operaatio äiti - Banneri

Asunnon vaihtuessa isommasta pienempään saattaa ihmisillä syntyä kysymyksiä mielessään. Osa niistä heitetään ilmaan silkkaa uteliaisuutta ja osa siksi, että halutaan päästä pätemään. Tässä postauksessa käsitellään pienen asunnon oletuksia.

Sadasta neliöstä kuuteenkymmeneen

Muutettiin vähän aikaa sitten meidän väliaikaisesta kodista, jossa oli unelmaiset sata neliötä, uuteen kotiin. Uuden asunnon suurin haittapuoli on sen pieni koko. Meitä asuu nyt viisi henkeä alle 60 neliön asunnossa ja mukana myös puput sekä koirat. Miten voikaan viisihenkinen perhe mahtua näin pieneen asuntoon? Sitä on moni jaksanut ihmetellä.

”Liian vähän huoneita!”

Asunnon makuuhuoneet jää vain kahteen. Tämä tarkoittaa sitä, että meidän vanhempien sänky on olohuoneessa. Moni on kysynyt, että miksi ei jaeta huonetta pojan kanssa, joka on kotona vain joka toinen viikko. Ehdottomasti ei, koska hänellä on myös oltava oma tilansa ja paikkansa, koska tämä on myös hänen kotinsa. Tästä syystä asunnon pienempi huone on pojan ja meidän kanien, joille huoneesta on tehty turvallinen jaloitella. Toinen makuuhuone on tytöille, vaikka taapero sitkeästi nukkuukin vielä meidän sängyssä. Asunnon kolmas tila ajaa samalla keittiön, ruokailutilan, olohuoneen sekä meidän makuuhuoneen asemaa ja se tuntuu olevan monelle isompi ongelma kuin meille.

 

”Hyi, sänky olohuoneessa vie seksielämän!”

Huvittavin väittämä tulee tässä; vanhempien sänky asunnon olohuoneessa vie mukanaan seksielämän. Se oli ehkä ensimmäisiä naljailevia kommentteja, joita sain lukea meidän muuton yhteydessä. Tähän kuitenkin tokaisen takaisin, että seksin ei tarvitse jämähtää omaan sänkyyn, kun se on aktiviteettina lopulta melko luovaa. Seksiähän voi harrastaa suihkussa, lattialla, tuolilla, seinää vasten, pesukoneen päällä ja kuulkaas vaikkapa missä. Ei sitä muutenkaan ole näin pikkulapsiarjessa niin helppoa omassa sängyssä tehdä, kun aina sen sängyn on vallannut joku lapsista. Tähän siis totean, että turha keksiä tekosyitä, kun tarjolla on ratkaisuja. Jokainen huolehtikoon omasta seksielämästään.

”Ei meillä vaan mahtuis tavarat”

Asunnon koko on pieni ja se tiedettiin jo etukäteen. Jatkuvasti ihmiset ahdistuu siitä, miten tänne tavaroinemme mahdumme ja kertoo samalla, että itse eivät mahtuisi. Oikeastaan tämäkin on vähän asennekysymys, johon voi itse vaikuttaa. Jos omistaa paljon tavaroita, sitä saattanee tarvita ison kodin säilytystiloineen. Jos haluaa muuttaa pienempään, voi kysyä itseltään, että tarviiko sitä ehkä ihan kaikkea tavaroista, joita on kaappeihin kerääntynyt. Me luovuttiin aivan massiivisesta määrästä tavaraa ja nyt voin sanoa, että jopa helpottaa, kun kaapit ei notku turhaa krääsää. Mitä ihminen tekee 15 eri juomalasilla, kun kahdeksankin riittää. Miksi omistaa kuudet lakanat, kun kahdet toimii vuorotellen ihan hyvin?

”Lapsilta ei saa pienen asunnon tiloissa rauhaa”

Niinniin, lapset huutaa ja mekastaa ympärillä. Lapset tunkee lelut olohuoneeseen. Tilaa ei ole ja niin edespäin. Voin vannoa, että tämä sama ongelma oli myös isossa asunnossa. Sitä voi ostaa kuinka ison kämpän tahansa, mutta tässä iässä nämä kultamuruset asettautuu täysin samalle neliömetrille meidän vanhempien kanssa, vaikka lääniä riittäisi.

”Kuka edes haluaa pienen asunnon?”

En vastaa tähän oletetulla tavalla, vaan sanon, että minä. Olen elämäni aikana asunut paristi yli sadan neliön asunnossa ja voin sanoa, että on niissäkin haittansa. Enemmän aluetta siivota, enemmän tilaa tavaran kerääntyä ja jatkuvaa ravaamista edestakaisin. Luulen, että arvostan isoa asuntoa, kun lapset tästä kasvaa vuosia eteenpäin, mutta nyt pienten lasten kanssa kompaktius on eduksi. Asunnon tämänhetkinen koko on kätevä, koska välimatkat on lyhyet. Keskimmäinen suostuu nukkumaan sängyssään, koska me ollaan ihan lähellä. Voin katsoa telkkaria, kun nukutan taas herännyttä taaperoa. Taapero siis heräili edellisessä asunnossa koko ajan ja illat meni aina siihen, että makasin hiljaa pimeässä makkarissa hänen kanssaan. Täällä hän nukahtaa hetkessä eikä ilta ole menetetty kokonaan.

Pieni asunto tuo helpotuksen tunteen, kun kaaos on poissa ja jotenkin kaikki osuu paikalleen juuri niinkuin pitäisikin. Hauskinta tässä kämpässä on luovuus ja se, miten tästä saa tehtyä toimivan paketin kaikkine ratkaisuineen.

Olisiko sulle ihan mahottomuus tiputtaa neliöitä nykyisestä melkein puolella?

Pienen asunnon väittämiä

 

SEURAA MYÖS :   INSTAGRAM

Kommentit (21)

Olisi. Ei me mitenkään mahduttaisi kahden lapsen kanssa 30 neliöön 😉 Sehän vastaisi yksiötä ja tiedän, että osa perheistä asuu yksiössäkin lapsineen kaikkinensa… mutta meillä on ollut ihan ehdoton yöunien kannalta, että lapset nukkuu makkarissa oven takana. Aikuiset taas nukkuu olkkarissa.

82neliön kolmiossa asuttiin 4 lasta (kouluikäisistä teineihin), vanhemmat ja pari kissaa! Makareissa 2 muksua per huone ja vanhemmat parvisängyssä olkkarissa. Hyvin sopeuduttiin jonkun vuoden ajan eikä seksielämäkään kärsinyt ahtauden takia ainakaan…mielikuvitusta kehiin, niin sopu ja onni säilyy jonniin lailla..

Näinhän se on 🙂

Me asuttiin viisihenkisenä perheenä pari kk vesivahinkoa paossa noin 60neliöisessä kämpässä; vanhemmat, kaksi kouluikäistä ja yksi päiväkoti-ikäinen lapsi. Nuorimmat jakoivat yhden huoneen, vanhin sai oman ja meillä oli sänky olkkarissa jossa oli avokeittiö. Suurin ongelma itselleni oli vähän yllättäen se, kun joku kävi vessassa (aina siitä kolinaa lähtee ja valo pitää laittaa) tai vaikka juomassa yöllä tai aamulla, tai kun jonkun piti lähteä aikaisemmin kun mitä itse.

Kämpässä ei voinut esim. tehdä aamupalaa ilman että herättää olkkarissa nukkuvat ja kun rytmi on jokaisella eri (yksi herää 6 töihin, yksi 6.30, yksi vasta kun on pakko ja itse mieluiten vasta lähempänä 8..) niin jatkuvastihan siinä on joku vessassa tai aamupalan tarpeessa ennenkuin haluaisin herätä. Mulla on myös herkkä uni ja havahdun kyllä joka kerta sen verran että tarkistan onko kaikki ok, jos joku lapsista on noussut.

Seksiin sänky olkkarissa ei kyllä vaikuttanut mitenkään.

Me asuimme viisihenkisenä 51 neliöisessä, kuuteen kun kasvettiin vaihdettiin 83 neliöiseen, jossa yläkerta toimi miehen työhuoneena ja lopulta otettiin sinne sukulainen vuokralle 😅 Ei mikään ongelma ellei sitten halua tehdä siitä ongelmaa. Meille mahtui hyvin jopa nelihenkinen perhe yökylään 😊

Kyllä sopu sijaa antaa 🙂

Tämähän riippuu täysin omasta tilanteesta ja vähän lapsien iästäkin. Me asuttiin kahden pienen lapsen kaa pitkään kaksiossa ja rakentamisen ajan viidestään kolmiossa. Jengi jaksoi ihmetellä sitäkin, miksi rakennettiin VAIN 125 neliötä. Pärjättiin hyvin pienemmissäkin neliöissä, mutta kun lapset on isompia ja viiden vuoden ikäeroilla, niin kyl nyt nautitaan omasta tilasta. On tilaa kavereille ja kaikki saavat noudattaa omaa unirytmiä (mikä on 6 ja 16-vuotiaalla aika erilainen :)). Jossain vaiheessa voi sit taas valita pienemmät neliöt ja paremman sijainnin!

Totta! Lasten ikä vaikuttaa!

Höh. Luulin, että oli kyse pienestä asunnosta, mutta tuohan on ihan tavallisen kokoinen asunto viisihenkiselle perheelle.

Napakka 🙂

Kiva kuulla ettei olla ainoita pienessä asunnossa asuvia. Meillä puuttuu kuviosta mies ja eläimet eli mehän asutaan ihan tilavasti! 😀

Haha joo 😀

Kaunis koti! Ja olet oikeassa, neliöt eivät tuo onnea! Ja seksiä voi todellakin harrastaa muualla ku sängyssä😉 meillä 58m2 lapseni kanssa, minulla ei siis makkaria, lapsella taas mega iso makkari. Joten kekseliäisyyttä ja idearikkautta tarvitaan😉

Meillä on 6lasta eikä ole koskaan ollut omaa makuuhuonetta😂En osaa edes enää nukkua oven takana kun olen tottunut olemaan siinä keskipisteessä valmiina säntäämään yöllä milloin mihinkin suuntaan😊

On tässä oma helppoutensa!!

Kuka oikeesti harrastaa seksiä aina sängyssä? 🤭

niiih… kyllä sitä on kiva muuallakin 🤭

No tuossa voisi olla änkeytymistä 😀

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anette - Operaatio Äiti.

Anette - Operaatio Äiti.

Lauttasaarelaisen perheen elämää ja arjen kiemuroita höystettynä lastenvaatteilla sekä lukemattomilla kuvilla. Blogi sisältää paljon pohdintaa sekä realistisen katsauksen perheen arkeen.

Äiti -90. Isi -96. Poika 10/12. Tyttö 11/15. Tyttö 12/17. Poika 02/21. + 🐕🐕🐰🐰🐹

Arkisto

X