Näin helpotat närästystä raskausaikana

Närästys on yleinen odottajan vaiva. Oloa voi parantaa ruokavaliolla, nukkumisasennon muuttamisella ja lääkkeillä. Närästys yleensä helpottaa raskauden loppuvaiheessa, kun vauva laskeutuu.

Teksti Saga Wiklund
Näin helpotat närästystä raskausaikana

Raskausajan närästys on yleistä

Närästys on yleinen odottajan vatsavaiva, joka yleensä pahenee lapsen kasvaessa kohdussa. Kohtu aiheuttaa mahalaukkuun mekaanista painetta.

Närästykseen on myös hormonaalisia syitä: raskauden aikana mahaportin sulkijalihas löystyy ja vatsalaukusta syntyy helpommin takaisinvirtausta.

Vaiva usein helpottaa hieman, kun vauva laskeutuu kohdussa vähän ennen synnytystä.

Lue myös: Tarkista, mitä lääkkeitä voit syödä raskauden aikana
Keskustele: Närästys ja happovaivat

Närästystä voi helpottaa ruokavaliolla

Närästyksestä kärsivän kannattaa välttää ruoka-aineita, jotka usein aiheuttavat oireita: tällaisia voivat olla esimerkiksi käristetyt ja voimakkaasti maustetut ruoat, kaali, sipuli, kahvi, joillakuilla banaanikin.

Närästys pahenee yleensä heti ruokailun jälkeen. Tähän voi auttaa se, että syö vähän kerrallaan ja usein. Toisilla hapanmaitotuotteet tai pelkkä maito saattavat rauhoittaa vatsaa.

Jos nämä konstit eivät riitä, voi käyttää apteekista ilman reseptiä saatavaa Rennie-närästyslääkettä. Odottajille sopivia vahvempiakin reseptilääkkeitä on olemassa.

Lue myös: 6 keinoa selviytyä raskausväsymyksestä
Keskustele: Mikä auttaa raskausajan närästykseen? Lääkitystä en voi käyttää

Närästys vaihtelee eri asennoissa

Närästys pahenee yleensä vaakatasossa, ja etenkin yöllä se voi olla kiusallinen vaiva. Sängyn pääpuolta kannattaa kohottaa ja kokeilla kylkiasentoa, jos vaiva kiusaa jatkuvasti. Närästys pahenee yleensä myös kumartuessa.

Odottajalla saattaa ilmetä myös äkkinäisiä, poikkeavia vatsavaivoja. Tällöin on tärkeää erottaa toisistaan suolistoperäinen vatsakipu ja gynekologinen alavatsakipu. Lääkäriin kannattaa lähteä, jos vatsakipu on uusi, poikkeava ja kova.

Normaaleja mutta hämmentäviä vatsakipuja voivat sen sijaan olla esimerkiksi alkuraskauden vihlovat tuntemukset vatsan sivuilla, kun kohdun kannatinsiteet venyvät. Vihlaisut voivat olla yllättävän voimakkaitakin, ja ne huolestuttavat siksi usein odottajia.

Asiantuntijana terveydenhoitaja Tuula Kangas Rovaniemen Ounasrinteen neuvolasta. Jutussa on käytetty lähteenä myös Helsingin kaupungin Neuvolapalvelut-sivustoa.

Lue myös: 10 noloa mutta normaalia raskausoiretta – kärsitkö sinäkin näistä salaa?
Keskustele: Vatsakivut raskausaikana

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä