Raskaus 14.02.2018 Päivitetty 28.08.2023

Olenko liian vanha äidiksi, pohtii 48-vuotiaana raskaaksi tullut nainen – näin suomalaiset hänelle vastasivat

Kaksplussan keskustelupalstalla 48-vuotias äiti pohtii, onko liian vanha saamaan lapsen. Milloin on ”oikea ikä” hankkia lapsia, vai onko sitä?

Teksti
Jenni Heiti
Kuvat
iStock
3 kommenttia

”Olen niin onnellinen. Raskaus nyt puolivälissä ja kaikki lapsella kunnossa testien ja ultrien mukaan.” nainen iloitsee avaamassaan keskustelussa.

Naisen hedelmällisyys on hyvin yksilöllistä. Mitä enemmän naisella on munasoluja, sitä pidempään hedelmällinen aika kestää hänen elämässään.

Naisen hedelmällisyys alkaa laskea noin kymmenen vuotta ennen vaihdevuosia. 40-vuotiaista naisista noin kolmannes tulee raskaaksi vuoden yrittämisen aikana, kun 30–34-vuotiailla vastaava luku on 63 prosenttia. Lisäksi hedelmällisyyteen vielä vaikuttavat niin perinnölliset tekijät kuin elintavat, ja myös miesten siittiöiden laatu laskee iän myötä, joten lasten hankkimisen voi sanoa olevan myös tuurista kiinni.

Tämä käy ilmi myös monien keskustelua kommentoineiden puheenvuoroissa. Korkeampaa ikä äei pidetty ongelmana, vaan iloittiin siitä, että lapsi on saanut alkunsa. Muiden paheksuvia kommentteja pidettiin suorastaan törkeinä.

Jos lapsen saaminen on hankalaa, on esimerkiksi hedelmöityshoitoja taikka muutamia keskenmenoja, ja ajan kelloahan ei voi pysäyttää, niin ihan sama mis iäs lapsen saa jos on valmis äidiksi.

Itse ajattelen, että on jokaisen oma valinta, milloin lapsensa tekee. Niin se elämä vaan kuljettaa, eikä koskaan voi tietää, edes nuorista vanhemmista milloin lähtevät. Nimim. Isän ja äidin nuorena menettänyt.

Poika syntyi 4 kk ennen kun täytin 40 v. Noin 20-vuotiaana multa leikattiin endometrioosi, ja ei pitänyt saada yhtään lasta lääkäreiden mukaan, mutta nyt on ihana 9 kk ikäinen poika ja kyllä luomuna tulin raskaaksi. Ikävät kommentit on mun mielestä todella loukkaavia ja törkeitä.

Aina ei mene asiat niinkuin toivoo. Vaikka kuinka haluaisit lapsia, et ehkä niitä saa vuosien lapsettomuushoidoista huolimatta. Sitten elämä yllättää ja saat luomusti lapsen. Näin meillä. Poikani täyttää tässä kuussa 5 ja minä 50. Olen ikionnellinen tästä lapsesta!

Mieluummin lapsi vanhemmalla iällä kuin keskenkasvuisena teininä.

Jaksaako vanhempi samalla tavalla kuin nuori?

Yhdysvaltalainen unitutkimukseen keskittynyt säätiö The National Sleep Foundation (NSF) teki vuonna 2015 laajan tutkimuksen, jossa selvitettiin eri ikäisten unen tarvetta. Sen mukaan 18–25-vuotiaiden ja 26–64-vuotiaiden unentarve on sama, 7–9 tuntia vuorokaudessa. Yli 65-vuotiaiden unentarve vähenee vielä tunnilla ollen 7–8-tuntia yössä. Pelkästään unentarpeen perusteella iäkkäämpi ihminen ei siis jaksa yösyöttöjä sen huonommin kuin nuorempikaan, vaikka tutkijatkin muistuttavat unentarpeen olevan hyvin yksilöllistä.

Moni kommentoija kuitenkin pohti, jaksaako iäkkäämpi vanhempi enää yösyöttöjä ja valvomisia samalla tavalla kuin nuorempana.

Itse en varmaan tuossa iässä jaksaisi/uskaltaisi, mutta toisaalta lapset pitävät nuorena.

Varmasti pikkulapsiaika valvomisineen voi olla rankempaa, mutta toisaalta vanhempana voi osata ottaa asiat rennommin kuin nuorempana. Turha hötkyily ja itsetutkiskelu on jo useimmiten elettyä elämää eikä kotoilukaan tunnu välttämättä yhtä ahdistavalta.

Ihmiset on niin yksilöitä. Aira Samulinia oli moitittu 60-luvulla liian vanhaksi pitämään minihametta.

Itse en jaksaisi enää tuossa iässä hoitaa vauvaa, vaikka 48-vuotias ei vielä muuten vanha olekaan.

Jokaisen oma asia

Lopulta äitiys on äidiksi tulevan oma asia, johon ei muilla ole sananvaltaa. Samaa mieltä oli myös moni Kaksplussan keskustelija. Palstalla jaettiin myös omakohtaisia kokemuksia siitä, kuinka hyvin asiat ovat, kun on tehnyt lapsen vähän vanhempana.

Jokainen elää elämäänsä miten parhaaksi näkee… Ei ole olemassa oikeaa ja väärää tapaa elää. Ei kukaan ole parempi äiti tai paremmin asiat jos lapset tehnyt nuorena… Jos on itse onnellinen, se riittää.

Mitä iällä on väliä? Pääasia, että syntyy rakastavaan kotiin.

Vilpittömästi onnea ja jaksamista pienen lapsen kanssa! Iäkkäämmällä vanhemmalla on tiettyjä etuja ja henkistä pääomaa lapselle usein nuorempia enemmän.

Sitaatit on poimittu Kaksplus.fi:n keskustelusta Mitä mieltä olette, kun saan lapsen 48-vuotiaana.  Lähteet: Duodecim, Väestöliitto, Sleep Health

Lue myös

Kommentit (3)

Itselleni syntyi syyskuun lopussa 2017 iltatähti kun vanhin lapsi jo 24 vuotias. Täytän pian 45 vuotta. Mummikin jo olen ja toinen lapsenlapsi syntyy lähiviikkoina. Jonkin verran sain ikävää palautetta mutta itse päätän elämästäni ja pieni poika 4kk on kerrassaan ihana lapsi. Näin vanhemmalla iällä nautin lapsesta ihan eritavoin ja viihdyn kotona. Kaikkea hyvää raskauteen!

Lapsen hankinta reilusti yli 40-vuotiaana on mielestäni aika itsekästä. Jos miettii, että parikymppisen lapsen äiti olisi 60-70 vuotias ja 30-kymppisenä keskimääräisten tilastojen mukaan jo kuollut niin kyllä jokainen tajuaa, että ei siinä ole mietitty juurikaan lapsen parasta.

Se että onko itsekkyys väärin, onkin toinen asia. Itse olen varsin itsekäs ja voisin (isänä tosin) miettiä hankkivani (nimenomaan itsekkäistä syistä) lapsen nimenomaan vaikka ”viimeisinä” pävinäni.

Meille syntyi kanssa iltatähti 2015. Olin 42 ja aikuisia lapsia oli 4. Olen nauttinut suunnattomasti tämän lapsen kasvusta. Lapseni on ollut tosin hyvin helppohoitoinen, olen joutunut valvomaan vain yhtenä yönä hänen kanssaan ja silloinkin nostin hänet kantoliinaan ja otin toiseen käteen kahvikupin ja toiseen siivousliinan ja kuljin pyyhkimässä pölyjä. Itse tosin olen valvonut enemmän ja lukenut hänelle kirjoja ja lauleskellut lauluja hänen nukkuessa. Nyt lapseni ollessa taaperoiässä tunnen olevani huomattavasti rauhallisempi ja ymmärtäväisempi kuin nuorena. Ihmisen kehityksen seuraaminen on kyllä uskomattoman upeaa :)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X