Hedelmöittyminen – voiko sen tuntea?

Hedelmöittymisestä alkaa matka kohti uutta elämää. Moni äiti pohtii, voiko hedelmöittymisen oireita tuntea.

Teksti Christina Boman
Kuvat iStock
Hedelmöittyminen ja sen oireet

Äidiksi tulevat ja sellaisiksi haaveilevat pohtivat usein miltä hedelmöittyminen tuntuu. Moni kokee tuntevansa ovulaation oireet, joten myös hedelmöittymisen oireista käydään kiivasta keskustelua.

Ovulaatiossa munasolu irtoaa munasarjasta. Se on kuukautiskierron hedelmällisin ajankohta, eli tuolloin raskauden mahdollisuus on suurimmillaan.

Ovulaatio voi olla täysin oireeton, mutta osa naisista kokee sen aikana muun muassa alavatsan nipistelyä, vatsan turvotusta ja runsaampaa limaneritystä.

Myös alkuraskauden aikana monet kokevat vahvojakin oireita. Sen sijaan hedelmöittymisen oireet tuntuvat yhä olevan enemmän tai vähemmän mysteeri: onko sellaisia olemassakaan?

Lue myös:
Ovulaation merkit: Näin selvität, milloin ovuloit
Raskausoireet ennen kuukautisten poisjääntiä – katso kattava lista

Kuinka hedelmöittyminen tapahtuu?

Irronnut munasolu vetää siittiöitä lähelleen, mutta ei itse liiku. Siittiöt liikkuvat munasolun ympärillä, ja munasolu kaappaa yhden niistä. Näin tapahtuu hedelmöittyminen.

Tästä alkaa intensiivinen solujen jakautuminen, joka jatkuu vielä koko matkan aikana munanjohtimeen. Alkiossa onkin monta solua jo vain kolme päivää hedelmöittymisen jälkeen, kun se saapuu kohtuun.

Tässä vaiheessa puhutaan jo raskausviikosta 2.

Voiko hedelmöittymisen tuntea?

”En tiedä johtuuko hedelmöityksestä, mutta jo ovulaation jälkeisenä päivänä tunsin nipistelyä, paineen tunnetta ym. outoja tuntemuksia ja kipuja alavatsassa, jollaisia en ole koskaan aiemmin tuntenut.” – Vierailija, Annan keskustelupalsta

Moni nainen pohtii, onko ensimmäisiä oireita mahdollista tuntea jo silloin, kun hedelmöittyminen tapahtuu. Hedelmöittymisen tuntemisesta ei kuitenkaan ole varsinaista tieteellistä näyttöä, mutta sen sijaan alkion kiinnittymisen on arveltu aiheuttavan monilla naisilla esiintyvää verenvuotoa.

Kevyttä kiinnittymisvuotoa esiintyy yleensä noin 11–12 päivää hedelmöittymisen jälkeen.

Naistentautien ja synnytyksen erikoislääkäri Minna Kuusisto kertoo, että monia kehon tuntemuksia on haastavaa tulkita.

– Monilla naisilla on tuntemuksia ovulaatioon liittyen ja vielä yleisempiä ovat alkuraskauden oireet. Itse munasolun hedelmöittymistä eli munasolun ja siittiön yhdistymistä sen sijaan ei tunne, eikä solujen jakaumista, kun hedelmöittynyt munasolu siirtyy munajohtimesta kohtuonteloon.

Sen jälkeen, kun hedelmöittyminen on tapahtunut ja alkio kiinnittyy kohtuun (implataatio) noin kuudentena alkiopäivänä, alkavat tietyt solut alkiossa erittää koriongonadotropiinia (hcg), joka ylläpitää munasarjassa sijaitsevan keltarauhasen toimintaa.

Tässä vaiheessa kiertoa (eli muutamasta päivästä viikkoon ennen kuukautisten alkua) naisilla on usein kuukautisia edeltäviä oireita, vaikka raskautta ei siinä kierrossa alkaisikaan.

Näin ollen on usein vaikea erottaa alkavan raskauden ja loppukierron tuntemuksia.

– Teoriassa on mahdollista tuntea oireilua alkion kiinnittymisen jälkeen, mutta käytännössä on vaikea erottaa, mistä tuntemukset johtuvat, Kuusisto sanoo.

Jokaisen keho ja mieli toimivat kuitenkin omalla tavallaan. Toinen voi jälkikäteen miettiä tunteneensa pientä pahoinvointia kun hedelmöittyminen tapahtui tai nipistely kun alkio kiinnittyi, toisen raskaus yllättää vasta useamman raskausviikon jälkeen.

Testaa: Kaksplussan raskaustesti – Testaa, oletko raskaana
Lue myös: Raskaus viikko viikolta

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä