Perhe-elämä 13.12.2019 Päivitetty 14.08.2023

Tiede tietää: Sisarukset suojaavat allergioilta, yksinäisyydeltä ja helikopterivanhemmuudelta

Eihän kaksi lasta mene siinä missä yksikin, mutta sisaruksesta on tutkitusti oikeaa hyötyä elämässä. Kokosimme, mitä tiede on viime vuosina asiasta todistanut.

Teksti
Natalia Kisnanen
Kuvat
iStock

Onko lisälapsessa mitään järkeä? Rahaa kuluu enemmän, vauva-ajan rasitukset pitää kokea uudelleen ja perheen ekologinen jalanjälkikin kasvaa! Entä jos sisaruus vie huomiota lapselta yksilönä?

Sitä paitsi eri puolilla maailmaa on havaittu, että tilastollisesti perheen vanhimmat tai ainoat lapset pärjäävät parhaiten koulussa. Ja eikös juuri lehdessä lukenut, että pikkusisarukset kehittyvät hitaammin kielellisesti.

Kun tieteellisiä tutkimuksia käy läpi, sisaruksista näyttäisi kuitenkin olevan paljon hyötyä. Sisarukset opettavat sosiaalisia taitoja ja suojelevat fyysisiltä ja henkisiltä vaivoilta. Eniten hyötyvätkin pikkusisarukset.

Mitä koulumenestykseen tulee, vanhemmilla on toki parhaiten aikaa auttaa koulutehtävissä lasta, jos hän on ainoa. Se, että myös esikoiset pärjäävät usein nuorempia sisaruksiaan paremmin koulussa, saattaa liittyä siihen, että ihmislapselle on luontaista opastaa ja auttaa pienempiä sisaruksiaan.

Psykologien mukaan ihminen sisäistää oppimansa tehokkaasti jakaessaan sen muiden kanssa. Tämä parantaa aivojen kykyä omaksua ja jäsentää kaikkea tietoa. Ja kun lapsi on tottunut neuvomaan nuorempiaan kotona, hän näyttäisi todennäköisemmin neuvovan myös vertaisiaan koulussa. Syntyy itseään ruokkiva positiivinen oppimiskierre.

Lue myös: Miten kasvattaa sisarukset, jotka ovat aikuisinakin läheisiä? Lue tutkijan 5 vinkkiä

Kuopuksilla vähiten allergioita ja ihottumia

Sisarukset näyttävät tarjoavan suojaa allergioilta ja atooppiselta iholta. Tilastollisesti näitä esiintyy nimittäin selvästi useammin esikoisilla ja ainoilla lapsilla kuin nuoremmilla!

Mitä enemmän isosisaruksia, sitä paremmassa turvassa lapsi tilastollisesti on; toisella lapsella on viidenneksen pienempi riski saada allergia kuin ensimmäisellä, mutta neljännellä lapsella enää puolet siitä mitä esikoisella.

Tutkimus toteutettiin Englannissa, missä heinänuha on yleistynyt merkittävästi samaan aikaan kun perheiden keskimääräinen lapsiluku on pienentynyt.

Mitä enemmän perheessä peuhaa lapsia, sitä rikkaampi on kodin mikrobikantakin.

Japanissa havaittiin lasten terveystietovertailussa, että vaarallisia ruoka-aineallergioita on 4 prosentilla ensimmäisistä ja ainoista lapsista, ja 3,5 prosentilla lapsista, joilla on isosisarus. Vaan jos isosisaruksia on useampi, vaikean ruoka-allergian todennäköisyys putosi 2,6 prosenttiin.

Vahvin hypoteesi tilastoista näkyvälle ilmiölle on se, että allergiat johtuisivat hygieniasta. Tämän teorian mukaan immuunijärjestelmämme tarvitsee mikrobeja, joita vastaan hyökätä, tai se saattaa vastuksen puutteessa alkaa hyökätä harmittomia asioita vastaan eli kehittää allergian. Mitä enemmän perheessä peuhaa lapsia, sitä rikkaampi on kodin mikrobikantakin.

Mahdollisesti rikas mikrobikanta tarvitaan nimenomaan aivan varhaislapsuudessa, jotta sillä olisi vaikutusta. Tämä selittäisi, miksi muitten lasten ja heidän mikrobiensa seura päivähoidossa ei suojele samalla tavalla kuin isommat sisarukset perheessä.

Japanilaiset tutkijat ovat puolestaan esittäneet, että ehkäpä peli pelataankin jo raskausaikana. Kenties äidin keho oppii jotakin joka raskaudesta ja vauvavuodesta ja varustaa jokaisen sikiön maailmaan edellistä paremmin toimivalla immunologialla.

sisaruus

Sisaruus voi tasapainottaa sosiaalista kyvykkyyttä.

Riidat parantavat sosiaalisia taitoja

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan 3–7 -vuotiaat sisarukset riitelevät keskimäärin kolme kertaa tunnissa. Uhmaikäinen saa aikaan jonkinlaisen konfliktin sisarustensa kanssa jopa kymmenen minuutin välein.

Nämä ovat kuitenkin hyviä uutisia. Koska sisaruksiaan ei pääse karkuun, kärhämätilanteet on pakko ratkaista. Sisaruus näyttäisi väkisinkin opettavan sosiaalisia taitoja ja tapoja selvitä ristiriitatilanteista. Tämä parantaa itsevarmuutta sosiaalisissa tilanteissa.

Eniten hyötyä ja hupia lapselle näyttää tuottavan sisar. Yhdysvalloissa tehdyn psykologisen tutkimuksen mukaan erityisesti siskon kanssa kasvaminen varjelee muun muassa yksinäisyyden tunteelta ja ahdistukselta ja opettaa myötätuntoa, hoivaamista sekä tunteitten pukemista sanoiksi.

Ranskassa havaittu pikkusisarusten kielellinen viivästyminen koski vain niitä, joilla oli isoveli. Joko poikalapseen kiinnitettiin ranskalaisissa perheissä enemmän huomiota pienemmän kustannuksella – tai sitten isosiskot kommunikoivat pikkusisarustensa kanssa enemmän!

Sisaruus tietää rennompia vanhempia

Tiede siis osoittaa, että sisaruksista on lapselle luultavasti paljon hyötyä. Vaan entäpä vanhemmille? Eihän kaksi lasta oikeasti mene siinä missä yksikin, tai kolme siinä missä kaksikin.

Kun sisarukset leikkivät keskenään, vanhemmat eivät olekaan niin kiinni lapsensa viihdyttämisessä. Helikopterivanhemmuus ei edes onnistu useamman lapsen kanssa: yhden lapsen ympärillä on vielä mahdollista pörrätä helpottamassa hänen elämäänsä ja kieltämässä vähänkään vaarallisen.

Tällainen vanhemmuus on yhdistetty aikaansaamattomuuteen ja mielenterveysongelmiin myöhemmällä iällä.

Lähteet: Colin Brazier: Sticking Up for Siblings, Huffington Post

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X