”Oletko sä se Jeesus?” – poikkeusaikanakin vietetään ikimuistoisia ristiäisiä

Korona on supistanut ristiäisjuhlia, mutta koskettavat ja hauskat kastetilaisuudet ovat jääneet vanhempien ja pappien mieleen. Lue tarinat ja osallistu arvontaan – voit voittaa 100 € lahjakortin Timanttisille!

Kaupallinen yhteistyö: Suomen evankelis-luterilainen kirkko

Kun harjavaltalaisten Sanna-Mari ja Teemu Piiran kolmas lapsi syntyi helmikuun lopulla, perhe odotti vielä parin kuukauden päässä siintäviä suuria ristiäisjuhlia. Toisin kuitenkin kävi, kun korona-pandemia teki yli kymmenen hengen kokoontumisista kiellettyjä.

Pienen pojan kastejuhlat oli tarkoitus järjestää noin 50 hengen voimin kauniissa juhlatilassa.

– Juhlat supistuivat kymmeneen henkeen. Perheeseemme kuuluu viisi ihmistä, joten ulkopuolisia sai olla paikalla vain viisi. Papin lisäksi paikalla olivat kummit sekä mieheni mummu, Sanna-Mari Piira kertoo.

Kaste toimitettiin kirkossa ja myöhemmin kahviteltiin Piirojen kotona. Suurten ristiäisjuhlien peruuntuminen tietysti harmitti, mutta lopulta intiimi kastehetki jäikin mieleen positiivisesti. Piira kuvailee, että tilaisuus oli koskettavuudessaan erityinen.

– Kaikki saivat osallistua kasteeseen ja lapsen siunaamiseen, se oli hieno hetki. Olimme kaikki lähekkäin ja kyyneleet nousivat silmiin heti, kun pappi alkoi puhua, Piira sanoo.

Muut perheen läheiset olivat mukana Skype-yhteydellä. Puhelin asetettiin jalustalle, ja se kuvasi koko kastetilaisuuden. Piira kiittelee, että seurakunta oli varautunut etäyhteyteen ja tarjosi jalustan käyttöön. Skype-yhteyskin sujui varsin mallikkaasti.

Sanna-Mari ja Teemu Piiran pojan nimeksi tuli Nuutti.

 

Eikä perhe joutunut hylkäämään täysin suunnitelmia suuremmista kastejuhlista. Nuutti-poikaa nimittäin juhlitaan kesäkuun lopulla uudelleen, kun on sallittua kokoontua 50 ihmisen kesken.

– Vaikka nimi on jo annettu, haluamme juhlia vielä suvun ja läheisten kanssa. He tapaavat sitten Nuutin ensimmäistä kertaa.

Hauskoja hetkiä pienellä porukalla

Turun Katariinanseurakunnan pastori Remo Ronkainen muistuttaakin ristiäisten siirtämisen mahdollisuudesta.

– Poikkeusaika on ollut monille ristiäisiä suunnitteleville perheille harmittava tilanne. Jotkut ovat päättäneet siirtää juhlia, mutta toisaalta korona-aikaan on vietetty ikimuistoisia, pieniä ristiäisiä, Ronkainen sanoo.

Ronkainen lohduttaa, etteivät onnistuneet juhlat ole kiinni ihmismäärästä.

– Läheiset tekevät juhlan. Tärkeintä monelle on, että voidaan olla perheenä yhdessä niin ilossa kuin surussakin. Tietysti läheisten rajaaminen pois juhlista on ikävää.

Erityisesti yksi poikkeusajan kastetilaisuus on jäänyt Ronkaisen mieleen.

– Kastetoimitus oli juuri alkamassa, kun kastettavan lapsen isoveli tuli minua vastaan sakastissa. Ylläni oli papin valkoinen alba. Poika katsoi minua ja kysyi: ”Oletko sä se Jeesus?”

Yllättävä kysymys sai papin hetkeksi sanattomaksi.

– Vastasin, että en ole Jeesus, mutta hän on kyllä mun kaveri, Ronkainen nauraa.

– Paikalla oli vain pieni porukka, mutta se oli ilahduttava hetki, joka jää varmasti kaikkien mieleen.

Lue lisää ristäisten järjestämisestä: kaste.fi

Monia mahdollisuuksia osallistua etänä

Turun Katariinanseurakunnan kappalainen Anna Hälli on kastanut korona-aikana kolme lasta. Hälli kokee, että ristiäisten sanoma puhuttelee uudella tavalla epävarmoina aikoina.

– Kasteet ovat olleet iloisia, herkkiä ja koskettavia kaikesta huolimatta. Fyysisen kohtaamisen välttäminen on tuntunut aluksi oudolta, mutta siihenkin on sopeuduttu. Minulla on tapana ottaa kasteen jälkeen vauva syliin ja laulaa hänelle. Se on selkäytimessä ja aluksi tuntui haljulta, ettei tätä voinut tehdä, Hälli sanoo.

Jokainen niistä kasteista, joissa Hälli on ollut poikkeusaikana mukana, on striimattu eli mukana on ollut etäyhteyden päässä enemmänkin ihmisiä.

– Olen toiminut Lontoossa pappina ja siellä striimausta on tehty muutenkin jo kauan aikaa. On ollut liikuttavaa, kun kummit ympäri maailmaa ovat veisanneet virsiä viiveellä.

 

Mahdollisuuksia kastetilaisuuden striimaamiseen on monia. Tähän voi käyttää esimerkiksi Zoomia, Skypeä tai Facebook-liveä suljetussa ryhmässä.
Hälli kehottaa ristiäisten järjestäjiä selvittämään ensin, mikä olisi helpoin tapa etäyhteyteen heille, jotka seuraavat kastetta muualla.

– Etäyhteyden päässä olevat ovat usein vanhempia ihmisiä, joille tällainen on uusi asia, Hälli muistuttaa.

– Eräässäkin kastetilaisuudessa mummo kajareissa ihmetteli, että mihin se ääni hävisi.

Hälli kehottaa ristiäisten järjestäjiä selvittämään etukäteen seurakunnalta, onko jalustaa mahdollista lainata ja millainen verkkoyhteys tilassa on. Joskus oman mobiilidatan käyttö saattaa olla parempi vaihtoehto.

– Seurakunnissa on erilaisia käytäntöjä, joten varminta on soittaa kyseiseen kirkkoon ja selvittää, millaisia välineitä ja tietoteknisiä valmiuksia heillä on.

Poikkeusajan ristiäisissä on korostunut läheisten välisen yhteyden tärkeys ja kaipuu, perheet vaikuttavat iloitsevan kohokohdista turruttavan erityisarjen keskellä. Kasteessa Jumala kutsuu ihmistä laajempaan kristittyjen yhteyteen, joka ylittää myös ajan ja paikan rajat. Kastejuhlassa ilo ja rauha murtautuvat poikkeusolojenkin keskelle.

Seurakunnissa tehdään paljon töitä sen eteen, että tilaisuus on turvallinen osallistujille ja noudatetaan tarkasti ajankohtaisia suosituksia.

Osallistu arvontaan ja voita 100 € lahjakortti Timanttisille!

Kommentit

93 kommenttia
Avatar

Hugo Olivia Sofia

Avatar

Suosikki nimiä on tietenkin omien ”kläpitten” eli lasten ja lastenlasten nimet ❤️💙+❤️💙

Avatar

Emilia oli hyvä nimi.

Avatar

Aada ja Onni

Avatar

AINO , EMILIA .EINO. VÄINÖ

Avatar

Olivia, Oliver

Avatar

Emilia ja Eveliina🥰

Avatar

Mukavan tuntoisia nimiä molemmat, lyhyitä ja helppo myös sisarusten sanoa nimet.

Avatar

Hanna- Maria..tai Hannes..😍

Avatar

Lilja ja Leo näistä parhaimmat😍😍

Avatar

Minusta Vienna on paras,mut jos noista on valittava niin Emilia,pojista Oliver,Mieluisin pojan nimi on minusta Ilmari.

Avatar

Eeli on hieno nimi. Tällä nimellä miehestä tulee jotain.

Avatar

Olinpas kriittisellä tuulella,mummin nimi Aino ja ukin Eljas kylläkin piti valita, Ella tuo mieleen musiikin ja Onni onnellisuuden elämässä. Nuutti on kyllä suloisen näköinen, kaikkea hyvää kaikille lapsille elämään.

Avatar

Emilia ja Joel

Avatar

Eetu ja Benjamin on hyviä nimiä

Avatar

Pidän paljon Ella ja Elias nimistä

Avatar

Joonas ja Joni
Joel
Sanni,Lyydia

Avatar

Oliver on ihana nimi. Se on mm
Lapsen lapseni toinen nimi

Avatar

Linnea ja Luka ovat mummin mielestä ihan täydelliset nimet 2019 syntyneille kaksosille❣

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi