Synnytyskertomus

Teksti Eveliina

Iso kiitos kaikille onnittelijoille! Sairaalassa oli mukava lukea teidĂ€n ihania onnitteluita. 🙂
TÀssÀ on teille nyt vÀhÀn tarinaa siitÀ miten synnytys sujui. Kirjoitin oman muistini ja sairaalasta saadun synnytyskertomuksen pohjalta.

Mulle oli varattu neuvolakÀynti 14. pÀivÀ eli torstaille. Kiukuttelin tiistaina Tonylle ettÀ en enÀÀ kertaakaan jaksa kÀydÀ neuvolassa ilman vauvaa.
Joku jossakin taisi kuulla kiukutteluni sillÀ seuraavana yönÀ kello 00.00 tunsin ensimmÀisen todella kivuliaan supistuksen. Kymmenen minuutin pÀÀstÀ tuli toinen tosi kipeÀ supistus ja aloitin kellottamaan supistusten vÀlejÀ. En nukkunut koko yönÀ, sillÀ kipeitÀ supistuksia tuli kymmenen minuutin vÀlein aamu kuuteen asti. Aina supistusten vÀleissÀ siivosin kotia, tÀydensin sairaalakassia, söin pÀivÀllÀ leipomiani sÀmpylöitÀ ja puuhastelin kaikkea pientÀ. Supistuksen aikana pystyin vaan kÀpertymÀÀn sÀngylle ja huutamaan. Kipu oli ihan sietÀmÀtöntÀ, mutta se kesti onneksi vain minuutin kerrallaan.
Menin yöllĂ€ suihkuun koska kuuma vesi saattaa kuulemma lieventÀÀ supistuskipua. Muhun se ei kyllĂ€kÀÀn tepsinyt, vaan paikallaan seisominen tuntui ennemmminkin huonolta. Sheivasin kuitenkin sÀÀreni kĂ€tilöiden iloksi. 😀

Kuuden maissa herÀtin Tonyn (joka oli nukkunut koko yön kuin tukki mun supistushuudoista huolimatta). TonyllÀ oli työpÀivÀ edessÀ ja sovittiin ettÀ hÀn menee töihin ja minÀ soitan hÀnet sitten kotiin kun supistukset tulevat 5 minuutin vÀlein ja pitÀÀ lÀhteÀ sairaalaan.
Tony ehti olla töissÀ puolituntia kun mÀ soitin etten enÀÀ kestÀ kotona ja tÀytyy lÀhteÀ synnyttÀmÀÀn. Supistusten vÀli oli edelleen 10 minuuttia, mutta kipu oli niin kova ettÀ sairaalan kivunlievitykset houkuttelivat.

Sairaalassa oltiin yhdeksĂ€ltĂ€ ja mut laitettiin kĂ€yrille jossa tarkkailtiin supistuksia ja vauvan sydĂ€nÀÀniĂ€. SisĂ€tutkimuksessa todettiin ettĂ€ olen 2 cm auki ja koska kivut olivat niin kovat pÀÀstiin suoraan synnytys-saliin. Salissa kĂ€tilö opetti mulle ilokaasun kĂ€ytön ja Tony painoi mun selkÀÀ ja vatsaa lĂ€mpimillĂ€ geelipusseilla. Ilokaasu ei vaikuttanut kipuun mitenkÀÀn, se vain maistui pahalle. KĂ€tilön poistuttua Tony tietty maisteli sitĂ€ kaasua aika reippaasti ja oli ihan humalaisen nĂ€köinen. MinĂ€ sitten hengitin muutaman tosi syvĂ€n henkĂ€yksen kaasua vaikka mulla ei ollut supistusta pÀÀllĂ€ ja kyllĂ€ se sitten nousi kunnolla pÀÀhĂ€n. Katseltiin Tonyn kanssa toisiamme ja hihiteltiin siinĂ€ kaasupĂ€issĂ€mme. 😀 Hymy kyllĂ€ hyytyi seuraavan supistuksen taas tullessa

 Koska kaasusta ei ollut kipuihin apua ja aloin oksentamaan sen vaikutuksesta, sain jotain tosi vahvaa kipulÀÀkettĂ€, mikĂ€ ei kyllĂ€ sekÀÀn juurikaan auttanut tai ainakin supistukset sattuivat edelleen yhtĂ€ paljon kuin aiemmin.

PÀivÀllÀ puoli 12 olin 4cm auki ja vihdoin sain epiduraalin. Neulan laitto selkÀÀn sattui jonkin verran, siitÀ tuli selainen sÀhköisku kroppaan. 15 minuutin pÀÀstÀ laitosta mulle aukeni taivas. Kivut katosivat kokonaan ja olo oli tosi hyvÀ. Tuntui ettei tÀssÀ olla ollenkaan synnyttÀmÀssÀ kun pystyin syömÀÀn, juttelemaan ja nÀprÀÀmÀÀn puhelinta.

Kahden aikoihin olin 6,5cm auki ja sain toisen annoksen epiduraalia. LisÀannos vaikutti tosi voimakkaasti ja mulla lÀhti jaloista tunto. Tony kannatteli mut vessaan kun en itse pysynyt ollenkaan pystyssÀ.

VĂ€hĂ€n ennen neljÀÀ aloin tuntemaan tosi kovaa painetta ja pian mulle tuli kova tarve ponnistaa. Olin tĂ€ydet 10 cm auki. KĂ€tilö puhkaisi sikiökalvot ja lapsivesi valui ulos. Sain luvan alkaa pikkuhiljaa ponnistelemaan ”harjoitusponnistuksia”.
Aktiivinen ponnistaminen aloitettiin varttia yli neljÀ. En tuntenut supistuksia ollenkaan vaan kÀtilö piti kÀttÀ mun mahalla ja kertoi aina koska tuli supistus ja piti ponnistaa. PÀÀn syntyminen sattui aivan jÀrkyttÀvÀsti ja mua pelotti koko ajan ettÀ repeÀn jos ponnistan.
Tony stemppasi hienosti vieressÀ ja lopulta 16.58 syntyi ihan tÀydellinen pieni tyttö. ApgarpisteitÀ hÀnelle kertyi 9/10/10. Vauva parkaisi heti synnyttyÀÀn, Tony leikkasi napanuoran katki ja vauva laitettiin mun vatsalle paidan sisÀÀn lÀmpimÀÀn. Vaavi alkoi hamuamaan tissiÀ ja imi ensimmÀiset maitotippansa.
JÀlkeiset syntyi 15min vauvan jÀlkeen. Istukka oli kuulemma melko pieni ja napanuora ohut, mutta silti ne kuulemma olivat ihan hyvin toimivia.
En revennyt juurikaan, mutta pariin nirhaumaan laitettii tikit. Ompeleminen ei sattunut kun keskityin vain ihastelemaan pientÀ ihmettÀ siinÀ vatsan pÀÀllÀ.
Vauva painoi 3070g ja oli 48cm pitkÀ.

Melko pian vauva laitettiin Tonyn paidan sisÀlle ihokontaktiin ja minÀ pÀÀsin suihkuun. Suihkun jÀlkeen meille tuotiin synnytys-saliin ruokaa ja juotavaa. Kahden tunnin pÀÀstÀ meidÀt vietiin synnyttÀneiden osastolle jonne minÀ jÀin vauvan kanssa kun Tony lÀhti kotiin nukkumaan.
 

Mulle jĂ€i synnytyksestĂ€ ihan hyvĂ€t fiilikset. Kipu oli tosi kovaa, mutta palkinto on niin suuri ja ihana ettĂ€ kyllĂ€ tĂ€mĂ€n varmaankin vielĂ€ joskus voi tehdĂ€ uudelleen, vaikka siinĂ€ ponnistellessa olin kyllĂ€ ihan erimieltÀ 

Kommentit

16 kommenttia
Avatar

Löysin sattumalta jotain kautta blogiisi. Itse sain pojan 14.11.13 joten meidön lapsilla on pari pĂ€ivÀÀ vaan ikĂ€eroa. Taidan tulla lukemaan uudelleenkin blogiasi 🙂 mukavaa kevĂ€ttĂ€ teille 🙂 t:Minna

Avatar

Ihana ensimmÀinen siskontyttö <3

Avatar

Kiva kuulla, ettĂ€ sulla kaikki meni hyvin! 🙂

Avatar

kiva ettĂ€ kaikki sujui hyvin 🙂 onnea vielĂ€ vauvasta ! <3

Avatar

Onnea vielÀ kerran <3

Avatar

Paljon onnea pienestĂ€ ihmeestĂ€! <3 löysin blogisi siskosi Emilian blogista. Ei ollut huono löytö! 😀

Avatar

Paljon onnea pienestĂ€ prinsessasta! ♄

Avatar

Onnittelut pienestÀ nyytistÀ! Samaisessa salissa (huomasin huoneen numeron kuvasta) on syntynyt meidÀn poika 2,5v sitten. :> <3

Avatar

Kamalasti ONNEA!!! 😉

Avatar

voiettĂ€, ihana synnytyskertomus 🙂 Jotenkin ihanan positiivinen <3 Ihanaa, ettĂ€ teillĂ€ on nyt pieni tyttö kainalossa. Aivan mahtavaa 🙂 Ja onneksi olkoon koko perheelle <3

Avatar

Onnittelut!! mukavaa kun sujui noin hyvin kaikki! 🙂

Toivottavasti et nyt kamalasti pahastu, mut mua hÀiritsi yks sana tÀssÀ postauksessa, Muuten musta sun kirjoitukset on tosi sujuvia, ja kaikki rakenteet oikein mut toi synnytys-saliin kirjoitetaan yhteen ilman vÀliviivaa, koska kahden konsonantin vÀliin ei tarvita viivaa.

Avatar

Oliko sulla ollut tuota ensimmÀistÀ supistusta ennen minkÀÀnlaisia merkkejÀ lÀhestyvÀstÀ synnytyksestÀ tai oliko sulla ollut jo supistuksia esim niitÀ ns. harjoitussupistuksia?

Avatar

Ei ollut mitÀÀn merkkejÀ. Supistukset alkoivat tulemaan heti 10min vÀlein.

Avatar

Onneeee kamalasti!!! 😉 <3

Avatar

Mulla alko kanssa yöllĂ€ samaan aikaan supistukset, aamu kuudelta lĂ€hdettiin sairaalaan ja klo 12 syntyi typy 🙂

Avatar

Onnee kauheesti teille, vaikka sun synnytyksestÀ onkin jo melkein 4kk! MitÀ muuten on apgarpisteet?

SÀhköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi