Olen arkiruokailuissani kotona päätynyt viljattomaan ruokavalioon tällä hetkellä, sillä suurin osa viljoista ei vaan sovi minulle. Tai ehkä jopa kaikki viljat. 20 vuoden ruoka-aineoireiluni on aina pistetty maitotuotteiden piikkiin, sillä keliakiaa minulla ei ole, ja sen sijaan laktoosi-intoleranssi löytyy. Vaan ei oireilu lakannut koskaan, vaikka olen aiemmin ollut kuukausia myös täysin maidottomalla ruokavaliolla, sekä ilman lihaa.

Viime keväänä kun tiputin elopainoani , jätin gluteeniviljat minimiin. Olo oli parempi, mutta ei täysin oireeton. Söin silloin kuitenkin kauraa, maissia, tattaria, riisiä jne. Nyt vuodenvaihteessa kokeilin jättää nekin tauolle.

En oikeastaan ensin edes tajunnut, että ei enää turvottanut, sattunut mahaan, ollut ummetusta tai kivuliaan näppyläistä ihoa. Kun tajusin, rupesin kiinnittämään huomiota olooni esim. reissujen ja kyläilyjen jälkeen, kun olin syönyt ns. tavallisesti. Kaikki oireet palasivat taas, ihan yhdenkin päivän vehnänsyönnit saa ihoon nousemaan kipeitä paukamia seuraavana päivänä. Näppyjen katoamiseen taas tarvitsee vähintään viikon ilman viljoja. Ei kivaa. Mahakivut ja muut onneksi loppuvat nopeammin.

Kyläilyt on siitä pahoja, koska eihän mulla ole allergiaa, enkä haluaisi olla vaivaksi kenellekään. Ja Suomessa syödään paljon viljatuotteita. Omat eväät voisin hyvin kuljettaa aina mukana, mutta sekin voi loukata jotakuta. Mutta sitten taas, oma hyvinvointi on kyllä paljon tärkeämpää kuin se, että joku kokee minut vaikeaksi. Katsellaan, miten tätä asiaa prosessoin pääkopassani, nyt kun tiedän oireiden aiheuttajan.

Siispä arkiruoat on rukattu meillä viljattomaan suuntaan. Lapset saavat toisinaan tavallista leipää tai pastaa, mutta eivät päivittäin, sillä eihän ihminen niitä välttämättä tarvitse. Monipuolisesti voi onneksi syödä muutenkin.

Tämän pohjalta yhdeksi arkiruoaksi on rantautunut kesäkurpitsalasagne. Ja miten hyvää se onkaan! Ohje on kokeilemalla muotoutunut, ja näyttää tällä hetkellä tältä:

225c n. 30-40min

Tarvitset:

2 kesäkurpitsaa (koko ei ole niin justiinsa)
1 sipuli
1 rasia jauhelihaa
200g sulatejuustoa
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
1 tl valkosipulijauhetta
1 kananmuna
1 dl nestettä esim. kookoskerma, maito, kasvimaito (tein kookoskermalla)
Voita vuoan voiteluun
1 dl juustoraastetta

Tee näin:

1. Kuullota sipulit pannulla öljyssä (meillä oliiviöljy), lisää jauheliha ja ruskista se. Lisää mausteet ja sulatejuusto, anna sulatejuuston sulaa sekaan pannulla.

2. Voitele vuoka voilla. Viipaloi kesäkurpitsat, ja asettele vuokaan yksi kerros kesäkurppia. Saa olla päällekkäinkin, mieluummin niin kuin että jäisi aukkoja.

3. Laita kerros jauhelihaa. Sekoita muna ja neste keskenään ja kaada siitä osa tähän väliin. Sitten uusi kerros kesäkurpitsaa, jauhelihaa jne, kunnes sun ainekset on käytetty. Kippaa loput munanesteseoksesta mukaan.

4. Päälle vielä juustoraastetta ja uuniin 225c. Kesäkurpitsa kypsyy melko nopeasti, joten riippuu uunista ja vuoan mallista, kuinka kauan paistuu. Itse otan pois uunista silloin kun juusto alkaa olla mukavan kypsynyttä.

Tää on ihanaa, kokeile! Millaisia arkiruokia teillä syödään?

Lue myös nämä:
Papukastike, joka maistuu lapsillekin
Ainako lihansyöjä?
Maitosuositukset ovat muinaisjäänne
Löydät mukaan myös Instagramissa:@iloelolaura ja Fb:Iloa, eloa! -blogi

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X