi olla kaksi harjaa: aikuisella oma ja lapsella oma, jolla hän voi harjoitella.

Harjoittelun myötä lapsi kasvaa vähitellen osalliseksi tapahtumaan ja voi sitten aikanaan alkaa itse harjata. Tärkeää on myös, että hampaiden pesusta muodostuu toistuva, luonteva rutiini, joka kuuluu jokaiseen päivään – myös kyläreissuilla.

Lue lisää: Vauvan hampaiden harjaus

Milloin hammastahnan käyttö aloitetaan?

Lasten fluoritahnan käyttö aloitetaan ensimmäisen maitohampaan puhjettua. Tahnaa laitetaan harjalle sipaisu. Alle kaksivuotiaille sopivassa hammastahnassa on fluoria enintään 500 ppm. Vauvahammastahnaa ei huuhdota pois vedellä.

Mikä aiheuttaa reikiintymisen suussa?

Hampaiden reikiintymistä eli kariesta aiheuttaa mutans streptokokki -bakteeri. Bakteeri tarttuu helposti syljen välityksellä aikuiselta lapselle. Tartunnan välttämisessä auttaa, että vanhemmat hoitavat hampaansa kuntoon jo ennen lapsen syntymää ja pitävät hyvää huolta suuhygieniastaan.

Vauvan suussa käyvien tavaroiden, kuten tuttien ja lusikoiden, ei pidä käydä muiden suussa. Älä siis maista ruokaa vauvan lusikasta tai syötä häntä omalla lusikallasi tai nuolaise lattialle pudonnutta tuttia. Älä myöskään suukottele vauvaa suulle.

Myös säännöllinen ksylitolin käyttö, sekä vanhempien että myöhemmin myös lapsen, ehkäisee bakteeritartuntaa.

Muita hyödyllisiä tottumuksia ovat säännöllinen ateriarytmi , monipuoliset ateriat ja veden juominen janojuomana. Sen sijaan makean syöttäminen ja juottaminen vauvalle lisää hampaiden reikiintymisen riskiä. Näistä asioista on hyvä muistuttaa myös muita lasta hoitavia, esimerkiksi isovanhempia.

Keskustele: Lasten hampaiden reikiintyminen

Milloin lapselle voi antaa ksylitolituotteita?

Sopiva ikä aloittaa ksylitolituotteiden käyttö on noin puolestatoista kahteen ikävuoteen. Ksylitolia on suositeltavaa käyttää kolmesta viiteen kertaan päivässä ruokailun ja välipalojen jälkeen. Tarvittavan annoksen saa varmimmin täysksylitolituotteilla, joissa ksylitoli on päämakeuttaja.

Purukumin lisäksi olemassa on imeskelytabletteja.

Keskustele: Milloin olette antaneet lapselle ksylitolipastilleja?

Vaikuttaako imetys lapsen hampaisiin?

Imetys vaikuttaa suotuisasti leukojen kasvuun, suun alueen lihaksiston kehittymiseen sekä purentaan. Rintaa imiessään lapsi joutuu tekemään suullaan enemmän töitä kuin imiessään pullosta.

Pitkään, yli vuoden ensimmäisten hampaiden puhkeamisen jälkeen jatkuva imetys saattaa kuitenkin lisätä reikiintymisen riskiä. Erityisesti yöllä tapahtuva, usein toistuva tai jatkuva imetys on hampaille epäedullista.

Vaikuttavatko tutti ja tuttipullo hampaisiin?

Pitkä tutin ja tuttipullon käyttö voi aiheuttaa purentavirheitä ja hampaiden reikiintymistä. Lapsen imemisen tarve vähenee 6–9 kuukauden iässä. Silloin tutin ja tuttipullon käyttöä on luontevaa vähentää. Siirtymävaiheessa tuttia kannattaa käyttää mahdollisimman vähän eli lähinnä lohtutilanteissa ja nukahtamisessa.

Kokonaan tutista kannattaa pyrkiä eroon viimeistään kahteen ikävuoteen mennessä. Tuttipullosta kannattaa luopua viimeistään vuoden iässä eli silloin, kun lapsi alkaa totutella perheen ruokailurytmiin. Tuttipullo korvataan nokkamukilla tai mukilla.

Myös nukahtamista kannattaa hyvissä ajoin alkaa harjoitella ilman maito- tai vellipulloa. Makeita juomia lapselle ei anneta tuttipullosta missään vaiheessa.

Lue lisää: Tuttipullosta luopuminen

Onko sormien imemisestä haittaa hampaille?

Myös sormien imeminen voi aiheuttaa purentavirheitä. Sormea parempi vaihtoehto on anatominen tutti. Siitä on helpompi vieroittaa kuin sormesta.

Keskustele: Miten saan lapsen lopettamaan sormensa imemisen?

Lue lisää: Hampaat raskausaikana

Kommentit

2 kommenttia
Avatar

Mihin perustuu väite, että ksylitolia voi alkaa käyttämään 1,5-2 vuotiaana? Miksi vasta sitten?

Avatar

Vuoden vaihteessa suositus hammastahnasta muuttuu niin että alle 2v käytetään hammastahna jossa fluoria 1000ppm.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä