Viihdy
04/12/2016

Roasted Vege Sunday/KAKSIKOKKIA blogikeittokirja

Roasted Vege Sunday/KAKSIKOKKIA blogikeittokirja

roasted-vege-sunday-ulla-huuhko

ROASTED VEGE SUNDAY -aterian suunnittelun lähtökohdat:

*Suunnitellaan kasvisten ympärille, ei siis liha tai kala lähtökohdasta.
*Paahdetuista juureksista, kasviksista, hedelmistä voidaan valmistaa myös kasvis-ja hedelmäsoseita perheen pienimmille.
*Kerätään sesongin mukaisia kasviksia ja juureksia uunipellille, maustetaan suolalla, pippurilla ja Keiju rypsiöljyllä, yrteillä jne. Mikäli perheessä on ’kasvissose -aterioita’ syöviä perheen pienimpiä, jätetään osa kasviksista ja juureksista (sekä hedelmistä) maustamatta.
*Lisänä  erilaisia kastikkeita, tahnoja, siemeniä, keitettyjä linssejä, yrttejä, ituja, salaatteja, hedelmiä (esimerkiksi granaattiomenaa) jne. Jokainen ruokailija voi ’tuunata’ omanlaisensa aterian omien mieltymystensä mukaan :)
*Mahdollisesti jäljelle jääneistä paahdetuista kasviksista, juureksista ja hedelmistä voidaan valmistaa  salaatteja, keittoja, hummusta, kasvispihvejä, leipätaikinaa, makeita leivonnaisia tai kakkuja (porkkana, kurpitsa, punajuuri) jne.

ROASTED VEGE SUNDAY -resepti

Roasted vege sunday -uunipelti rakennetaan niin, että ensimmäiseksi pellille laitetaan kauemmin kypsennystä vaativat kasvikset ja juurekset (punajuuret, raitajuuret, perunat, bataatit, kokonaiset sipulit, valkosipulit) seuraavaksi lisätään joukkoon vähemmän kypsennysaikaa vaativat kasvikset ja juurekset (porkkanat, munakoisot, kurpitsat) ja viimeiseksi lisätään nopeasti kypsyvät sekä vaikkapa hedelmät (kesäkurpitsat, paprikat, tomaatit, sienet, luumut, omenat…)

noin uuninlämpötila: 225′-175′
noin kypsennysaikoja:
1,5 h (uuniperuna) ♥
1-0,5 h (punajuuri, selleri, bataatti, sipuli) ♥
0,5 h (porkkana, palsternakka, munakoiso, kurpitsa, kukkakaali, kaali, kiinankaali) ♥
0,5 h- 15 min (kesäkurpitsa, tomaatti, paprika, herkkusieni, parsakaali, ruusukaali, hedelmät) ♥

SOIJAMAJONEESI

1,5 dl soijamaitoa
2 dl Keiju rypsiöljyä ♥
2 rkl omenaviinietikkaa

Soijamaidon joukkoon lisätään ohuena nauhana öljyä koko ajan sekoittaen (normaali majoneesin valmistus),lopuksi lisätään omenaviinietikka. Maustetaan suolalla, pippurilla (persiljalla, valkosipulilla ym.)

KIKHERNEHUMMUS

1 tlk valutettuja kikherneitä
2 uunissa paahdettua valkosipulinkynttä ♥
vajaa 0,5 dl Keiju seesami-rypsiöljyä ♥
tuoretta chiliä pala tai veitsen kärjellinen jauhettua chiliä ♥
(paahdettuja seesamin siemeniä)
sitruunan mehua ♥
jauhettua korianteria
juustokuminaa
suolaa
rouhittua mustapippuria

kaikki ainekset soseutetaan keskenään tehosekoittimella tai kutterissa.

HERNEHUMMUS

250g kiehautettuja ja jäähdytettyjä pakasteherneitä ♥
1 uunissa paahdettu valkosipulinkynsi ♥
Keiju rypsiöljyä ♥ tarpeen mukaan ohentamaan massaa
jauhettua korianteria
juustokuminaa
suolaa
sitruunan mehua ♥
Kaikki ainekset soseutetaan keskenään tehosekoittimella tai kutterissa.

Roasted vege sunday-ateriaa täydentää tällä kertaa Italialaiset tofupullat tomaattikastikkeessa, mutta yhtä hyvin ateriaa voidaan täydentää eläinkunnan proteiinilla.

ITALIALAISET TOFUPULLAT TUORE TOMAATTIKASTIKKEESSA

1 sipuli ♥
2 valkosipulin kynttä ♥
500g silkinsileää reilunkaupan jalotofua ♥
Keiju rypsiöljyä ♥
suolaa, mustapippuria
40g paahdettuja pinjansiemeniä ♥
tuoretta basilikaa ♥, minttua ♥, persiljaa ♥
100g korppujauhoja
50g parmesanraastetta
tomaattikastiketta

Sipuli, valkosipuli ja tofu freesataan öljyssä, kunnes ovat pehmeitä. Maustetaan suolalla, mustapippurilla. Mikäli tuntuu, että tofusta irtoaisi vielä jonkun verran nestettä, massan voi laittaa valumaan siivilää hetkeksi. Kun ylimääräinen neste on valunut pois, seoksen joukkoon lisätään paahdetut pinjansiemenet, karkeasti leikatut yrtit ja seos ajetaan soseeksi kutterissa. Lopuksi seoksen joukkoon lisätään noin 50g-70g korppujauhoa. Tarkistetaan maku.
Tofupulla-massasta muutoillaan pullia tai soikioita kostutetuin sormin – pyöritetään 50g korppujauhoissa.
Kaadetaan tomaattikastike uunivuokaan ja asetellaan tofupullat kastikkeen päälle. Ripotellaan pinnalle parmesanraastetta ja kypsennetään uunissa noin 30 min.
…viimeistellään paahdetuilla pinjansiemillä, tuoreilla yrteillä..

TUORE TOMAATTIKASTIKE

1 kg tomaattia ♥, kaltattuna (tomaatteihin tehdään ristiviilto veitsellä, vastapäätä kantaa, Kastetaan tomaatit kiehuvaan veteen noin 30 s. Tai kunnes kuori alkaa irrota. Jäähdytetään kylmässä vedessä, jotta kypsyminen loppuu, jonka jälkeen tomaatit kuoritaan.)
oliiviöljyä tai Keiju rypsiöljyä ♥
2 sipulia ♥
3 valkosipulin kynttä ♥
tuoreita yrttejä: oreganoa ♥, timjamia ♥, basilikaa ♥…
laakerinlehti
(maustepippuria)
rouhittua mustapippuria
suolaa
sokeria

Annetaan kastikkeen valmistua hiljalleen kiehuen vähintään 40 minuuttia…poistetaan kokonaiset yrtin oksat ja laakerinlehti…soseutetaan.

♥ = Löydät tuotteesta Sydänmerkki-vaihtoehdon

KAKSIKOKKIA blogikeittokirjan löydät täältä.

Siirry äänestämään