Iskias raskausaikana – näin hoidat sen

Iskias on hyvin yleinen vaiva odottajalla. Se lamauttaa lihaksiston ja voi tehdä kävelystä, nostamisesta tai jopa istumisesta hyvin kivuliasta. Iskiasta voidaan kuitenkin hoitaa.

Teksti Mervi Alatalo
Iskias raskausaikana – näin hoidat sen

Mikä on iskias?

Iskias on lonkkahermosärky, joka säteilee ärtyneestä lonkkahermojuuresta alaselkään, alaraajoihin ja siitä muualle kehoon.

Alaselän särky odottajalla johtuu usein siitä, että raskauden aikana notko lannerangassa voimistuu. Tämäkin muutos on osittain hormonaalista ja tapahtuu jo raskauden alusta lähtien.

Loppuraskaudessa kohtu painaa vauvan kanssa useita kiloja. Paino pahentaa selän notkoa ja aiheuttaa kipuja. Loppuraskaudessa myös lantion seudun ja alaselän nivelsiteet löystyvät. Se on tarkoituksenmukaista, jotta lantio venyy ja avautuu alatiesynnytyksessä.

Löysyys aiheuttaa kuitenkin myös nivelsiteiden yliliikkuvuutta ja siten koviakin kipuja, erityisesti naisen liikkuessa. Vaikein kivun muoto on häpyluuliitoskivut. Iskias voi hankaloittaa kävelemistä, istumista, nukkumista ja yleistä jaksamista. Pahimmillaan istumisesta tai kävelystä voi tulla mahdotonta.

Lue myös: Odottajan tukivyö auttaa lantion ja selän kipuihin

Mikä avuksi iskiakseen?

Selän ja vatsan hyvä peruskunto on avuksi oireisiin. Lihasten kuntoa voi parantaa vielä raskauden aikana, esimerkiksi erilaisilla jumppaliikkeillä. Tämä ehkäisee tai ainakin helpottaa selkäkipuja. Toiset hyötyvät tukivöistä, erityisesti, jos syynä on nivelsiteiden liiallinen löystyminen.

Myös hierontaa, akupunktiota ja tulehduskipulääkkeitä käytetään iskiaksen hoitoon. Lisäksi erilaiset lämpö- ja kauratyynyt voivat auttaa kipuun. Joillain oireet vähenevät, jos ulkolämpötilat nousevat kesän lukemiin. Pahimmillaan iskias joudutaan hoitamaan leikkauksella.

Kannattaa muistaa, että tukivöitä käytettäessä lihaskunto voi heiketä entisestään. Kipulääkkeiden käytöstä on syytä aina keskustella neuvolassa, sillä niiden käytöllä on raskauden aikana omat rajoituksensa.

Iskiasvaivoista kannattaa rohkeasti puhua lääkärille.

Lue myös: Odottaja, särkeekö selkää ja lantiota? Syy voi olla si-nivelen löystyminen

Juttu julkaistiin ensimmäisen kerran 2.5.2016.

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä