Tyrnävällä törähtää

  • Viestiketjun aloittaja Kakkelberg
  • Ensimmäinen viesti
Kakkelberg
Tyrnävällä törähtää” Tyrnävän järjestyksessä toinen peräilmamusiikki ja käteevetoviikko 25 – 30. päivä heinäkuuta 2005. Juhlaviikon aloittaa Sörnäisten työväenpierijät yläasteen juhlasalissa maanantaina 25 heinäkuuta klo. 18.00 alkaen. Sörnäisten työväenpierijöitä johtaa Holger Horola, ohjelmistoon kuuluu mm.
- Holger Horolan säveltämä suolikaasurapsodia terveisä perseestä
- Toisena numerona esitetään ”suoraan hanurista” muunnelmia teemasta
- Kolmantena Holger Horolan sävellys ”todella syvältä”
- Päätteeksi Holger Horola esittää aarian oopperasta ”Mustilaisen munat ovenraossa, saranapuolella”.

Tiistaina 26.7 on vuorossa Huuhaa teatteri Tyrnävän työväentalon isolla näyttämöllä. Esitys on tositapahtumiin perustuva draama 1700 luvun lopulta. Tarinan kulku on seuraava: Kreivi Wilhelm Wiikseenvetäjä viettää murheellisena iltaa kartanossaan. Kreivitär Horofeelia on hänet jättänyt. ”ei suo hän mulle harareikää naisen”. Huokailee kreivi Wilhelm Wiikseenvetäjä murheisna. Silloin saapuu kreivin kartanoon hänen pahin kilapilijansa ja vihamiehensä paroni Kaarlo Karvakanki. Ilkkuen paroni ilmoittaa kreiville ettei kerivitär Horofeelia enää koskaan suo haarareikää naisen kelpo kreiville. Sen sijaan hän, paroni Kaarlo Karvakanki, häntä edestä ja takaa, kuin myös suihin hässinyt on. Tämän kuullessaan vimmastunut kreivi huudahtaa: ”voi hevon vittu, voi hevon vittu mitä mä kuulen”. Syntyy ankara suukopu, mitä seuraa kaksintaistelu.... Näytelmän lopuusanoina kuullaan. ”hauta lerppaa, hauta lerppaa. Rauennut on jousi siitin siniverisen”.

Kesiviikkona 27.7 Huuhaa teatteri esittää humoristisen baletti-iloittelun nimelään ”Sain sulta erokirjeen ja hatullisen paskaa”.

Torstaina 28.7 Sörnäisten työväenpierijöiden konsertti yläasteen juhlasalissa Holger Horolan johdolla. Esietettävät kappaleet ovat:
- Aina tulle kun pyllistää
- Perästä kuuluu
- Pääsihän se vaikka en paljon pidätellytkään
- Pääteeksi esitää Holger Horola aarian oopperasta ”hevosmies kusella”.

Perjantaina 29.7 alkavat kaksipäiväiset käteenvetokarnevaalit. Ensimmäisenä päivän ohjelmassa on runkkausmessut Tyrnävän torilla. Tervetuliaissanat ja runon runkkaajalle lausuu Tyrnävän lukion rehtori Maj-Lis Hämeen-Häss. Näytteille asettajia ovat järjestävän seuran, Tyrnävänseudun runkkajien lisäksi:
- Suomen käteenvetäjäliiton keskusjärjestö ry.
- Ylitornion temmi
- Mynämäen pallinpuristajat
- Pornaisten pornopojat ry.
- Jyvässeudun runkkaajat
- Pispalan seudun työväen runkkaajat Tampereelta
- Itä-Helsingin huomaavaiset herrasmiesrunkkaajat
- Santahaminan upseerirunkkaajat ry.
- Käteenvetäjä lehti
Erityisesti voisi suositella käyntiä Santahaminan upseerirunkkaajat ry:n osastolla. Seura viettää juhlavuottaan. Seura on perustettu vuonna -45 kannaksella, ja sen jäseninä on ollut lukuisa joukko maan tunnettuja vaikuttajia, muunmuassa itse marsalkka Mannerheim. Tämä on yksi tuntematon puoli Mannerheimista, jota ei ole paljon julkisuudessa puhuttu ja elämäkerran tutikijatkin ovat sen valitettavasti sivuuttaneet lähes kokonaan. Seuran alkuajoilta on muunmuassa elämään jäänyt lentävä lause: ”vittu mi munat sano Manerheimi”.

Runkkausmessujen keskustelupaneelissa, otsikolla ”Runkkaajan arkipäivää” pohdiskellaan: ”onko Jallun lukeminen riittävää henkistä valmentautumista vasemmankäden runkkauskilpailuihin”.

Muusta perjantain ohjelmasta voisi mainita uuden USA:ssa erittäin suositun kilapailulajin ensiesittelyn Suomessa. Kysymyksessä on ns. ”Quick splash and figure” . Lajin esittelee viimetalven Tyrnävänseudun runkkaajia valmentanut Minesotalainen Ben Fucker. Hänen pravuurinsa tässä lajissa on viisi sekuntia veltosta-velttoon ja nimikirjaimet huussin seinässä.

Launantaina, päätöspäivänä on ohjelmassa muunmuassa Ilmayhdynnän SM kisat. Kesäkuun Käteenvetäjälehden haastattelussa kertoi Tyrnävänseudun rukkaajien Kullervo Holopainen saaneensa idean Ilmayhdynnän suomenmestaruuskisoista Oulussa joka vuosi järjestettävistä Ilmakitaran SM-kisoista. Ilmayhdynässä on sama idea kuin ilmakitarassa, eli kilpailija on kilpailussa yksin ja on ”yhdynynnässä” ilmaan. Kilpailija saa valita asennon vapaasti, kilpailusuorituksen pitää kestää vähintään kaksi minuuttia, ja enintään viisiminuuttia. Suoritusta arvostellaan samoilla kritereillä kuin vasemmankäden runkkauskilpailujen suoritusta EU direkdiivin 4243/44 mukaisesti. Holopainen mainitsi Tyrnävällä pidettyjen koekisojen saaneen suurta huomiota ja olevan erittäin yleisöystävällinen seurata. Kilpailuun voi ilmoittautua joko puhelimitse Holopaiselle, tai viimeistään perjantaina 29.7 Tyrnävän torilla Tyrnävänseudun runkkaajien osastolla. ”Toivommekin mahdollisimman paljon kilapilijoita ja kiinnostunutta yleisöä näihin ensimmäisiin Ilmayhdynnän Suomenmestaruuskisoihin”. Holopainen totesi haastattelun lopuksi.
 
vierailija
Kun pääsin eilen rankasta vuorotyöstäni kotiin, selailin tapani mukaan jodelia. Siellä on aina päättömiä ja hauskoja jutuja. Olen kiinnostunut tarinoista. No, siellä kerrottiin että Tyrnäväläinen hautausyrittäjä on syyllistynyt lapsen hyväksikäyttöön. En jaksa sitä asiaa nyt kanssanne puida enempää, mutta oliko joskus Tyrnävällä joku vakava tuhopoltto, mihin liittyi myös lapsia?
 

Yhteistyössä