Näin hoidat raskausajan ummetuksen

Ummetus on odottajan harmillisen tavallinen seuralainen.

Teksti Saga Wiklund
Odottaja, hoida ummetus

Raskausaikana relaksiini-hormoni hidastaa suolen toimintaa, ja ruoka kulkeutuu hitaammin sen läpi. Se on vauvan kannalta hyödyllistä: ravintoaineet ehtivät imeytyä paremmin ja kulkeutua istukan läpi sikiöön.

Hidastuneen ruoansulatuksen seurauksena on usein ummetusta. Sen hoidossa on kolme kulmakiveä: ravitsemus, veden juominen ja liikunta.

Täysjyvää ja hedelmiä

Ruoan pitää olla riittävän kuitupitoista: täysjyväviljatuotteita, kasviksia ja juureksia.

– Hedelmistä auttavat esimerkiksi päärynä ja luumu. Puuroihin ja jogurttiin voi lisätä leseitä tai auringonkukansiemeniä, terveydenhoitaja Tuula Kangas vinkkaa.

Vesi auttaa ummetukseen

Veden juominen on tärkeä keino ehkäistä ummetusta: odottaja tarvitsee jopa 1,5-2 litraa vettä päivässä. Vettä kannattaa juoda heti aamulla ensimmäiseksi tyhjään vatsaan lasillinen tai pari. Sokeripitoiset juomat pahentavat ummetusta, joten niitä ei kannata suosia.

Lue lisää ummetuksesta ja vatsavaivoista.

Liikunta tekee vatsalle hyvää

Päivittäinen liikunta aktivoi suolen toimintaa, ja ummetus vaivaakin usein vasta loppuraskaudessa, kun liikkuminen käy työlääksi. Kun raskaus on pitkällä, uiminen voi olla hyvä liikuntamuoto, sillä vesi kannattelee mukavasti.

Lue lisää raskaudesta ja liikunnasta.

Lääkkeitä ummetukseen

Jos kuidun lisääminen ruokavalioon ja muut lääkkeettömät hoidot eivät auta ummetukseen, kannattaa kokeilla kuitupitoisia ravintolisiä, kuten psylliumia tai esimerkiksi Vi-Siblin-valmistetta. Näiden kaveriksi tarvitaan riittävästi nestettä.

– Lempeä lääke on myös apteekista saatava magnesiamaito, joka auttaa ummetuksen lisäksi myös närästykseen ja suonenvetoon. Jotkut voivat hyötyä myös laktuloosivalmisteista ummetuksen hoidossa, niitä ovat esimerkiksi Levolac tai Duphalac, Tuula Kangas sanoo.

Jos tilanne menee erityisen hankalaksi, muitakin keinoja on olemassa.
– Toimimaton suoli voi tehdä olon tuskalliseksi, ja voi olla, että tilanne täytyy laukaista pienoisperäruiskeella, jotta päästään hoidon alkuun, Kangas kuvaa.

Lue lisää loppuraskauden vaikeasta ummetuksesta.

Ummetus voi johtaa peräpukamiin

Joskus ummetus johtaa myös kipeisiin peräpukamiin, joita voi hoitaa apteekista reseptittä saatavilla voiteilla, kunhan varmistaa, että tuote sopii raskaana olevalle. Peräpukamat saattavat olla sitkeä vaiva, ne voivat olla kipeitä vielä hyvän aikaa synnytyksen jälkeenkin. Voiteiden lisäksi pukamiin auttaa viileä vesi.

Odottajalla saattaa ilmetä myös äkkinäisiä, poikkeavia vatsavaivoja. Tällöin kannattaisi koettaa erottaa toisistaan suolistoperäinen vatsakipu ja gynekologinen alavatsakipu.
– Lääkäriin kannattaa lähteä, jos vatsakipu on uusi, poikkeava ja kova, Tuula Kangas opastaa.

Keskustele ummetuksesta ja raskaudesta

Kuitupommi ummetuksen hoitoon: Pajalan puuro

1 litra vettä
10 kuivattua luumua
10 kuivattua aprikoosia
½ dl leseitä
2 ½ dl neljän viljan hiutaleita
1 tl suolaa

Paloittele luumut ja aprikoosit . Mittaa vesi kattilaan. Liota siinä kuivattuja hedelmiä yön yli (8–10 tuntia).
Kiehauta sitten kattilassa oleva seos. Lisää siihen leseet ja hiutaleet. Anna hautua 15 minuuttia ja mausta lopuksi suolalla.
Puuroon kuuluvat tavallisesti myös pellavansiemenet, mutta ne kannattaa jättää raskausaikana pois, sillä siemenet sisältävät syanidia.

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä