Raskausoireet ennen kuukautisten poisjääntiä – katso kattava lista

Tiesitkö, että yllättävän moni raskausoire voi ilmaantua jo viikko hedelmöittymisen jälkeen?

Teksti Liisa Järvinen
Kuvat Colourbox
Raskausoireet ennen kuukautisten poisjääntiä – katso kattava lista! Alkuraskaus, raskauden merkit, alkuoireet

Alkuraskaus tuo oireet, joista voi saada vihiä vauvasta jo ensiviikkoina hedelmöittymisen jälkeen.  Nämä oireet voivat paljastaa raskauden jo ennen kuin raskaustesti näyttää plussaa.

1. Alavatsan nipistely tai vihlonta

Alkio kiinnittyy kohtuun 5–8 päivää hedelmöittymisen jälkeen. Kiinnittyminen voi aiheuttaa alavatsassa nipistelyä tai vihlontaa, jotka voivat muistuttaa kuukautiskipuja.

2. Etova olo

Useimmiten raskauspahoinvointi alkaa kuudennen raskausviikon tienoilla, mutta joillain etova olo iskee jo hyvissä ajoin ennen plussaa.

3. Finnit

Raskaushormonien vaikutus voi näkyä ihossa. Kasvoihin, selkään tai rintakehään voi ilmestyä finnejä jo aivan raskauden alussa. Yleensä iho-ongelmat helpottavat, kun hormonitasot asettuvat, mutta joillain raskaus laukaisee aknen.

4. Varhaiset raskausoireet: Flunssainen olo

Raskaus muuttaa vastustuskykyä, jotta äidin keho ei torjuisi sikiötä. Muutokset voivat heikentää vastustuskykyä ja altistaa flunssalle.

5. Hajut ällöttävät

Herkistynyt hajuaisti voi olla ensimmäinen merkki siitä, että olet raskaana. Etenkin rasvankäry ja muut voimakkaat hajut saattavat ällöttää.

6. Hengästyminen

Raskauden ensioireet rintakehässä ovat keuhkojen laajeneminen ja hengityksen syveneminen. Vaikka hengität samaan tahtiin kuin ennenkin, syventynyt hengitys voi saada aikaan hengästymisen tunteen.

7. Hiivatulehdus

Raskauden aikana hormonitasot muuttuvat, mikä altistaa hiivatulehdukselle. Ennen plussaa iskevä hiivatulehdus voi olla yksi ensimmäisistä raskausoireista.

Lue lisää: Ehkäise raskausajan hiivatulehdus

8. Huimaus

Raskaus sekoittaa kehon, joten ei ole ihme, että päässä saattaa huipata, jos nouset ylös liian nopeasti. Jos huimaus on jatkuvaa, on syytä sulkea pois anemia ja muut sairaudet.

9. Kipeät ja turvonneet rinnat

Alkuraskauden hormonimuutokset lisäävät veren virtausta rintoihin, mikä voi saada aikaan ylävartalon ensioireet: rintakudoksen aristuksen ja turpoamisen.

10. Raskaus ja kova jano

Verenkierron tehostuminen voi paitsi pissattaa myös tehdä janoiseksi.

11. Mielialat vaihtelevat

Kiukkukohtaukset ja itkuherkkyys voivat viestittää alkaneesta raskaudesta. Toisaalta monet kärsivät mielialan vaihteluista aina ennen kuukautisia.

Lue lisää: Raskausmasennus – jopa yleisempää kuin synnytyksen jälkeinen masennus

12. Nenä tukossa

Raskausaikana veren määrä kehossa lisääntyy. Se voi saada nenätiehyet turpoamaan, ja tuloksena voi olla tukkoinen nenä etenkin öisin.

13. Jatkuva nälkä ja himo tiettyihin ruokiin

Kehon valtavat, äkilliset muutokset vaativat energiaa heti raskauden alusta alkaen, mikä voi ilmetä pohjattomana ruokahaluna. Mieliteot ovat usein myös varhaiset raskausoireet.

Lue lisää: Painonnousu ja odotus: Näin estät lihomisen raskausaikana

14. Paineen tunne alavatsassa

Raskaus paisuttaa kohtua, mikä voi tuntua paineena alavatsassa.

15. Alkuraskaus ja palelu

Alkuraskaus saa tulevan äidin palelemaan, kun keltarauhashormoni nostattaa lievästi ruumiinlämpöä noin viikko ovulaation jälkeen.

16. Pissattaa koko ajan

Jatkuva pissahätä voi alkaa vaivata jo ennen plussaa. Kasvava kohtu painaa virtsarakkoa, mutta tihentyneen virtsaamistarpeen syynä voi olla myös se, että tehostunut verenkierto työllistää maksaa.

17. Alkuraskaus särkee päätä

Joillekin päänsärky on ensimmäinen merkki raskaudesta. Päänsäryn voi laukaista raskaushormonitasojen äkillinen nousu tai raskauden aiheuttama verenkierron tehostuminen.

18. Ruoka ei maistu

Koska haistaminen ja maistaminen kulkevat käsi kädessä, tututkin ruoat saattavat tuntua vastenmielisiltä, jos alkuraskaus on herkistänyt hajuaistin.  Monet huomaavat, että erityisesti kahvi maistuu oudolta.

19. Ruskea tai vaaleanpunainen tiputteluvuoto

Alkuraskaus eli alkion kiinnittyminen voi aiheuttaa vaaleanruskeaa tai vaaleanpunaista tiputteluvuotoa noin 2–7 päivää ennen kuukautisten oletettua alkamispäivää.

Lue lisää: Alkuraskauden ruskea vuoto – milloin on syytä huoleen?

20. Alkuraskaus ja selkäkipu

Kiinnittymiskivut, turvotus ja ummetus voivat aiheuttaa selkäkipua jo raskauden alkuvaiheessa.

21. Tummuvat nännipihat

Nännipihat alkavat tummua ja levitä jo raskauden alussa. Jotkut huomaavat nännimuutokset jo viikko tai kaksi hedelmöittymisen jälkeen.

22. Alkuraskaus ja ummetus

Raskaushormonien aiheuttama aineenvaihdunnan hidastuminen voi aiheuttaa ummetusta jo aivan raskauden alussa.

Lue lisää: Näin hoidat raskausajan ummetuksen

23. Univaikeudet ja kummalliset unet

Kehossa tapahtuvat muutokset ja mielenmyllerrys voivat häiritä unta. Kummalliset unet voivat olla raskausajan ensioireet, kun alitajuiset pelot ja huolenaiheet hiipivät uniin.

Lue lisää: Raskausajan painajaisilla on tärkeä viesti

24. Valkovuoto lisääntyy

Valkovuoto lisääntyy ovulaation aikaan ja yleensä vähenee loppukierroksi. Jos vuoto pysyy runsaana, se voi olla raskauden merkki.

25. Vatsan turvotus

Monilla alkuraskaus turvottaa vatsan ennen kuukautisia, mutta entistä kovempi turvotus voi olla merkki raskaudesta. Silloin turvotus voi johtua kohdun sisäpinnan paksuuntumisesta tai aineenvaihdunnan hidastumisesta.

26. Alkuraskaus ja väsymys

Väsymys on yksi varhaisimmista raskausoireista. Alkuoireet voivat iskeä väsymyksenä jo viikko ovulaation jälkeen, kun keltarauhashormonin eritys lisääntyy.

Lue lisää: Kuvottaa ja väsyttää – nämä ovat alkuraskauden oireet

+ Sen vain tietää!

Joillekin naisille tulee vahva tunne raskaudesta jo kauan ennen plussaa. Jotenkin sen vain alitajuisesti tietää, että nyt tärppäsi!

Lue lisää: Lue yllättävät vaikutukset: Näin hormonit muuttavat odottajaa

Lähteet: Just MommiesTerveyskirjastoMedical News TodayNew Kids-CenterPregnancy WeeklyGood to KnowParenting.com

Kommentit

5 kommenttia
Avatar

Miettinyt nuita raskausoireita kun ollut etovaa oloa ja nippailua/vihlontaa ala mahalla ja tullut ruskehtavaa tuhrua oisko mahdollista että alkio olis kiinnittynyt??? Kertokaa kokemuksia ja omia oireita??

Avatar

Hei! Mitä tehdä kuukautiset myöhässä kohta kolmeviikkoo testi näyttää miinusta

Avatar

Monet noista luetelluista ”oireista” johtuvat kyllä ihan kuukautiskierrosta, eli keltarauhashormonin vaikutuksesta ovulaation jälkeen. Kohtu kasvaa ja sen verenkierto lisääntyy, rinnat turpoavat, mielialat vaihtelevat jne., oli raskaana tai ei. Testiäkään ei ole mitään järkeä tehdä hurjan varhaisessa vaiheessa, sillä moni raskaus päättyy melkein heti alettuaan, kun kiinnittynyt munasolu ei vaan lähde kehittymään. Kyse ei silloin ole mistään varsinaisesta keskenmenosta, koska ei ole edes ollutkaan mitään sikiötä tai edes alkiota vielä. Kyllä sen 9 kk päästä huomaa, oliko raskaanavai ei!

Avatar

Tästä listasta puuttuu esim ne joita minulla on ollut: nännien kuumuus ja ikenien turvotus, punaisuus ja kipu harjatessa (verenkierron lisääntyy), ja toki kohtuun tai emättimeen voi myös voi ihan tuikkia kipeästi, ei pelkästään paineen tunnetta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä