Yleinen 09.10.2019

Tablettitietokone syttyi tuleen Kuopiossa – 3- ja 5-vuotiaat sisarukset palovammojen vuoksi sairaalaan

Lapset olivat istuneet autossa parkkipaikalla isän asioidessa Prismassa, kun laite leimahti liekkeihin.

Teksti
Tiina Torikka
Kuvat
iStock

Poliisi kertoo kahden pikkulapsen loukkaantumisesta tulipalossa keskiviikkona Kuopiossa. 3- ja 5-vuotiaat sisarukset olivat leikkineet autossa tablettitietokoneella, kun se syttyi tuleen.

Lasten isä oli tapahtuma-aikaan kaupassa ja lapset autossa Prisman parkkipaikalla. Isällä oli kaupassa mukanaan nuorin lapsista.

Onnettomuus tapahtui aamulla noin kello 8.30. Lapset saivat palovammoja muun muassa kasvoihin, poliisi kertoo.

Isän palatessa kaupasta takaisin hän oli huomannut autonsa olevan tulessa. Tuli oli levinnyt myös viereiseen henkilöautoon, molemmat autot olivat pahoin palaneita.

Poliisi tutkii tapausta palonsyyn tutkintana. Ylen kuvat paikalta kertovat tuhon laajuudesta.

Usein älylaitteiden tulipaloissa ylikuumentunut osa on akku. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin mukaan akusta alkanut palo voi olla räjähdysmäinen.

Ladattavissa elektroniikkalaitteissa tavallisten litiumioniakkujen palamiseen liittyy myös hyvin myrkyllistä kaasua.

Miten toimia, kun tabletti palaa?

Tukesin ylitarkastajan Seppo Niemen mukaan kotona parasta on upottaa tabletti veteen. Tabletin jännite on niin pieni, ettei sen kosketus veteen ole ihmiskeholle vaarallinen. Tukahduttamalla litiumioniakun palo ei sammu.

– Kemiallinen reaktio tuo tarvittavan hapen siihen, että tulipalo pysyy yllä kunnes se palaa loppuun, Niemi kertoo.

Tabletti on suosittu lapsiperheen viihdyke autossa. Jos palo sattuisi autossa, laite on parasta heittää palavana ulos asfaltille. Niemen mukaan auto on jo valmiiksi epäsuotuisa tulipalolle, kun kyseessä on suljettu tila, jonka rakenteissa itsessään on valtavasti muovia ja muuta palokuormaa.

Ylitarkastajan mielestä ei ole syytä suuresti hätääntyä Kuopion yksittäistapauksesta, sillä on äärimmäisen harvinaista, että laite syttyy itsestään. Raju käsittely kuitenkin lisää paloriskiä.

– Usein laite on saanut iskun tai vaurion tai jotain on pudonnut sen päälle, tai raju lämpötilan vaihtelu aiheuttaa oikosulun ja tulipalon.

Lue myös: 4 vinkkiä turvalliseen autoiluun lapsen kanssa

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X