Raskaus 3.9.2015
TEKSTI Liisa Järvinen
KUVAT SKOY

Raskausmasennus – jopa yleisempää kuin synnytyksen jälkeinen masennus

Mielialan lasku raskausaikana on normaalia, mutta jos iloa ei tunnu löytyvän mistään, on syytä ottaa asia puheeksi. Raskausmasennus vaikuttaa myös sikiöön.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Raskausmasennus on yleistä – mahdollisesti jopa yleisempää kuin synnytyksen jälkeinen masennus. Joidenkin tutkimusten mukaan peräti 40 prosentilla odottajista on jonkinasteisia psyykkisiä oireita. Tyypillisimpiä niistä ovat univaikeudet, ahdistuneisuus, pelokkuus, jatkuva ja ylikorostunut huoli omasta tai sikiön terveydestä.

Uusi elämäntilanne pelottaa

Raskausaika herättää odottajassa monenlaisia tunteita ja kysymyksiä. Ne voivat liittyä esimerkiksi työpaikkaan, työssä jaksamiseen, omaan kumppaniin ja omiin vanhempiin. Iso muutos voi myös horjuttaa ensikertalaisen itseluottamusta: Onko minusta äidiksi?

Raskaushormonit vaikuttavat mielialaan

Myös raskaushormonit sekoittavat mieltä. Yhtenä hetkenä odottaja ei voisi olla onnellisempi, kun taas yhtäkkiä kyyneleet pyrkivät silmiin. Jos elämä tuo eteen kriisejä, menetyksiä tai suuria muutoksia mielialanvaihteluiden lisäksi, yhteisvaikutus voi olla odottajalle liikaa.

Lue lisää: Näin hormonit muuttavat odottajaa

Stressi vaikuttaa sikiöön

Raskausmasennukseen tulee suhtautua vakavasti, sillä se vaikuttaa myös sikiöön. Masentuneen äidin keho erittää stressihormoni kortisolia, jolla voi olla vauvaan myöhempään kehitykseen asti meneviä vaikutuksia.

Vielä ei tiedetä, kuinka suuri osuus on varhaisen vuorovaikutuksen puutteella. Jos raskaus on ollut masentava, äidin voi olla vaikea olla vuorovaikutuksessa vauvan kanssa.

Riskinä synnytyksen jälkeinen masennus

Masentunut odottaja tarvitsee ammattiapua ja hoitoa, joka ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana on mieluiten lääkkeetöntä. Kerro mielialoistasi neuvolan terveydenhoitajalle, joka ohjaa sinut ammattiauttajan luo.

Raskausmasennus altistaa synnytyksen jälkeiseen masennukseen, joka on yleensä vakavampaa, jos masennus on alkanut jo raskausaikana.

Lue lisää: Masennus – tunnista oireet

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Suomen kattavin vanhemmuusmedia: hyötytietoa vanhemmuudesta, perheblogeja ja suosittu keskustelufoorumi. Tervetuloa viihtymään!

Seuraa
meitä: