Lapsi Lapsen terveys
29/12/2016

Influenssa lapsella – näin hoidat oikein

Influenssa-aalto on kohta huipussaan. Pieni influenssapotilas pitää hoitaa tarkasti, sillä pikkulapset saavat muita herkemmin jälkitauteja. Rokotteen tautia vastaan voi vieläkin ottaa. Lue 5 faktaa taudista.

Influenssa lapsella – näin hoidat oikein

Influenssa-aalto on kohta huipussaan. Pieni influenssapotilas pitää hoitaa tarkasti, sillä pikkulapset saavat muita herkemmin jälkitauteja. Rokotteen tautia vastaan voi vieläkin ottaa. Lue 5 faktaa taudista.

1. Influenssaa kannattaa epäillä,  jos lapsella on kova kuume ja lihassärkyä

Lääkärikään ei kykene ilman laboratoriotestejä erottamaan influenssaa flunssasta, sillä influenssan oireet ovat hyvin samankaltaiset kuin flunssan. Ne ovat kuitenkin ankarammat, ja tautiin liittyy usein korkeaa kuumetta ja lihassärkyjä.

Influenssa on virusten aiheuttama hengitystietulehdus, joka tarttuu ihmisestä toiseen hengitystie-eritteiden välityksellä. Itämisaika on 1–3 vuorokautta. Tartunnan saaneista vain noin puolet sairastuu.

Usein influenssa-aikana myös hengitystieinfektioiden määrä on kaksin-kolminkertaistunut, ja yli puolet hengitystieinfektioista on kuitenkin tavallisia nuhakuumeita.

2. Influenssaan voi liittyä myös nuhaa, kurkkukipua ja silmätulehdusta

Sama influenssavirus voi aiheuttaa laajan kirjon erilaisia oireita nuhasta kurkkukipuun, silmän sidekalvon tulehdukseen, särkyihin ja kuumeeseen. Pientä influenssapotilasta hoitaessaan kannattaa siksi tarkkailla: Punoittavatko ja rähmivätkö silmät? Onko nenä tukossa? Harooko lapsi korviaan tai valittaako niiden kipeytymistä? Influenssavirus voi aiheuttaa myös välikorvatulehduksia.

Lapsen kuumetta, kipua ja särkyä kannattaa lievittää parasetamolilla. Jos tämä lääke ei laske yksistään kuumetta riittävästi, parasetamolia voi antaa vuorotellen ibuprofeenin kanssa. Kuumetta on hyvä alentaa lääkkeellä viimeistään silloin, kun lämpö nousee yli 38,5 celsiusasteeseen. Muista tarkistaa jokaisesta lääkkeestä, millainen annostelu sopii lapselle.

Lue myös: Korkea kuume lapsella – kuinka hoitaa oikein?

3. Jos lapsi on kovin sairas, viruslääkkeestä voi olla hyötyä

Lapsen influenssaa hoidetaan kuten flunssaa: runsaalla juomisella, levolla ja tulehduskipulääkkeillä sekä nenän tukkoisuutta lievittämällä (keittosuolatipat tai nenää avaavat suihkeet).

Influessaan on olemassa myös kaksi eri viruslääkettä, mutta perusterveillä niiden hyöty katsotaan vähäiseksi. Lääkkeitä määrätään lääkärissä lähinnä silloin, kun lapsi on kovin sairas tai jos hänellä on perussairauksia, jotka voivat tehdä influenssasta pahemman tai lisätä jälkitautien riskiä.

Jos lääkäri päätyy määräämään viruslääkettä, se lyhentää taudin kestoa päivällä tai parilla ja vähentää jälkitautien riskiä.

4. Kuume ja säryt häviävät yleensä 3-5 päivässä

Influenssa paranee yleensä itsestään, niin että kuume ja säryt häviävät 3–5 päivässä. Tämä tieto voi lohduttaa taudin rankimman vaiheen aikana.

Yskä tai nuha voivat jatkua muutaman viikonkin lieventyen vähitellen.

Lue myös: Näin hoidat flunssan ja muut lastentaudit

5. Influenssa aiheuttaa flunssaa herkemmin jälkitauteja

Influenssaviruksen jälkitautina voi tulla bakteeritauteja, kuten keuhkokuumetta, poskiontelotulehdusta tai välikorvatulehdusta. Näitä on syytä epäillä, jos oireet pahenevat tai palaavat, kun taudin alusta on jo kulunut 5–7 päivää. Silloin kannattaa hakeutua lääkäriin.

Suurin jälkitautien riski on niillä, joilla on yleiskuntoa heikentäviä perussairauksia, kuten astma. Jälkitaudeista etenkin bakteerikeuhkokuume ja pneumokokkibakteerin aiheuttama verenmyrkytys voivat olla vakavia.

Lähde: Infektiosairauksien erikoislääkäri Jukka Lumion artikkeli Influenssa (Duodecim). 

Influenssakausi alkoi tavallista aiemmin

Influenssakausi alkoi poikkeuksellisen varhain, ja influenssalöydöksiä on nyt runsaasti. Niitä on todettu kaikista sairaanhoitopiireistä ja kaiken ikäisillä. Näytteistä on löytynyt influenssa A(H3N2) -virusta sekä jonkin verran B-virusta. Valtaviruksena kiertää influenssa A(H3N2) -virus.

Kauden alkuvaiheessa epideemiset A(H3N2)-virukset vastasivat hyvin rokoteviruksia, mutta kauden edetessä epideemisenä kiertävien A(H3N2)-virusten kirjo on lisääntynyt. Osa tällä hetkellä kiertävistä A(H3N2)-viruksista edustaa uutta geneettistä virusryhmää (3C.2a1), jota vastaan rokotteen antama suoja saattaa olla alentunut.

Influenssarokotteen voi vielä ottaa, tosin suoja alkaa vasta kahden viikon kuluttua rokotuksesta. Rokotteesta ei ole haittaa, vaikka samaan aikaan saisi tartunnan.

Yli 6 kuukauden ikäisille käytetään yhtä Influvac-nimisen rokotteen pistosta. Rokotteessa on ns. sikainfluenssaviruksen rakenteita mutta ei narkolepsiaan syylliseksi todettua osaa. Alle 9-vuotiaille, jotka eivät koskaan ole saaneet influenssarokotusta, suositetaan kahta rokotuskertaa.

24–36 kuukauden ikäisille on olemassa nenäsuihkeena annettavaa Fluenz Tetra –rokotetta, joka sisältää neljää elävää heikennettyä virusta. Suihkerokote antanee hieman paremman suojan kuin pistosrokote, ja sitä käytetään muun muassa yksityisklinikoilla isommillekin lapsille.

Suomessa maksuttoman influenssarokotteen saavat raskaana olevat, kaikki 6–35 kuukauden ikäiset lapset ja yli 65-vuotiaat sekä riskiryhmiin kuuluvat henkilöt (esimerkiksi krooninen sydänsairaus, keuhkosairaus tai diabetes).

Juttua on päivitetty 4.1.2017, kun influenssaviruksista tuli tarkempaa tietoa, lähteenä THL:n influenssakatsaus.

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.