Vanhemmuus 06.11.2017 Päivitetty 30.06.2020

Työnantaja, palkkaa kotiäiti! Hänellä on nämä 8 aivan lyömätöntä taitoa

Kotiäitiys opettaa yllätysten ennakointia, neuvottelutaitoja ja pitkää pinnaa. Listasimme 8 työelämässä tärkeää metataitoa, jotka hioutuvat huippuunsa kotona.

Teksti
Janica Brander
Kuvat
iStock

Vaikka kotiäitiys ei vastaa ammattitutkintoa, se opettaa monia työelämässä tärkeitä taitoja. Näitä näkymättömiä oppimiseen, tunteidenhallintaan ja sosiaalisuuteen liittyviä taitoja kutsutaan metataidoiksi.

Metataidot ovat tärkeitä etenkin vuorovaikutus- ja ajattelutöissä. Ne tekevät ihmisestä työpaikan hyvän tyypin, joka tulee toimeen muiden kanssa eikä räjähtele. Hyvä uutinen on se, että voit kehittää metataitoja myös kotona:

1. Kotiäitiys jalostaa paineensietoa

Kun melu, sotku ja yllätykset ovat arkea, ärsykeherkkä ihminenkin parkkiintuu. Tietyt asiat on pakko tehdä, vaikka lapsi roikkuisi lahkeessasi ja hokisi ”äiti äiti äiti”.

Kotiäitiyden kokeneet naiset kestävät paremmin keskeytyksiä ja häiriöitä myös töissä. Heille kehittyy taito vetää laput silmille ja keskittyä olennaiseen, vaikka sähköposti laulaisi ja tiskin takana luikertelisi satojen metrien asiakasjono.

2. Organisoit työsi tehokkaasti

Mitä enemmän lapsia on, sen kauempana kotiäidin elämä on leppoisasta oleilusta. Päivät pitää rytmittää ruoka- ja päiväuniakojen mukaan. Kun kuvioihin tulee kerhoja ja harrastuksia, palapeli muuttuu monimutkaisemmaksi. Oman akrobatiaansa arkeen tuovat uhmaraivarit ja yllätyskakat – yleensä huonoimmalla mahdollisella hetkellä.

Kotiäitiys tekeekin tehokkaaksi ja ennakoivaksi organisoijaksi. Taidot tehostuvat palattuasi töihin, sillä et voi tehdä ylitöitä entiseen malliin. Kun tiedät, että lapsi pitää hakea tiettyyn aikaan päiväkodista, teet to do -listan ja panet töpinäksi.

3. Opit priorisoimaan tärkeät asiat

Vanhemmuus muuttaa elämän tärkeysjärjestystä. Yhtäkkiä vastuullasi on avuton ihminen, hänen hengissä pysymisensä ja kehittymisensä. Omaa ja työaikaa on vähemmän kuin ennen, eikä yksityiskohtia voi hinkata loputtomasti, oli kyse sitten siivoamisesta tai palaverista.

Äitiys pakottaa stressaavan ylisuorittajan keskittymään olennaiseen ja laskemaan rimaansa. Ymmärrät, mitkä ovat akuutteja asioita, ja mitkä voi hoitaa rennommin.

13 asiaa, jotka vain kotiäiti voi ymmärtää

10 kotiäitiä virkistävää asiaa, jotka vievät vain 10 minuuttia

4. Kotiäitiys pidentää pinnaa

Lapset oppivat uutta loputtomien toistojen ja erehdysten kautta. Vanhemman on nieltävä turhautumisensa ja siivottava sotkut, sillä hoputtaminen ja ärähtely eivät nopeuta oppimista. Lisäksi lapsi jankuttaa ja kyselee hassuja asioita, ja vanhemman on jaksettava jutella hänelle.

Kun kotiäitiys opetti venyttämään pinnaasi kotona, kestät paremmin työssä tapahtuvat takaiskut ja turhautumisen. Tiedät, että virheistä raivoaminen ei edistä asioita. Mokat pitää selvittää ja jatkaa eteenpäin, ja asiakaspalvelijan on vastailtava samoihin kysymyksiin kerta toisensa jälkeen.

Miten opettaa lasta sietämään pettymyksiä ja häviämistä? Asiantuntija vastaa

Kotiäitiys siedättää keskeytyksille ja häiriöille, myös töissä.

Kotiäitiys siedättää keskeytyksille ja häiriöille, myös töissä.

5. Kotiäitiys opettaa empatiaa myös kollegoihin

Lapsi muistuttaa vanhempiaan tunne-elämän perussäännöistä, jotka pätevät myös aikuisiin. Kehut ja tsemppaus saavat ihmisen uskomaan itseensä. Jos toinen on ärsyyntynyt tai passiivinen, on parempi kysyä, mikä hänen mieltään painaa kuin patistaa häntä uhkailulla parempiin suorituksiin.

Kuten lapset, myös aikuiset kaipaavat ymmärrystä, lämpöä ja tukea. Moni työpaikan konflikti voidaan välttää, kun kohtelemme toisiamme empaattisesti ja arvostavasti.

Näin vanhemmuus kasvattaa sinua – 10 positiivista asiaa

6. Kehityt paremmaksi opastajaksi ja esimieheksi

Vanhemmat alkavat ymmärtää oppimisen mekanismeja opettaessaan lastaan. Virheillä pelottelu on tehoton keino, joka saa niin lapsen kuin aikuisenkin stressaantumaan. Selkeä ohjeistus, rakentava palaute ja kannustaminen tuottavat parempia tuloksia.

Äitiys voikin tehdä sinusta paremman työssä opastajan tai esimiehen, joka ei oleta, että ihmiset oppivat uudet asiat heti parin sanan ohjeistuksella. Varo kuitenkin puhumasta työkavereillesi ja alaisillesi kuin lapsille, sillä se on holhoavaa ja ärsyttävää.

7. Kotiäiti osaa neuvotella ja suostutella

Vanhemmat ovat taitavia uhkailijoita, lahjojia ja kiristäjiä. Joskus neuvottelun ja rajojen vetämisen välillä tasapainoilu on suoranaista taidetta, joka parantaa äidin suostuttelutaitoja. Opit muotoilemaan käskysi houkuttelevaan muotoon, etkä vaikuta pomottajalta, vaan diplomaatilta.

Monta uhmaikäiseen tehoavaa kikkaa voi soveltaa myös työpaikalla. Yksi näistä on rajattujen vaihtoehtojen tarjoaminen. Tiedät, ettei työkavereilta kannata kysyä ”minne mennään lounaalle”, sillä avoin kysymys johtaa loputtomaan pohdiskeluun. Kun kysyt, ”menemmekö salaatille vai pastalle”, päätös syntyy nopeammin.

Työkaverisi kokevat vaikuttaneensa asiaan ja sinä voit virnuilla tyytyväisenä: menette joka tapauksessa toiseen valitsemistasi paikoista.

Miten jaksaa uhmaikäisen vaatimuksia? Perheterapeutti vastaa

8. Alat ymmärtää perheellisiä työkavereitasi

Ennen äidiksi tuloa saatoit ihmetellä, miksi perheelliset syöksyvät töistä pois minuutilleen neljältä. Miksi kiinnostavaa ideaa ei voida pohtia vielä varttia? Miksi perheelliset höpöttävät noroviruksesta ja miksi lomien sopiminen on vaikeaa?

Kun olet kokenut korvatulehduskierteet ja pähkäilet, miten hoidatte lasta päiväkodin kesäsulun aikana, alat ymmärtää työpaikkasi perheellisiä. Kotiäitiyden jälkeen sympatisoit erityisesti sitä vanhempaa, joka hehkuttaa töihin palattuaan, miten ihanaa on saada käyttää aivojaan aikuisten hommissa –  ja kertoo seuraavaksi, että Mimosa on oppinut lausumaan ärrän.

Keskustele: Onko perheellisten suosiminen töissä muka laillista?

Lähteet: Baby Center, The Telegraph

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X