6 asiaa selkäkivuista raskausaikana

Selkäkipu on yksi yleisimmistä raskausvaivoista ja se voi johtua lukuisista erilaisista syistä. Kivut yleensä katoavat synnytyksen jälkeen, mutta odotellessasi voit yrittää helpottaa niitä esimerkiksi tukivyöllä, hieronnalla tai raskaustyynyllä.

Teksti Anniina Nirhamo
Kuvat iStock
Selkäkipu on yleinen raskausajan vaiva.

Kuten koko keho, myös selkä saa oman osansa raskauden aikaisista muutoksista. Kasvava vatsa ja raskauden mukanaan tuoma paino voivat rasittaa lihaksia ja painaa hermoja. Usein kipu ei ole sinänsä vaarallista ja se menee ohi synnytyksen jälkeen. Oireita kannattaa kuitenkin seurata, koska:

1. Voit saada iskiaksen

Iskias on ehkä yksi pahimmanlaatuisista selkäkivuista, joka raskausaikaan voi liittyä. Kun vauva kasvaa ja kohtu laajenee, selkäalueelle kohdistuu ylimääräistä painetta, joka painaa iskiashermoon. Iskiaskipu voi tuntua siltä kuin sähköisku ampaisisi alaselästä jalkoihin.

Kivun helpottamiseksi kannattaa kokeilla hieromista, lämpötyynyä, kiropraktiikka tai akupunktiota. Kaikeksi onneksi iskiaksen ei pitäisi jäädä pitkäkestoiseksi vieraaksi, vaan se yleensä menee ohi synnytyksen jälkeen.

2. Selkärangan asento saattaa muuttua

Kasvavan vatsan ja rintojen paino saattaa muuttaa kehon painopistettä ja työntää asennon takakenoon. Toisen kolmanneksen aikana raskauden aiheuttama paino voi jopa muuttaa selkärangan asentoa ja vetää sen notkolle. Notkoselkä taas voi aiheuttaa huomattavaa rasitusta ja kipua selälle. Silloin kannattaa kokeilla tukivyötä, joka helpottaa asennon ja ryhdin ylläpitämistä.

3. Selkäkipu voi olla merkki synnytyksen käynnistymisestä

Valitettavasti yksi selkäkivun syy voi olla myös ennenaikainen synnytys. Jos tunnet yhtäkkisiä alaselkäkramppeja sekä epämukavuutta vatsassa ja lantion seudulla, kipu saattaa olla merkki synnytyksen käynnistymisestä. Erityisesti jos kipuun liittyy myös verenvuotoa, painetta lantiossa tai peräsuolessa, kannattaa soittaa synnytysosastolle tilanteen arvioimiseksi.

raskaus selkäkipu

4. Selkäkipu voi johtua stressistä

Stressi voi oireilla selkäkipuna. Emotionaalinen stressi saattaa aiheuttaa fyysistä kipua ja lisätä jännitystä lihaksissa. Jos stressi aiheuttaa sinulle selkäkipuja, pyydä kumppaniltasi hierontaa ja yritä rentoutua esimerkiksi saunassa tai lämpimässä suihkussa jännitystilojen helpottamiseksi.

5. Selkäsi ei anna sinun nukkua

Viimeisellä kolmanneksella vauvavatsa tuntuu olevan kaiken tiellä ja nukkumisestakin voi tulla hankalaa. Pienemmän vatsan kanssa oli helppo vaihtaa asentoa, mutta suuren mahan kanssa on hankala olla mukavasti. Sopivan asennon löytämisessä voi auttaa raskaustyyny, joka tukee kehoa. Raskaustyynyä halatessa on helpompi rentoutua ja mahdollisesti saada myös unen päästä kiinni.

6. Selkäkipu voi olla myös jotain vakavaa

Selkäkipu voi tietysti tarkoittaa myös jotain aivan muuta ja täysin raskauteen liittymätöntä. Jos kipu on rajua, häiritsee päivittäistä elämää eikä helpota liikkuessa tai siihen liittyy yskää, nuhaa, heikkouden tunnetta, puutumista, virtsan tai ulosteen karkailua, kannattaa hakeutua lääkäriin.

Lähde: Romper, HUS

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä