Arjen haasteet 23.8.2014

HYI; Hammastahnaa!

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Saan usein paheksuvia ajatuksia osakseni, kun kirjoitan helposta lapsesta. Varmaan moni miettii, että elän vain vaaleansinisessä höttöhattarassa ja kuvittelen elämän iisiksi. Ei se ihan niin mene.

Nyt on tullut aika valittaa ja hieman raottaa erästä asiaa, joka meillä ei mene kuin oppikirjoissa!

Hampaiden pesu. Argh.

Alkuun hyvin alkanut ja helposti hoidettu homma ei enää suju. Topi rakasti hammasharjaa ja heilutti sitä itsekin mielellään suussa. Pitkä aika pärjäiltiin asian kanssa, kunnes iski stoppi.

Tiedän, että lapsen makuaisti kehittyy joskus jopa vähän hassusti. Tuleekin vain yhtäkkiä päivä, jolloin toinen tietää, että HEI; tästä mausta minä en pidä!

Edellinen kappale liittyy aiheeseen, vaikka ei siltä heti vaikuttaisi. Olen nimittäin ihan tasan varma, että hampaiden pesussa on kyse mausta. Topi ei taida tykätä yhtään menthol -tyyppisestä mausta. Meni todella kauan tajuta asia! Alkuun huomasin, että IHAN KAIKKI purkat, joissa oli lisättynä raikasta makua eivät kelvanneet. Ei lastenpurkat, ei aikuisten. Vaan miedot ja marjaisat purukumit uppoavat. Myöhemmin törmäsin samaan ongelmaan, kun pojalle määrättiin allergialääkettä, jossa on yskänlääkemäinen tuoksu.

Kumpikin totaalikieltäytyminen herätti ajatuksen pienessä yksinkertaisessa päässäni. Ehkäpä poika ei halua pestä hampaitaan, koska ei voi sietää hammastahnan makua!!

Miten meillä sitten tuo pesu sujuu?

Hammasharja ja ”kisutahna” ovat positiivinen juttu. Poika ei mitenkään kammoa niiden esiin ottamista. Ei yritä juosta karkuun tai rimpuile syliin nostettaessa. Kun harjan laittaa suuhun, Topi nätisti antaa harjata – hetken. Sitten alkaa räkiminen, irvistely ja rimpuilu. Puuskuttaminen, ähkäily ja kitinä olivatkin siis sen merkki, että maku ei miellytä.

Meillä on käytetty Colgaten hammastahnaa, joka on suunnattu 0-6 vuotiaille. Päätin tänään, että kokeillaan jotakin tahnaa, joka ei maistuisi ollenkaan perus mentholille tai vastaavalle! (Mikälie onkaan se oikea sana kuvaamaan hammastahnan makua…)

Siihen tarvitsenkin teidän vinkkejä!! En haluaisi ostaa koko kauppaa tyhjäksi ja kokeilla jokaista merkkiä, joten tietääkö joku miedon ja vaikkapa jonkun hedelmän/marjan makuisen hammastahnan? Onko kellään muulla ollut samanlaista ongelmaa?

Kiitos jo etukäteen. Pojan hampaat kiittävät! On aika lähettää hammaspeikot kortistoon.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (49)

Viisasvelho tässä moikka! Kirjoitin äsken kommentin ja onnistuin jo hävittää sen. Salutem-tahnat on mauttomia ja vaahdottomia. Sopii lapsille ja herkkäsuisille aikuisille, jos kärsii esim. Aftoista. Ne myös kosteuttaa suuta. Itse olen käyttänyt aina lapsilla myös aikuisten tahnaa välillä. Saa kunnon fluori tujauksen. Apua saa shg jotka on mestareita ennaltaehkäisevässä hoidossa ja auttavat varmasti. Ja apteekissa ehkä myös osaavia farmaseutteja. Itsekin kiersin pkodeissa antaen tietoa hampaiden hoidosta.

1 vastaus

Sypen lempparia on muumitahna 🙂 Ja sit ollaan käytetty elmexiä, se ei taida maistua oikein miltään 🙂

1 vastaus

Milt muumitahna maistuu? Toi Elmex vois olla 😀

1 vastaus

Meilläkin on käytössä muumitahna ja se on tosi mieto. Ite oon ihmetellyt kun kaikissa hammastahnatuubeissa lukee, että vältettävä nielemistä. Sit niistä tehdään millon minkäkin hedelmän tai muun makean makuisia ja sitä nielemistä pitäis sitten välttää. JepJep! Siks meillä on käytössä ihan perus miedot, eikä mitään hedelmätahnoja. Testaappa sitä Golgaten muumia! 🙂

1 vastaus

Toi on kyl totta 😀 Miten voi muka kieltää nielemästä jtn hyvää 😉

Mut toi muumi vois olla ainakin yks yritys!

1 vastaus

Kokeile Elmex tahnaa 🙂

1 vastaus

Vois, kiitti 🙂

1 vastaus

Meillä hammaiden pesu on kans joka aamuinen ja iltainen kriisi. Tahnoja meillä on erilaisia, että ei sen kai siitäkään pitäs olla kiinni. Emmätiedä! Joka päivä hampaat silti pestään ja päälle saa vielä xylitol-pastillin. Voikun tän homman sais jotenkin helpommaksi…

1 vastaus

Kieltämättä oon miettinyt, että jos tää ei maulla helpotu niin krääääh.

Kaikenmaailman hammaspeikko laulut ja naurattamiset huvittaa, ärsyttää ja naurattaa ja väsyttää kilpaa :F

No ei kaiken kai kuulu aina olla helppoa. Sinnikkyys palkitaan. Vai? 😀

1 vastaus

Meillä on lidlistä ostettua lasten hammastahnaa, maku on ”pirate fruits”, en oo itse maistanut mutta tuoksu ainakin on hedelmäinen 🙂 Siinä on tosin fluoria vain 500 ppm, eli kohta pitää hankkia uusi tahna kun hammashoitaja sanoi että viimeistään kaksivuotiaana pitäis olla se 1000 ppm. En näin suoralta kädeltä muista, oliko lidlin hedelmänmakuista tahnaa saatavilla suuremmalla fluoripitoisuudella, täytynee käydä katsomassa…

1 vastaus

Mun on pakko käydä kattoo tota Lidl omaa. Koska se on ihan hyvä kauppa ollut aina 🙂

1 vastaus

Meillä käytetään muumitahnaa. Siinä on sellanen makea maku eikä ainakaan minun mielestä maistu mentholille/mintulle vai mille ne tahnat nyt ruukaa maistua 🙂

1 vastaus

Okei, se vois olla seuraavana listalla 🙂

1 vastaus

Lidlissä on lapsille appelsiinin makuista hammastahnaa, meillä ainaki poika tykkää! 🙂

1 vastaus

Harkitsen Lidl ja muumitahnan välil 😀

1 vastaus

Meillä on käytetty muumitahnaa ja nyt ostin joku aika lidlistä kelta(vai oranssi)korkkisen tuubin hammastahnaa, se tuoksuukin hyvälle ja Ava tykkää siitä kovasti, nyt meillä tapellaan siitä että Ava haluaa lisää hammastahnaa eikä saa 😀

1 vastaus

Hyvä Ava!! xD

PITÄÄ koklaa jompaa kumpaa 🙂

1 vastaus

Muumi on hyvä. Sellanen makee maku 🙂

1 vastaus

Jees 🙂 Moni kehunu tässä! 🙂

1 vastaus

Elmex on parasta pienille hampaille 🙂

1 vastaus

Miks parasta? 🙂

1 vastaus

Meille kans hammashoitaja suositteli Elmexiä. Meidän muksu ei tykkää mistään mausta hammastahnassa, joten muutamien turhaan ostettujen tahnatuubien jälkeen on kannettu kaupasta vain Elmexiä. Itse en kyllä sillä pese hampaitani, sen verran mautonta se omaan suuhun on. 🙂

1 vastaus

mä oon nyt miettinyt että lopetan lapsellakin hammastahnan käytön, missä on fluoria! Koska itse lopetin pari vkoa sitten ja vaihdoin fluorittomaan ja oon voinut paljon paremmin.. Mm. Korvien soiminen on lähes lakannut. Netistä löytää fluorin haitoista.

1 vastaus

Voisin lukasta 🙂 Kiitti vinkistä!

1 vastaus

Meillä ei elmex uppoa yhtään, maistuu omaanki suuhun karvaalle ja pahalle, nyt käytössä muumi- ja toi kisutahna mitä teilläkin on. Muumi ei maistu yhtä voimakkaalle kuin kisu 🙂

1 vastaus

Mä muistelen kans, että Elmex on pahaa 😀 Mut muumi kuulostas hyvältä!

1 vastaus

Muumitahna 0-2v toimii 🙂

1 vastaus

Okei 🙂 Voisin kokeilla!

1 vastaus

Me käytiin apteekista ostamassa mansikkatahnaa 🙂

1 vastaus

Yritin apteekis tänään katella vähän, mutten tajunnu niist mtn 😀

1 vastaus

Muumia meilläkin käytössä. Ei mielestäni tuoksu lainkaan mentholille vaan makean hedelmäiselle (sellaiselle, jonka ei uskoisi ainakaan omaa suutani raikastavan :D). Tytölle kelpaa hienosti.

1 vastaus

Joo, moni sitä suositteleekin tässä 🙂

1 vastaus

Meilläkin liputetaan lidlin pirate fruitsin puolesta sinisellä korkilla. Ja siinä tosiaan vain 500ppm fluoria, kun monissa muissa lastentahnoissa isompi määrä.

Kokeiltiin tuota laveran fluoritonta, jonka piti olla joku vadelma(?), mutta se oli jotain aivan järkkyä. Esikoinen suostui käyttämään sitä, mutta kuopus inhoaa sitä. Piti itsekkin kokeilla ja hyi että oli inhottavan makuista.

1 vastaus

munkin mielestä aluksi se laveran fluriton oli aika oudon makusta, mutta sit totuin siihen.. Nyt taas ”tavallinen” hammastahna maistuu kamalalle, tosi väkevälle ja voimakkaalle..

1 vastaus

Mä en oo ees kuullu laverasta?

Ja kuulostaa epäilyttävältä, mutta luen silti jostakin mitä se on 😉

1 vastaus

Muumia meilläkin käytetään, siitä löytyy alle 2-vuotiaillekin omansa, jossa fluoria on se 500 ppm. Ei tosiaan silloin ne pienimmät saa niin paljon nieltyä fluoria kun vasta harjoittelevat sylkemistä. Ja muumithan (sekä saman valmistajan Herra Hakkarainen) ovat lisäksi Suomessa valmistettuja!

Lidlin merirosvotahnaa ollaan myös kokeiltu ja sekin on todella makea ja kelpaa meidän vuosikkaalle. Miinuksena tosin, ettei siinä ole ksylitolia.

1 vastaus

Topi osaa muuten jo sylkeä ja sylkee aina hammastahnan pois! 🙂 Poika tykkää matkia 😀

Mä voisin harkita muumia JA LIDL. Vaihtelee sitten 🙂

1 vastaus

Meillä myös kovasti treenataan sylkemistä ja hyvin se jo sujuu meilläkin, mutta pesun aikana taitaa vähän niellä ja maiskutella tahnan kanssa :). Tänään oli hammastarkastus ja tässä vähän ajankohtaista tietoa. Kahteen ikävuoteen asti suositus pestä aamuin hampaat ennen aamupalaa pelkästään vedellä ja harjalla, illalla 500 ppm fluoria sisältävällä tahnalla. Ksylitoli on hyvä lisä, muttei välttämätön. Kahdesta ikävuodesta eteenpäin 1000 ppm fluoria ja tahnalla pesu aamuin illoin.

1 vastaus

Meillä on myös Muumi-tahna 0-2-vuotiaille, kaikissa muissa lastentahnoissa oli fluoria liikaa (siis meidän lähikaupan tahnoista). Maku on tosiaan sellainen hedelmäisen makea. En tiedä, mille yli 2-vuotiaiden lasten tahnat maistuvat, mutta noitahan mainostetaan sillä, että lapset ovat itse päättäneet maut. Plussaa tulee suomalaisuudesta ja tahnat ovat ilmeisesti myös väriaineettomia. Itse olen käyttänyt saman merkin Lemon-mint tahnaa, mikä oli myös ihan jees, kunhan makuun tottui.

1 vastaus

Kuulostaa kyllä tosi hyvältä 🙂 Kiitos, kun kerroit faktoja tuotteesta!

1 vastaus

Meilläkin käytetään muumitahnaa 🙂 Ehkä teillä vain ajan kanssa poitsu tottuu ”äklö”-makuun 😀 Sulle on muuten haaste blogissani 🙂

1 vastaus

Mä käyn kurkkaamassa, kiitti 🙂

1 vastaus

http://www.pepsodent.fi/pepsodent_kids/tuotteet/pepsodent_kids meillä käytössä nyt tämä mansikanmakuinen, on hyvän makuinen kuulemma. Fluoripitoisuus isompi kun ikähaarukka 2-6v.
aiemmin käytettiin Elmexin hiiritahnaa ja Nalle Puh-tahnaa, en muista valmistajaa. Meillä on aina ollut 2 tahnatuubia,mitä käytetään vuorotellen,vaihtelun vuoksi. Yksityiseltä hammasklinikaltani sain lapselle sellaisia pääjulisteita, mille sai joka hammaspesun jälkeen liimata hammastarran ja niitä on liimailtu meillä ihan onnessaan 🙂

1 vastaus

Hmm.. innoistuskohan poju jostain tarrajutusta. Vois kokeilla.. mutta voi olla ettei vielä 🙂 kiitti vinkistä!

1 vastaus

Argghh, kuulostaa niin ärsyttävän tutulta…. Meilläkin ensimmäiset kuukaudet sujui hyvin ja suukkukin aukes kun vaan sanoi että mennään pesemään hampaat. Sitten yks kaunis aamu tuli stoppi ja siitä asti hampaiden pesu on ollut yhtä taistelua. Täytyy myöntää, että oon ollut niin sokea ajatukselle, etten ole edes tullut ajatelleeksi että vika saattaa olla tahnassa (meillä kun on käytössä joku 1v hammaslääkäristä annettu pikku tuubi).. Kiitos kun avasit mun silmät, täytyypä meilläkin kokeilla vaihtaa toiseen tahnaan!! 😀

1 vastaus

Kiva, jos musta oli hyötyä. Toivottavasti helpottaa teillä vaihtamalla 🙂

1 vastaus

Minäkin liputan perusmarketin muumitahnaa! Ja me laitetaan tosi tosi pieni määrä! 🙂

1 vastaus

Viisasvelho tässä moikka! Kirjoitin äsken kommentin ja onnistuin jo hävittää sen. Salutem-tahnat on mauttomia ja vaahdottomia. Sopii lapsille ja herkkäsuisille aikuisille, jos kärsii esim. Aftoista. Ne myös kosteuttaa suuta. Itse olen käyttänyt aina lapsilla myös aikuisten tahnaa välillä. Saa kunnon fluori tujauksen. Apua saa shg jotka on mestareita ennaltaehkäisevässä hoidossa ja auttavat varmasti. Ja apteekissa ehkä myös osaavia farmaseutteja. Itsekin kiersin pkodeissa antaen tietoa hampaiden hoidosta.

1 vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Operaatio Äiti
Yhden Lauttasaarelaisen perheen elämää ja arjen kiemuroita höystettynä lastenvaatteilla sekä lukemattomilla kuvilla. Äiti 04/90. Mies 04/96. Poika 10/12. Tyttö 11/15. Baby 01/18.

Arkisto

Artikkelit

Suomen suurin perheblogiyhteisö tarjoaa luettavaa ja vertaistukea niin odotusajasta, vauva-arjesta, taaperon uhmasta kuin muistakin perhe-elämän iloista ja haasteista. Tarjolla on huumoria, vinkkejä, arjen vertaistukea, kyyneliäkin. Tervetuloa joukkoon!

Seuraa
meitä: