Raskaus 15.7.2013
TEKSTI Toimitus
KUVAT Petri Kaipiainen / SKOY

Kohonnut verenpaine raskauden aikana

Kohonnut verenpaine on tavallisimpia raskauteen liittyviä pulmia. Kyse voi olla kroonisesta verenpainetaudista, pre-eklampsiasta tai muusta raskauden aiheuttamasta verenpaineen kohoamisesta.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kohonnut verenpaine on tavallisimpia raskauteen liittyviä pulmia. Kyse voi olla kroonisesta verenpainetaudista, pre-eklampsiasta tai muusta raskauden aiheuttamasta verenpaineen kohoamisesta. Noin kahdeksalla prosentilla odottajista arvot ovat koholla, ja noin 70-prosenttisesti syynä on pre-eklampsia eli raskausmyrkytys.

Raskausmyrkytyksellä tarkoitetaan tilaa, jossa verenpaine nousee, virtsaan alkaa erittyä valkuaista ja äidille kehittyy turvotusta, joka lisää painonnousua. Pre-eklampsia voi olla lievää tai vaikeata riippuen siitä, kuinka korkeita verenpaine- ja virtsan valkuaisainearvot ovat. Liitännäispre-eklampsiasta puhutaan, kun kroonista verenpainetautia sairastavan odottajan tauti oireineen pahenee.

Kova päänsärky, näköhäiriöt, vatsakivut ja hengenahdistus viittaavat jo kouristusvaaraan eli varsinaiseen eklampsiaan, jonka saa vuosittain vain muutama suomalaisnainen.

Valtaosa pre-eklampsioista puhkeaa viikolla 32-36. Vaiva on yleisempi ensisynnyttäjillä, alle 20- ja yli 40-vuotiailla sekä monisikiöraskauksissa. Pre-eklampsia heikentää äidin munuaisten ja istukan verenvirtausta ja haittaa siten sikiön hyvinvointia. Myös istukan ennenaikaisen irtoamisen vaara kasvaa.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Suomen kattavin vanhemmuusmedia: hyötytietoa vanhemmuudesta, perheblogeja ja suosittu keskustelufoorumi. Tervetuloa viihtymään!

Seuraa
meitä: