Vauva 05.05.2018 Päivitetty 21.08.2023

Ihanimmat ideat vauva-ajan muistolaatikkoa varten – näitä lapsi haluaa tutkia myös aikuisena

Muistolaatikko on ihana lahja esimerkiksi silloin, kun lapsesta tulee jonain päivänä täysi-ikäinen. Poimi tästä vinkit siihen, mitä kerätä muistoksi vauvan ensimmäisiltä kuukausilta!

Teksti
Kia Toivanen
Kuvat
iStock
10 kommenttia

Miksi muistolaatikko kannattaa väkertää?

Lapsen ensimmäiset kuukaudet ovat ihanaa mutta kiireistä aikaa. Vaikka arki täyttyy uusista askareista ja vastasyntynyt pitää kiireisenä, kannattaa myös pysähtyä miettimään, mitä tästä ajasta haluaa säästää muistoksi lapselle tulevaisuuteen.

Kuvien ja videoiden lisäksi tuoreella vanhemmalla on hieno mahdollisuus kerätä talteen pieniä muistoja ajasta, josta lapsi haluaa jonain päivänä varmasti kuulla lisää. Vauva-ajan muistolaatikko on koskettava lahja vaikkapa 18-vuotissyntymäpäiväksi, mutta laatikkoa voi toki tutkia lapsen kanssa jo aikaisemmin.

Poimi tästä vinkit ensimmäisten kuukausien muistoihin, jotka ovat säilyttämisen arvoisia!

Syntymäpäivän sanomalehti

Miltä maailma näytti juuri sinä päivänä, kun lapsi tuli maailmaan? Mistä aiheista kirjoitettiin, ketkä päättivät Suomen asioista, ja miltä paperinen sanomalehti ylipäätään näytti?  Ota talteen paikallinen sanomalehti, joka kertoo synnyinpaikkakunnan kuulumisista tai valitse valtakunnallinen lehti, jossa käsitellään maailman tämänhetkistä tilannetta. Tai molemmat.

Muistolaatikko kätkee sisäänsä myös ensimmäisen lelun

Mikä oli ensimmäinen lelu, jonka vauva sai vielä sairaalassa ollessaan? Oliko se perinteinen unilelu, kuten nalle, pupu tai nukkumatti, vai jotain muuta? Tämä esine kannattaa laittaa muistolaatikkoon vasta silloin, kun sillä ei enää leikitä tai kun se on vaarassa hajota. Sama pätee unirättiin.

lelut, tutit ja pipot kuuluvat vauvan varusteisiin.

Monet vanhemmat säästävät lastensa tutteja ja ensimmäisiä leluja muistoksi vauva-ajasta.

Tutti

Tuttien kohdalla kannattaa tehdä valintoja. Säilyttää voi sen, joka oli ensimmäinen, tai vaikkapa sen, joka jäi viimeiseksi. Muuten tutit kannattaa heittää pois sitä mukaa, kun ne ovat tehneet tehtävänsä.

Ensikengät tai -sukat

Miten pienet ja suloiset vastasyntyneen jalat olivatkaan! Pikkuruinen puuvillasukka ihastuttaa ja ihmetyttää yhä uudelleen, vuosienkin päästä.

Rakas vaate

Vauva-ajan vaatteista säilyttäisi mielellään joka ikisen, mutta muistolaatikkoon niistä kannattaa valita vain rakkaimmat. Mieti, millä vaatteilla on juuri sinulle tunnearvoa: hauskalla eläinbodylla, pitsisellä kastemekolla, mummon virkkaamalla myssyllä, pörröisellä toppahaalarilla vai jollain muulla. Kaikkia arkivaatteita ei tarvitse säilyttää.

Lue myös: Näin säästät vauvasi suosikkivaatteet aikuisuuteen – Marttojen parhaat vinkit!

Ultraäänikuva ja vauvan vaatteet kertovat tulevasta, mutta joskus vuosien päästä menneestä.

Ultraäänikuva katoaa helposti vuosien saatossa, ellei sille ole omaa säilytyspaikkaansa. Muistolaatikossa kuva pysyy varmasti tallessa muiden aarteiden joukossa.

Ristiäis- tai nimiäismuistoja

Onnittelukortit ja kummilahjat muistuttavat tärkeistä ihmisistä, jotka olivat päivässä läsnä. Vauvan ensimmäisestä juhlapäivästä mukaan voi ottaa myös palan itse juhlaa, kuten kynttilän, kutsukortin, menun tai servietin. Jos valittuun nimeen liittyy erityinen tarina, se kannattaa kirjoittaa ylös.

Muistolaatikko tallettaa myös raskausajan muistoja

Ultraäänikuva ja äitiys- ja neuvolakortit ovat lapselle mystisiä todisteita hänen ensihetkistään maailmassa. Sairaalasta mukaan voi puolestaan napata vauvan rannekkeen tai tietolapun, joka löytyy vauvasängyn päädystä. Nämä pienet aarteet vievät vain vähän tilaa, mutta muistuttavat ainutlaatuisesta tapahtumasta teidän molempien elämässä.

Mitä muuta aiot laittaa tai olet jo laittanut lapsesi vauva-ajan muistolaatikkoon? Kommentoi alle!

Lue myös Kotilieden ohje: Neulo herttainen vauvan pilkkupeitto helpolla ohjeella

Lue myös

Kommentit (10)

Kaikille yhdeksälle on laatikoita rakennettu, ja osalle vieläkin kertyy niihin muistoja. Äitiyspakkausten makuupussit, kirja ja ensimmäinen lelu, kotiintulovaatteet, ristiäisten muistoja, syntymäpäiväkortteja, ensimmäisen junamatkan ”lippu”, syntymäpäivän lehti ja suntymäviikon 7päivää- lehti, maailman rakkain lähes puhki pidetty Haisulipaita, ensimmäiset villasukat, äitiys- ja neuvolakortti jne. Siinä vain osa aarteista, mitä koko katraan laatikoihin kätkeytyy. Esikoinen nyt 23-vuotias ja nuorimmat 2-vuotiaat kaksoset.

Minä olen säilönyt kahden nuorimman napatyngät ja positiiviset raskaustestit. Lisäksi kaikki kortit, äitiyskortit, ultrakuvat, sairaalarannekkeet yms ja vauva/kastelahjatlahjat.

Ekat crocsit, kotiutus vaatteet, vauvakirjassa koulukuvia syntymätod. yms. Ja päiväkirjat erityisistä tapahtumista ja vähän tavallisistakin kirjoitettuna (tarroilla ja kuvilla höystettynä), ainokaiselle helppo jaksaa väsätä. Kuulostaa kai överiltä, mutta kaikki säilön äitiyspakkauksen laatikkoon. Itsellä ei ollut edes vauvakirjaa, siinä kai syy…

Ekoja piirustuksia, maalauksia ja askarteluita. Myös mustikalla painetut jalan- ja kädenjäljet vauva-ajalta ja ehkä vähän kasvun mukaan.
Omille lapsille pakkaan nämä vanhoihin matkalaukkuihin.

Esikoisen kanssa vuonna 2016 oli käytössä raskausaikana vielä pahvinen äitiysneuvolakortti. Nyt vuonna 2020 kuopuksen kanssa ei, olin vähän pettynyt etten saanut kuopuksen muistojen laatikkoon sitä! Kaikki on vain sähköisenä nykyään, huokaus…

No höh! Oulussa ainakin sain nyt 2022 kesällä syntyneestä äitiysneuvolakortin. Kai paikkakuntakohtaista. Saakohan niitä tulostettua jotenkin tmvs? Voihan sitä neuvolasta kysyä?

1996 syntyneen ” iltatähti tyttären ” muistojen laatikossa on paljon ihania juttuja , Päivän lehti , ensi pehmolelu , kokoelma tutteja , unirievun riekaleet , ensi vaippa ( puhtaana tietty ), syntymätodistus , kastetodistus , neuvolan papereita, ekoja piirustuksia ym ym .

Olen säästänyt laatikkoon myös pikkuruisen 1 koon vaipan, käyttämättömänä tietenkin.

Tallessa on ainakin syntymäpäivän sanomalehti, sanomalehti jossa syntymäilmoitus julkaistiin, synnäriltä saadut villasukat sekä kukkakimpussa ollut pieni pupukoriste, synnärille tuodut Ainu ensipuput, ristiäisissä olleet juhlasukat, kastevettä, onnittelukortteja syntymästä, ristiäisistä ja syntymäpäiviltä, laatikollinen vaatteita, sairaalarannekkeet synnäriltä, ultrakuvat, synnytyskertomus, kolme tuttia, 3-viikkoisena sormiväreillä painettu jalanjälki…

Poikani sai nimiäislahjaksi maailman söpöimmät Minna Parikan vauvatossut, jotka jalassa hän oli kaikki kyläreissut ja juhlat ensimmäisen 6kk ajan. Nämä säästimme ilman muuta muistolaatikkoon. Samoin suloisimmat ensimmäiset vaatteet.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X