Synnytys 12.9.2013
TEKSTI Toimitus

Synnytystä ennakoivia merkkejä – Synnytyksen ensioireet

Synnytyksen ensioireet alkavat raskauden loppumetreillä, kun naisen elimistö alkaa antaa merkkejä siitä, että synnytys on lähellä. Oireiden voimakkuus on kuitenkin yksilöllistä.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Synnytystä ennakoivat ensioireet alkavat kohdunpohjan laskeutumisella. Kun lantion kudokset pehmenevät ja kohdun sola laajenee, sikiön tarjoutuva osa painuu lantion yläaukeamaan. Tämä tapahtuu yleensä 2-3 viikkoa ennen synnytystä.

Mahan muoto muuttuu ensioireissa entistäkin ulkonevammaksi, painontunne vatsan yläosassa helpottaa, mutta käveleminen voi muuttua vastaavasti vaikeammaksi.

Lue myös: Näin valmistaudut synnytykseen
Keskustele: Aavistitteko, milloin synnytys alkaa?

Synnytystä ennakoivat supistukset

Synnytystä ennakoivat supistukset alkavat ensikertalaisilla 38. viikon paikkeilla, uudelleensynnyttäjillä kuukauttakin aiemmin, ja vaivaavat äitiä usein öisin. Niiden vaikutuksesta kohdunkaula lyhenee tai häviää kokonaan ja kohdunsuu voi avautua sentin verran, uudelleensynnyttäjillä enemmänkin.

Limatulppa irtoaa. Limatulppa on raskauden ajan suojannut kohdunsuuta ja -kaulakanavaa. Kohdunkaulan kypsyessä lima puristuu pois siinä olevista rauhasista joko vähitellen ja lähes huomaamatta, tai lähempänä synnytystä vereslimaisena, könttimäisenä vuotona.

Yleensä tulppa irtoaa 1-10 vuorokautta ennen synnytystä, mutta sisätutkimus saattaa irrottaa sen jo paljon aiemmin.

Lue myös: 10 kysymystä synnytyksen kivunlievityksestä
Keskustele: Kuinka kauan synnytyksen ennakoivia merkkejä tulee?

Lapsiveden meneminen ennen synnytystä

Lapsiveden meneminen tarkoittaa sikiökalvojen puhkeamista ja on varma merkki siitä, että synnytys on lähellä. Supistukset alkavat yleensä muutaman tunnin kuluessa veden menosta, ja noin 70 prosenttia äideistä synnyttää lapsensa 24 tunnin sisällä.

Jos supistukset eivät ala luonnostaan, synnytys käynnistetään muutaman tunnin tai viimeistään 1-2 vuorokauden kuluttua lapsiveden menosta, koska emättimen ja kohtuontelon välillä on nyt suora yhteys, joka lisää kohtutulehduksen riskiä.

Lue myös: Synnytyksen käynnistyminen: mistä synnytys alkaa
Keskustele: Runsaasti lapsivettä

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Suomen kattavin vanhemmuusmedia: hyötytietoa vanhemmuudesta, perheblogeja ja suosittu keskustelufoorumi. Tervetuloa viihtymään!

Seuraa
meitä: