Synnytys 21.10.2020

Synnyttäjille suositellaan kasvomaskia koko sairaala-ajaksi HUS-alueella

HUS on täsmentänyt kirurgisen suu-nenäsuojuksen käyttöä synnytyksissä – myös synnyttäjällä. Raskaana olevalle suositellaan kasvomaskia synnyttäessä, jos vointi sallii.

Teksti
Johanna Jantunen
Kuvat
iStock
7 kommenttia

Uudellamaalla synnyttäjiä suositellaan käyttämään kirurgista suu-nenäsuojusta koko sairaalassa olonsa ajan, kerrottiin eilen Naistenklinikan ja Espoon sairaalan Facebook-sivulla.

– Linjaukset koskevat kaikkia HUS-sairaaloita, HUSista kerrotaan.

Pieni myönnytys suositukseen on kuitenkin kirjattu. Kasvomaskia suositellaan käytettävän jatkuvasti vain, jos se vain on synnyttäjän voinnin puolesta mahdollista. Myöskään nukkuessa kasvomaskia ei tarvitse käyttää.

– Synnyttäjille antamamme ohje on suositus, ei pakko. Synnytyksessä on vaiheita, joissa kirurgisen suu-nenäsuojuksen käyttö voi olla hankalaa. Tällöin ei maskia tarvitse käyttää.

Synnyttäjän puoliso tai muu tukihenkilö on velvoitettu käyttämään kirurgista suu-nenäsuojusta koko sairaalassa olonsa ajan. Sairaalasta poistumista suositellaan välttämään, ja synnyttäjiä ja heidän tukihenkilöitään suositellaan pysymään pääsääntöisesti omissa huoneissaan.

Sekä synnyttäjä, tukihenkilö että doula saavat kirurgisia suu-nenäsuojuksia sairaalasta, joten omia maskeja ei tarvitse ottaa mukaan.

– Huolellisella suojain-, hygienia- ja liikkumisohjeiden noudattamisella voimme estää mahdolliset koronavirusaltistus- ja tartuntaryppäät sairaalaoloissa. Altistus- ja tartuntaryppäät voisivat vaarantaa potilasturvallisuuden. Emme toivo tilannetta, jossa joutuisimme kiristämään linjauksia entisestään, HUSin viestinnästä kerrotaan.

Tiettyjä tukihenkilörajoituksia on yhä voimassa

Toistaiseksi synnytyssairaaloissa ei ole otettu käyttöön yhtä rajuja koronarajoituksia kuin viime keväänä. Tällöin vastasyntyneen vauvan isä, toinen äiti tai muu synnyttäjän tukihenkilö ei päässyt mukaan synnyttäneiden osastolle lainkaan, vaan hänen oli poistuttava heti synnytyksen jälkeen sairaalasta.

Lisäksi synnyttäjän oli tuolloin pärjättävä synnytyksen alku ilman läheisensä tukea, koska tukihenkilö sai tulla sairaalaan vasta, kun alatiesynnytys oli selvästi etenemässä ponnistusvaiheeseen. Keisarileikkaukseen ei päässyt mukaan lainkaan.

Tuhannet ihmiset vastustivat synnytyssairaaloiden kovia rajoituksia, ja niitä vastaan tehtiin jopa adressi.

Joitain tukihenkilörajoituksia kaikissa HUS-alueen synnytyssairaaloissa on kuitenkin yhä voimassa. Jos äiti ja vauva eivät pääse synnytyksen jälkeen omaan huoneeseen vaan jakavat huoneen useamman synnyttäjän kanssa, tukihenkilö saa vierailla heidän luonaan vain yhden tunnin ajan klo 10–18 välillä.

Yhden hengen huoneen saavat aina ne synnyttäjät ja synnyttäneet, joilla on koronavirustartunnan oireita.

Vierailijoita ei sallita lainkaan synnyttäneiden osastolla.

Lue myös: Influenssarokote 2020: Raskaana olevien ja pienten lasten ehdottoman tärkeää ottaa rokote

Tarkennettu 21.10.2020 klo 13.10: Synnyttäjän puoliso tai muu tukihenkilö on velvoitettu käyttämään kirurgista suu-nenäsuojusta koko sairaalassa olonsa ajan. Otsikkoon tähdennetty, että suositus on koko HUS-alueella.

Kommentit (7)

Aivan järkyttävää! Eihän maski suojaa edes virukselta, vaan ’suojaa toisia’ pisararoiskeilta eli tässä tapauksessa kätilöitä joilla myös maskit!
En ikinä pystyisi synnyttämäön maskin kanssa, onneksi voi synnyttää myös kotona.

Sydän särkyy kaikkien raskaana olevien naisten puolesta, jotka synnyttävät tässä maailmantilanteessa. Maski kasvoilla synnyttämisessä ei ole mitään luonnollista, puhumattakaan siitä että se olisi edes tarpeellista. Siitä on enemmän haittaa kuin hyötyä. Jos olisin raskaana valitsisin kotisynnytyksen ja kiertäisin sairaalat kaukaa. Mennyt usko ihmiskuntaan täysin tänä vuonna, mitä vielä, vauvoille maskit?

Niimpä! Hengitys on synnytyksessä tärkeässä osassa. Aivan pimeää touhua!

Eksyin artikkeliin pöyristyneen äidin jaettua sen facebookissa.

On ikävää että meillä on korona tilanne päällä. On kuitenkin ensiarvoisen tärkeää suojata sairaalan henkilökuntaa tartunnoilta. Kyllä, synnytys on jokaiselle ainutlaatuinen ja upea kokemus johon kasvomaskin käyttö tuo särön. Mutta millainen se särö olisikaan, jos kaikki kätilöt ovatkin kotona sairastamassa koronaa tai töissä levittämässä sitä potilaisiin?

Ei ole kyse minäkeskeisyydestä vaan sekä synnyttäjän että lapsen turvallisuudesta. Maski haittaa normaalia hengitystä ja vaarantaa täten sekä äidin että lapsen tehokkaan hapettumisen. Tämä taas voi johtaa moniin vaaratilanteisiin.

Aika harva kätilö taitaa tätä suositusta tukea. Joku synnytyksiä syvällisemmin tuntematon byrokratiajyrä on siellä tällaisen ratkaisun tehnyt piittaamatta vähääkään siitä, mihin kaikkeen käytäntö äärimmäisen herkässä kehollisessa ja psyykkisessä prosessissa vaikuttaa.

Ja ei, en ole maskivastainen. Käytän mukisematta työssäni maskia 8 tuntia päivässä, mutta teenkin hyvin kevyttä työtä. Olen havainnut jo ihan normaalilla ruokakauppakäynnillä, että jos en hidasta tahtia tavallisesta tehoiskusta rauhallisempaan käyskentelyyn, maski aiheutaa hengästymistä ja ahdistusta. En voi kuvitellakaan millaiselta tuntuisi yrittää synnyttää maski päässä. En ikinä suostuisi, ja toivon ettei kukaan synnyttäjä tähän suostu.

Kysyisin ihan mielenkiinnosta, kuinka monta synnytystä sinulla on takana? Hengititkö, ohjattiinko sinua hengityksen kanssa? Hapensaanti on aikamoisen tärkeää sekä äidille että vauvalle. Sen vuoksi tukihenkilöt ja kätilöt muistuttaa äitiä hengittämään synnytyksen aikana. Että ihan sellainen ”minäkeskeisyys”.
Tosin onhan se hienoa, että nukkuessa ei tarvii maskia, silloin kai viruksetkin lepää.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X