Vauva voi kärsiä refluksitaudista, vaikka paino nousee normaalisti – tunnista hiljainen refluksi

Hiljaisessa refluksissa vauva nielaisee pulautuksen takaisin mahaan. Taudin oireita ovat muun muassa katkonaiset unet ja itkuisuus.

Teksti Johanna Jantunen
Kuvat iStock
Silent refluksi
Hiljainen refluksi on piinallinen sairaus, koska se voi olla vaikea tunnistaa.

Vauva voi kärsiä refluksitaudista, vaikka hän ei pulauttelisi. Silent reflux eli hiljainen refluksi nostaa mahan sisältöä ylös, mutta vauva nielaisee sen takaisin.

– Silent refluksi eli hiljainen refluksi on ei-näkyvää refluksia, joka voi kuitenkin aiheuttaa ruokatorvessa samalla tavalla oireita kuin pulauttelu tavallisessa refluksitaudissa, Terveystalon lastentautien erikoisalajohtaja, lastentautien erikoislääkäri Péter Csonka kertoo.

Hiljaisen refluksin oireita ovat muun muassa tyytymättömyys, itkuisuus, huonompi ruokahalu, äänen käheys, yskiminen, poikkeava hengitys, toistuvat hengityskatkokset, levottomuus ja katkonaiset yöunet.

Tavallinen refluksitauti oireilee usein huonompana painonnousuna, mutta koska hiljaisessa refluksissa pulautus ei tule ulos asti, painonnousu on harvoin merkittävästi hidastunut.

Oirepäiväkirja auttaa diagnoosissa

Hiljaisen refluksin syyt ovat useimmiten toiminnalliset, harvemmin rakenteelliset. Siitä kärsivällä vauvalla ruokatorven alemman sulkijalihaksen eli niin sanotun mahalaukun portin aukeamista tapahtuu poikkeuksellisen paljon.

Hiljainen refluksitauti todetaan oirekuvauksen ja tarvittaessa ruokatorven pH-mittauksen perusteella.

Koska hiljaiseen refluksiin ei liity pulauttelua, se voi olla hankala tunnistaa. Csonka kehottaa vanhempia pitämään oirepäiväkirjaa.

– Kun oireet on kirjattu tarkasti ylös, lääkärin on paljon helpompi työskennellä lyhyen vastaanottoajan aikana. On myös tärkeää, että lääkärissä pysähdytään riittävän rauhallisesti kuuntelemaan läpi kaikki oireet ja arvioidaan tilanne yksilöllisesti.

Miten hiljaista refluksia hoidetaan?

Hiljaista refluksia hoidetaan samalla tavoin kuin tavallista refluksitautia.

Hiljaisesta refluksista kärsivän vauvan oireita voi helpottaa muun muassa pinnasängyn päädyn kohottamisella, vauvan asennonvaihtojen välttämisellä ruokailun jälkeen, maidonsakeuttajan käyttämisellä ja kiinteiden ruokien aloituksella heti neljän kuukauden iässä.

Refluksitaudin hoidossa pyritään nykyään siihen, että  lääkitykseen, kuten happosalpaajiin, jouduttaisiin turvautumaan mahdollisimman harvoin.

– Ongelmana on se, että lääkkeitä ei ole tutkittu lapsilla kauhean hyvin. Tutkimuksissa on jopa saatu viitteitä siitä, että happosalpaajat eivät ole auttaneet lumelääkkeitä paremmin itkuisuuteen ja yöheräilyihin, joiden vuoksi lääkäriin usein hakeudutaan, Csonka sanoo.

Lisää tietoa: Refluksilapset ry

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä