Vauvakuume Lapsettomuus ja adoptio
11/05/2016

Tästä äitiyslaissa olisi kyse: Sateenkaariperheen sisäinen adoptio on tuskastuttavan pitkä prosessi

Sateenkaariperheen lapsi voi saada laillisesti kaksi äitiä niin, että toinen äideistä synnyttää lapsen ja toinen adoptoi hänet. Tie yhteisvanhemmuuteen on kuitenkin tavallista pidempi. Kun Iina ja Heli Grym päättivät hankkia lapsen, joutuivat he säädösviidakon keskelle. Kansalaisaloite äitiyslaista helpottaisi sateenkaariperheiden elämää.

Kuvituskuva

Tästä äitiyslaissa olisi kyse: Sateenkaariperheen sisäinen adoptio on tuskastuttavan pitkä prosessi

Sateenkaariperheen lapsi voi saada laillisesti kaksi äitiä niin, että toinen äideistä synnyttää lapsen ja toinen adoptoi hänet. Tie yhteisvanhemmuuteen on kuitenkin tavallista pidempi. Kun Iina ja Heli Grym päättivät hankkia lapsen, joutuivat he säädösviidakon keskelle. Kansalaisaloite äitiyslaista helpottaisi sateenkaariperheiden elämää.

Sateenkaariperheen lähtökohdat adoptioon ovat alusta asti heteropareja heikommat. Kun Iina ja Heli Grym hankkivat lastaan, he joutuivat pitkälliseen tiedonhankinnan, paperisodan ja käräjäoikeuskäyntien kierteeseen. 

Kun lapsi syntyy miehen ja naisen perheeseen, hänellä on jo syntymästään lähtien kaksi juridista vanhempaa. Sateenkaariperheillä tilanne on toinen. Kun toinen parista on synnyttäjä, toinen joutuu adoptoimaan lapsen erikseen.

Lue myös: Mitä adoptioneuvonnassa kysytään? Näitä asioita kannattaa joka vanhemman pohtia
Keskustele: Adoptioneuvonta

Tieto adoptiosta vähissä viranomaisilla

– Olimme olleet yhdessä 10 vuotta, kun hedelmöityshoitoprosessi laitettiin käyntiin. Aina lasta oli pohdittu, mutta viisi vuotta sitten päätimme ryhtyä toimeen, Iina muistelee tapahtumien alkua.

Pariskunta laittoi hakupaperit liikkeelle. He etsivät spermapankista tuntemattoman luovuttajan, jonka avulla Iina tuli raskaaksi. Tarkoitus oli, että Heli adoptoi Iinan lapsen, jolloin myös hän on lapsen virallinen huoltaja.

Alku oli hankala. Tietoa naisparien adoptioprosessista oli vaikea löytää, eikä asiasta tiedetty edes neuvolassa. Sieltä heitä neuvottiin ottamaan yhteys Sateenkaariperheet ry -yhdistykseen.

– Se oli outoa, kun emme olleet kumpikaan edes jäseniä. Lisäksi kyseessä oli yhdistys. Kummaksutti, ettei neuvolassa osattu kertoa tästä prosessista millään tavalla, Heli muistelee.

Heli tiedusteli adoptioprosessia lopulta sosiaaliviraston yhteydenottolomakkeen kautta. Vastauksena tuli kasa puhelinnumeroita perheoikeudellisen yksikön adoptioneuvojille.

– Soitin kaikille ja yhdellä oli puhelinvastaaja, johon jätin viestin asiastani. Hän soitti takaisin ja saimme kotiin paperit, jotka piti etukäteen täyttää ja palauttaa, hän kertoo.

Lomakkeilla pari ilmoittautui perheen sisäiseen adoptioneuvontaan. Sosiaalityöntekijän piti ottaa heihin yhteyttä neuvonnan aloittamisesta, kun lapsi on syntynyt.

– Kun mitään ei kuulunut, olin viisi päivää lapsen syntymän jälkeen itse yhteydessä sosiaalitoimiston toimistosihteeriin. Johtava sosiaalityöntekijä otti meidät vastaan kaksi päivää myöhemmin, Heli sanoo.

Lue myös: 10 syytä sekundaariseen lapsettomuuteen
Keskustele: Adoptiolapsi biologisten lasten sisaruksena?

Paperisota hävetti työntekijöitäkin

Adoptioneuvonnassa Iinan piti vahvistaa allekirjoituksellaan ymmärtävänsä, että lapsen huoltajaksi vahvistetaan myös rekisteröidyn parisuhteen toinen osapuoli eli Heli. Adoptiopaperit piti toimittaa käräjäoikeuteen, josta tieto päätöksestä oli palautettava jälleen takaisin sosiaalitoimelle.

– Koska lapsemme on saanut alkunsa luovutetuilla sukusoluilla, se nopeutti sosiaalitoimen toimia, koska biologista isää ei tarvinnut asiasta kuulla, Heli kertoo.

Adoptiovirkailijat kokivat järjestelmän hullunkuriseksi. Iinan ja Helin täyttäessä kaavakkeita työntekijät jopa pahoittelivat parille nykyistä systeemiä.

– Virkailija valitteli, kun jouduimme käymään tämän lomake- ja paperirumban läpi. He, jotka työskentelevät adoptioneuvonnassa, eivät nähneet nykysäädöksissä järkeä, Iina muistelee.

– Meihin kuitenkin suhtauduttiin todella ystävällisesti sekä adoptiotoimistossa että neuvolassa, hän jatkaa.

Sateenkaariperheiden adoptioprosessi kestää nykyisin parista kuukaudesta jopa vuoteen. Iinalla ja Helillä tähän kului 4,5 kuukautta. Maksettavaksi jäi rahallisesti käräjäoikeuden kustannukset, 80 euroa.

– Tosin tähän on vaikea alkaa laskea, kuinka paljon aikaa – ja siinä mielessä myös rahaa – kului asioiden selvittämiseen ja papereiden täyttöön ja toimittamiseen, Heli muistuttaa.

Lue myös: Sekundaarinen lapsettomuus: milloin hoitoon?
Keskustele: Mies- ja naisparien adoptio-oikeuksista

Adoptioprosessi erilainen eri kunnissa

Toiminta ja suhtautuminen perheiden sisäiseen adoptioon vaihtelee sekä virkailijoiden että asuinalueiden välillä. Iinan ja Helin ystäväpariskunta Kouvolasta ei kokenut prosessia yhtä kivuttomaksi. Oli kotikäyntejä, ja parisuhteesta oli tentattu tietoja tavallista enemmän.

– Heillä oli jatkuvasti pelko, saavatko he oikeutta adoptioon lainkaan, Iina kertoo.

– Helsingissä asiat sujuvat kohtuullisen mutkattomasti ja nopeasti, Heli lisää.

Nyt Iinan ja Helin tytär on kolmevuotias. Vaikka heidän kokemuksensa adoptoinnista ei ollut hankalimmasta päästä, tuntui kaikki ylimääräinen työ ja aika turhalta. Se herätti myös paljon tunteita.

– Omasta näkökulmastani voisin sanoa, että koin koko prosessin loukkaavana ja epävarmana. Minullako ei ole oikeutta ja velvollisuuksia omaan lapseeni, kun en ole sitä synnyttänyt, Heli kysyy lopuksi.

Lue myös: Hurja tarina: Ystävän lahjamunasolulla raskaaksi
Keskustele: Kotimaan adoptio

Miten sateenkaariparien adoptioprosessi eroaa heteroparien prosessista?

–  Hetero- ja sateenkaariparien adoption tämänhetkinen keskeinen ero on se, että vain heteroavioparit voivat adoptoida perheen ulkoisen adoption kautta lapsen yhdessä, sateenkaariparit eivät, Monimuotoiset perheet -verkoston projektipäällikkö Anna Moring kertoo.

Eli jos sateenkaaripari haluaa adoptoida, vain toinen osapuoli voi tulla viralliseksi vanhemmaksi.

Lue myös: Nämä ovat lapsettomuuden yleisimmät syyt
Keskustele: Homojen adoptio-oikeus

Mitä perheen sisäinen adoptio tarkoittaa?

–  Tällä tarkoitetaan tilannetta, missä joku adoptoi aviopuolisonsa tai rekisteröidyn puolisonsa juridisen lapsen. Tällöin myös puoliso on edelleen lapsen juridinen vanhempi.

Tämä eroaa perheen ulkoisesta adoptiosta siten, että ulkoisessa adoptiossa lapsen juridinen suhde aiempiin vanhempiinsa katkeaa.

Lue myös: Lapsettomuushoitojen vaiettu puoli: masennusta ja kateutta
Keskustele: Sijaisvanhemmuus

Mitä ongelmia nykytilanteessa on?

– Käytännöt lapsen syntyessä ovat epäyhdenvertaiset naisparin ja naisen ja miehen muodostaman parin perheessä.

Siinä missä naisen ja miehen muodostaman parin kohdalla isä voi uuden isyyslain myötä tunnustaa isyytensä jo neuvolassa, naisparin toinen osapuoli joutuu käymään läpi adoptioprosessin.

Tämä vie aikaa, paikkakunnasta riippuen, kahdesta kuukaudesta jopa vuoteen. Se on sekä kunnalle että perheelle kallis prosessi, kun perhe joutuu käymään läpi adoptioneuvonnan ja hakemaan käräjäoikeuden päätöksen adoptiolle.

Koko raskausajan ja myös adoptioprosessin ajan lapsen tilanne on juridisesti turvaton: jos synnyttävälle äidille tapahtuu jotakin, niin lapsella ei ole toista juridista vanhempaa. Tai jos pariskunta eroaa raskausaikana tai ennen kuin adoptio on viety läpi, ei lapsella ole oikeutta elatukseen eikä perintöön toiselta äidiltään, eikä myöskään tapaamisoikeutta toiseen äitiinsä.

Lue myös: Näin adoptio etenee: 10 kysymystä adoptiosta
Keskustele: Harkitsen lapseni antamista adoptioon

Mikä on suunnitteilla oleva äitiyslaki?

–  Äitiyslaki korjaisi yllä mainitut ongelmat ja tekisi naisparien lapsista yhdenvertaisia naisen ja miehen muodostaman parin lapsiin nähden.

Äitiyslaki siis mahdollistaisi sen, että myös naisparin toinen osapuoli tunnustaisi äitiytensä neuvolassa samoin kuin isyys voidaan tänä päivänä tunnustaa. Näin lapsella olisi alusta asti kaksi juridista vanhempaa.

Kansalaisaloitteena etenevään äitiyslakiin kerätään kansalaisten allekirjoituksia 28. toukokuuta 2016 asti. Mikäli aloite saa 50 000 nimeä, se siirtyy eduskunnan käsittelyyn lakiehdotuksena.

Lue myös: Milloin on lapsettomuushoitojen aika?
Keskustele: Äitiyslaki

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.