Närästys ja raskaus ovat ikävä mutta yleinen yhdistelmä – Näin helpotat vaivaa

Närästys on yleinen odottajan vaiva. Oloa voi parantaa ruokavaliolla, nukkumisasennon muuttamisella ja lääkkeillä. Närästys yleensä helpottaa raskauden loppuvaiheessa, kun vauva laskeutuu.

Teksti Saga Wiklund
Kuvat 123RF
Närästys ja raskaus: näin helpotat närästystä raskausaikana

Närästys ja raskaus ovat yleinen yhdistelmä

Närästys on yleinen odottajan vaiva, joka yleensä pahenee sitä mukaa, kun raskaus etenee ja lapsi kasvaa kohdussa. Kohtu aiheuttaa mahalaukkuun mekaanista painetta. Toisaalta alkuraskauden pahoinvoinnin aiheuttamaan toistuvaan oksenteluun liittyy usein närästystä.

Närästykseen on myös hormonaalisia syitä: raskauden aikana mahaportin sulkijalihas löystyy ja vatsalaukusta syntyy helpommin takaisinvirtausta.

Vaiva usein helpottaa hieman, kun raskaus etenee ja vauva laskeutuu kohdussa vähän ennen synnytystä.

Lue myös: Tarkista, mitä lääkkeitä raskaus sulkee pois
Keskustele: Närästys ja happovaivat

Närästystä voi helpottaa ruokavaliolla

Närästys ja raskaus ovat ikävä yhdistelmä, jota voi yrittää helpottaa oikeanlaisella ruokavaliolla.

Närästyksestä kärsivän kannattaa välttää ruoka-aineita, jotka usein aiheuttavat oireita: tällaisia voivat olla esimerkiksi käristetyt ja voimakkaasti maustetut ruoat, kaali, sipuli, kahvi, joillakuilla banaanikin.

Närästys pahenee yleensä heti ruokailun jälkeen. Tähän voi auttaa se, että syö vähän kerrallaan ja usein. Toisilla hapanmaitotuotteet tai pelkkä maito saattavat rauhoittaa vatsaa.

Jos nämä konstit eivät riitä, oireisiin on olemassa lääkkeitä. Vatsahapon eritystä estäviä lääkkeitä on monia, esimerkiksi voi käyttää apteekista ilman reseptiä saatavia Rennie-tabletteja. Raskaus ei estä kaikkien vahvempienkaan reseptilääkkeiden määräämistä, mutta joissakin tutkimuksissa vahva närästyslääkitys on yhdistetty lapsen astmariskiin.

Lue myös: 6 keinoa selviytyä raskausväsymyksestä
Keskustele: Mikä auttaa raskausajan närästykseen? Lääkitystä en voi käyttää

Närästys vaihtelee eri asennoissa

Närästys pahenee yleensä vaakatasossa maatessa, ja etenkin keskellä yötä se voi olla kiusallinen vaiva. Sängyn pääpuolta kannattaa kohottaa ja kokeilla kylkiasentoa, jos vaiva ei anna nukkumisrauhaa. Närästys pahenee yleensä myös silloin, kun joutuu kumartumaan.

Odottajalla saattaa ilmetä myös äkkinäisiä ja poikkeavia vatsavaivoja. Tällöin on tärkeää erottaa toisistaan suolistoperäinen vatsakipu ja gynekologinen alavatsakipu. Lääkäriin kannattaa lähteä, jos raskaus tuo uusia, poikkeavia ja kovia vatsakipuja.

Normaaleja mutta hämmentäviä vatsakipuja voivat sen sijaan olla esimerkiksi alkuraskauden vihlovat tuntemukset vatsan sivuilla, kun kohdun kannatinsiteet venyvät. Vihlaisut voivat olla yllättävän voimakkaitakin, ja ne huolestuttavat siksi usein odottajia – ikävä vaiva on kuitenkin yleinen ja normaali osa raskautta.

Lähteet: Asiantuntijahaastateltava, terveydenhoitaja Tuula Kangas Rovaniemen Ounasrinteen neuvolasta, Helsingin kaupungin Neuvolapalvelut. Tietoja närästyksestä täydennetty 17.1.2020.

Lue myös: 10 noloa mutta normaalia raskausoiretta – kärsitkö sinäkin näistä salaa?
Keskustele: Vatsakivut raskausaikana

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä