Kohonnut verenpaine raskauden aikana

Kohonnut verenpaine on tavallisimpia raskauteen liittyviä pulmia. Kyse voi olla kroonisesta verenpainetaudista, pre-eklampsiasta tai muusta raskauden aiheuttamasta verenpaineen kohoamisesta.

Teksti Toimitus

Kohonnut verenpaine on tavallisimpia raskauteen liittyviä pulmia. Kyse voi olla kroonisesta verenpainetaudista, pre-eklampsiasta tai muusta raskauden aiheuttamasta verenpaineen kohoamisesta. Noin kahdeksalla prosentilla odottajista arvot ovat koholla, ja noin 70-prosenttisesti syynä on pre-eklampsia eli raskausmyrkytys.

Raskausmyrkytyksellä tarkoitetaan tilaa, jossa verenpaine nousee, virtsaan alkaa erittyä valkuaista ja äidille kehittyy turvotusta, joka lisää painonnousua. Pre-eklampsia voi olla lievää tai vaikeata riippuen siitä, kuinka korkeita verenpaine- ja virtsan valkuaisainearvot ovat. Liitännäispre-eklampsiasta puhutaan, kun kroonista verenpainetautia sairastavan odottajan tauti oireineen pahenee.

Kova päänsärky, näköhäiriöt, vatsakivut ja hengenahdistus viittaavat jo kouristusvaaraan eli varsinaiseen eklampsiaan, jonka saa vuosittain vain muutama suomalaisnainen.

Valtaosa pre-eklampsioista puhkeaa viikolla 32-36. Vaiva on yleisempi ensisynnyttäjillä, alle 20- ja yli 40-vuotiailla sekä monisikiöraskauksissa. Pre-eklampsia heikentää äidin munuaisten ja istukan verenvirtausta ja haittaa siten sikiön hyvinvointia. Myös istukan ennenaikaisen irtoamisen vaara kasvaa.

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä