Synnytys 03.04.2020

Sadat naiset kapinoivat synnytyssairaaloiden koronatoimia vastaan – Tays: Tiukka puolisokielto laajenemassa koko maahan

Synnytyssairaaloiden tiukennukset saivat kahden nuoren naisen tarttumaan toimeen ja perustamaan Facebook-ryhmän, jonka tarkoituksena on ajaa liedennyksiä linjauksiin.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock
7 kommenttia

Synnytykseen ei enää päästetä tukihenkilöitä samalla tavalla kuin ennen. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä ilmoitettiin torstaina entistä tiukemmasta linjauksesta. Tukihenkilö ei saa jäädä synnytyksen jälkeen sairaalaan, ja sektiossa ei sallita tukihenkilöä lainkaan.

Samaisten tukihenkilörajoitusten on arveltu leviävän koko maahan. Tays ilmoittaa Facebook-kanavallaan, että heidän tietojensa mukaan linjauksesta olisi tulossa valtakunnallinen jo 6. huhtikuuta alkaen.

Toimien perusteluna on estää koronaviruksen leviämistä minimoimalla ihmiskontaktit. Pelkästään HUSin jo voimaan tullut linjaus koskee valtavaa osaa Suomen synnyttäjistä – noin joka kolmas vauva syntyy Uudellamaalla.

Tilanne sai kaksi nuorta naista perustamaan Facebook-ryhmän, jonka tarkoituksena on kansalaistoiminnalla ajaa liedennyksiä linjauksiin.

Benita Kärkkäisen ja HUSin työntekijän yhdessä perustamaan ryhmään on liittynyt tähän mennessä, alle vuorokaudessa runsaat 800 jäsentä. Aktiivit ovat ottaneet yhteyttä HUSiin ja poliitikkoihin.

Potilaiden eriarvoisuus huolestuttaa

Ryhmän perustajia huolestuttaa yhdenvertaisuuden toteutuminen. Nyt alatiesynnytyksessä saa paikalla olla tukihenkilö: alatiesynnyttäjän puoliso saa tavata tuoreen lapsen synnytyksen yhteydessä, mutta sektiossa puoliso tapaa vauvansa vasta kotiutuessa.

– Itseni herätti eriarvoisuus, joka luodaan sektiopotilaan ja alatiesynnyttäjän välille, sanoo HUSin työntekijä. Hän haluaa esiintyä tässä jutussa nimettömänä.

– Tiukennukset voivat vaikuttaa merkittävästi puolison kykyyn kiintyä lapseensa. Tämä voi vaikuttaa negatiivisesti koko perheen dynamiikkaan ja luoda jatkossa pitkäkestoisia ongelmia.

HUSin tukihenkilökielto pelottaa

Tukihenkilöllä on tärkeä rooli myös sektiosynnytyksessä. Siksi tukihenkilöstä luopuminen pelottaa useita äitejä. Kuva: iStock

Sukupuolten tasa-arvon toteutuminen on myös vaikuttajakaksikon mielestä unohdettu tiukennuksia tehdessä.

– Puoliso, joka on usein mies, ei saa tavata lastaan.

Ryhmän perustajia huolettaa sekin, riittääkö hoitajia äideille tueksi, kun tukihenkilöt eivät ole normaaliin tapaan synnyttäjien rinnalla.

– Hoitajamitoitusta sairaanhoitopiireissä ei ole ymmärtääkseni lisätty, vaikka sektiopotilas jätetään nyt käytännössä yksin ilman puolison tai tukihenkilön apua fyysisiin haasteisiin lapsen kanssa osastolla. Tämä lisää äidin stressiä, vaikeuttaa toipumista ja kuormittaa henkilökuntaa.

Kaksplus kysyi aiemmin HUSilta, miten työvoima riittää nyt, kun isät eivät ole vauvanhoidossa lisäkäsinä äitien toipuessa sektiosta.

– HUSin synnytyssairaaloissa on jatkuvasti äitejä osastolla ilman tukihenkilöitä. Näiden äitien ja vastasyntyneen hoito, myös sektion jälkeen, kuuluu hoitohenkilökunnan normaaleihin työtehtäviin. Jokainen äiti ja vastasyntynyt saa heidän tarvitsemansa, parhaan mahdollisen hoidon, vakuutti ylihoitaja Marjaana Hanhirova.

Ryhmän perustajien mielestä tukihenkilöä suurempi tautiriskin aiheuttaja työntekijöille, äideille ja vastasynteineille on joku sairaalaan työntekijöistä tai äidin huoneeseen sijoitettu tuntematon synnyttäjä.

– Linjauksia ajetaan tarkoituksena suojella henkilökuntaa ja HUSin mukaan myös äitejä ja vastasyntyneitä. Samanaikaisesti HUSin omat työntekijät vastuutetaan töihin heidän palatessaan riskialueilta ilman karanteenia, ja flunssaa potevat työntekijät töihin heti oireiden väistyttyä, kertoo HUSin työntekijä.

Aiempaa tiukennusta tukihenkilölinjauksiin kaksikko pitää järkevänä.

– HUSin aiemmin tullut linjaus oli mielestäni hyvä: puolisot pääsevät mukaan synnytykseen, ja mikäli kaikki menee hyvin, myös perhehuoneeseen, josta ei saanut poistua, sanoo Benita Kärkkäinen.

– Puolison toimimisesta tukihenkilönä ei käsittääkseni aiheudu ylimääräistä tartuntariskiä, kun sekä synnyttäjä ja puoliso ovat jo kerran astuneet sairaalaan, hän lisää.

HUS: Rajaus on välttämätön

Tukihenkilö ei jää synnytyksen jälkeen sairaalaan HUS-linjauksen mukaan. Ajatus synnytyksen jälkeisestä ajasta ilman puolison tukea kuulostaa Benita Kärkkäisestä pelottavalta.

– Synnytyksen jälkeen olo voi olla todella heikko, ja tästä syytä puolison tuki on esikoisen kanssa korvaamatonta. Ajatus siitä, että olisi ilman puolisoa syntymän jälkeen, kuulostaa todella raskaalta, pelottavalta ja henkisesti pahalta.

HUS otti uudet tiukennukset käyttöön torstaina 2. huhtikuuta. Tiedottaessaan päätöksestä HUSin johto totesi, että se on hyvin poikkeuksellinen.

– Se tehtiin huolellisen harkinnan jälkeen, vakuutti naistentautien ja synnytysten tulosyksikön toimialajohtaja Seppo Heinonen.

– Ymmärrämme, että tämä on iso asia synnyttäjille. Emme olisi tehneet rajausta, jos se ei olisi ollut välttämätön potilasturvallisuuden ja henkilöstön suojaamiseksi.

Lue myös

Kommentit (7)

En ole tullut enää uudestaan raskaaksi uuden miehen kanssa, mutta eipä tämä mies tulisi mukaani synnytyssairaalaan missään tapauksessa. On myös yksin lapsen saavia naisia.

Entinen mies (lapsen isä) synnytyssalissa sitä paitsi ärsytti ja nolotti.

Kaikkien rinnalla ei ole miestä joka tilanteessa oli korona tai horona tai mikä hyvänsä liikkeellä :) tärkeintä on ajatella nyt potilasturvallisuutta!

Kuinka puolison poissaolo synnytyksestä ja perhehuoneesta synnytyksen jälkeen suojaa äitejä ja henkilökuntaa? Puoliso yleensä asuu samassa taloudessa kuin äitikin ja jos äiti on terve niin silloin suurella todennäköisuydellä myös puoliso on terve. Sama henkilökunta joka kohtaa äidin kohtaisi myös puolison joten en näe kuinka tartuntariski voisi kasvaa puolison läsnäolosta. Enemmän näen riskiä äideille ja vastasyntyneille hoitohenkilökunnan taholta sekä jos perhehuoneisiin sijoitetaan useampia äitejä eri perheistä. Kuinka taataan ettei esimerkiksi yhteiseen huoneeseen sijoitettava äiti ole oireeton kantaja. Mielestäni päätökselle ei ole perusteita koska puolison rajaaminen synnytyksestä ja osastolta ei rajaa tartuntoja ja pienennä riskiä. Sama riski tulee jo synnyttävöstä äidistä ja henkilökunnasta, puoliso ei sitä riskiä kasvata.

Puhutaanko me aikuisista ihmisistä joiden on tarkoitus kyetä hoitamaan ja selvitäytymään lapsistaan myös sairaalan ulkopuolella. Mikä siinä voi olla niin vaikeaa ymmärtää että eletään poikkeustilaa. Miksi pitää kapinoida joka asiaa mikä vaan sattuu omaan elämään kohdistumaan. Jos isä ei kykene luomaan suhdetta lapseen kotiinpääsyn jälkeen tai pelätään olevan muita psykologisia vaikutuksia olisi ehkä hyvä miettiä ollaanko vanhemmuuteen valmiita ylipäätään.

Suomalaiset ovat kyllä sellaista mielensäpahoitaja kansaa, että ei voi vain ymmärtää mistä se jatkuva negatiivisuus kumpuaa. Pitäisi olla tyytyväinen ja kiitollinen, että hallitus pyrkii tekemään meille kaikille paremman paikan olla ja elää myös tulevaisuudessa. Tilanne on nimenoman POIKKEUSTILA.

Keskittykää olennaiseen, vaikkapa siihen miten tulette selviytymään vanhemmuudesta seuraavat 18 vuotta jos tämä tilanne ottaa jo nyt koville vaikkei lapsi ole edes syntynyt.

aktivistit tietenkään ole itse raskaana?

Olisiko siis parempi, että tukihenkilö kiellettäisiin kokonaan kaikilta, olisi tasa-arvoisempaa?
Totta kai kun vähennetään sairaalassaolijoita, riski tartuttamiseen vähenee. Ja kyllä, se ylimääräinen tukihenkilö pääsee synnytysosastolle, mutta ei pidemmälle. Kyllä silloin se riski on pienempi kuin silloin, että pääsee vuodeosastollekin.
Nyt vaan täytyy hyväksyä, että eletään täysin poikkeuksellista aikaa, jolloin on tehtävä kaikki mahdolliset toimet terveydenhuollon toimivuuden takaamiseksi.

Paljon pahaa mieltä ja rajoituksia korona aiheuttaa. Näihin vain on sopeuduttava. Joku ei pääse ensivierailulle, toinen taas jättämään hyvästejä 😥. Älkää nyt äidit loukkaantuko mutta perheillä on elämä edessä…

Paljon sanotaan, että on tarkkaan mietitty päätös ja välttämätön, mutta vaikka pyydetään, ei tarkempia perusteluja saa. Jos on hyvät syyt ja pohdinnat taustalla, kai ne pitäisi myös kehdata julkaista.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X