Kaikki sektiosta – lue syyt, seuraukset ja äitien aidot kertomukset

Sektiossa vauva ei synny alateitse, vaan hänet leikataan ulos vatsasta. Operaatio voi kuulostaa pelottavalta, mutta moni äiti pelkää alatiesynnytystä enemmän ja haluaa keisarileikkauksen.

Teksti Toimitus
Suunnitellussa ja kiireellisessä sektiossa haava on poikittainen, hätäsektiossa pystysuuntainen.

1. Ensisynnyttäjistä 21 prosentille tehtiin sektio vuonna 2017.

2. Sektio tunnetaan myös keisarileikkauksena. Sektio voidaan tehdä suunnitellusti, kiireellisenä tai hätänä.

3. Sektio voi pelastaa äidin ja vauvan hengen. Keisarileikkauksen tavallinen syy Suomessa on pysähtynyt synnytys ja sikiötä uhkaava hapenpuute, jolloin lapsi on saatava pian ulos.

4. Muita yleisiä syitä ovat sikiön ja äidin lantion välinen epäsuhta, aiem­mat sektiot, vauvan perätila sekä äidin voi­makas synnytyspelko.

5. Sektioon todennäköisimpiä riskejä ovat tulehdus ja verenvuoto. Verenhukan ja kohdunpoiston riskit ovat huomattavasti suuremmat kuin alatiesynnytyksessä.

6. Sektioarven ulkonäkö mietityttää monia, mutta oikea terveydellinen riski voi liittyä huonosti parantuneeseen kohtuarpeen. Raskauden aikana riskit ovat kohdun repeäminen, sektioarpiraskaus eli keisarileikkauksen kohtuarpeen kiinnittynyt raskaus sekä istukan poikkeava sijainti ja kiinnittymishäiriöt.

7. Sektiovauvoilla on tavallista enemmän alttiutta allergioihin. Tutkijat kiistelevät, kypsyttääkö alatiesynnytyksen bakteerikylpy vastustuskykyä, vai johtuuko allergia-alttius muista tekijöistä.

8. Suunniteltu ja kiireellinen sektio etenevät samaan tapaan: ne tehdään puudutuksessa, isä saa tulla mukaan, leikkaushaava on poikittaisviilto ja vauvan saa nähdä heti.

9. Hätäsektioon päätyy kaikista synnytyksistä alle prosentti. Hätäsektiossa äiti voidaan joutua nukuttamaan eikä isä pääse mukaan leikkaussaliin. Viilto tehdään tavallisesti pystysuunnassa.

10. Alatiesynnytystä suositaan sektionkin jälkeen. Jopa kolme neljästä naisesta pystyy vielä yhden sektion jälkeen synnyttämään alateitse.

Lue kolmen äidin kokemukset

”Lapsi syntyi perätilan takia sektiolla”
”Vaikka olinkin alatiesynnytystä toivonut, jäi tästä sektiosta todella hyvä mieli. En usko, että sektiokokemus voisi olla parempi.”

”Lopetin hengittämisen”
Vaikka tyttäremme synnytyksessä oli monia ikäviäkin vaiheita, minulle ei onneksi jäänyt traumaa.

”Kahden kuukauden ajan vain makasin”
”Kuin varkain tulin muutaman vuoden päästä uudelleen raskaaksi. Silloin pelko nousi pintaan.”

Kommentit

4 kommenttia
Avatar

5 sektiota takana, ei omasta halusta! Olisi myös paljon faktoja sekä kokemusta asiasta…

Avatar

Väitämpä tuohon allergia asiaa, niin että lapseni otettiin kiirellisenä koska sydän äänet hävisi. Oli napanuora mennyt kolmesti kiristäen kaulan ympäri. Lpaseni nyt 10v eikä lainkaa allergioita ja kiitettävän terve eli ei flunssaakaan kuin joskus kerran vuoteen. KYLLÄ, olen laittanut monesti kädet ristiin =)
itse olen tullut hätäsektiolla ja perinnyt taas äitini puolen sairaudet.
Joten, yksilöitä myös näissäkin synnytys jälkeisissä tiloissa =)

Avatar

Tuo keskimmäinen ”sektiotarina” kertoo onnistuneesta alatiesynnytyksestä sektiopelosta huolimatta. En usko että sen paikka on tässä kyseisessä artikkelissa.

Avatar

Kiitos tärkeästä huomiostasi Sektioäiti! Onneksi arkistossamme on useita sektiokertomuksianne. Tarinan tilalle on nyt vaihdettu sellainen, jossa sektio toteutui.
– Tiina Länkinen, Kaksplussan digituottaja

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä