Vauvan terveys 20.11.2020 Päivitetty 01.02.2021

Vauvan ummetus – tunnista ummetuksen oireet vauvalla ja hoida ikävä vaiva kotikonstein

Vauvan ummetus oireilee muun muassa vatsakivulla ja turvotuksella. Kakka voi olla kovaa, ja kakkaaminen voi sattua vauvaa.

Teksti
Johanna Jantunen
Kuvat
iStock

Vauvan ummetus on melko tavallinen vaiva. Noin kolmasosa lapsista kärsii joskus elämänsä aikana ummetuksesta, osa jo vauvaiässä.

– Vaikka vauvoilla ummetus ei ole yhtä yleistä kuin esimerkiksi leikki-ikäisillä, myös heillä sitä esiintyy, kertoo Kanta-Hämeen keskussairaalassa ja Taysin allergiakeskuksessa työskentelevä lasten gastroenterologi Taina Arvola.

Ummetus on tyypillisempää kiinteisiin ruokiin siirtyneillä vauvoilla kuin vielä pelkällä maitoruokinnalla olevilla. Kuitenkin myös äidinmaidolla tai korvikkeella oleva vauva saattaa kärsiä ummetuksesta.

Vauvan ummetuksen oireet

Vauvan kakkausvälistä ei voi välttämättä päätellä, onko vauvalla ummetusta vai ei. Toinen vauva saattaa kakata jopa 10 kertaa päivässä, kun taas toisella tulee kakka kolme kertaa kuukaudessa.

– Vaihtelu on valtavaa. Jos vauva voi hyvin, kaikki on kunnossa, Arvola sanoo.

Jos vauva kuitenkin alkaa kakata omaan rytmiinsä verrattuna tavallista harvemmin ja kärsii tietyistä oireista, kyse voi olla ummetuksesta.

Ummetus oireilee vauvalla muun muassa seuraavin tavoin:

  • Uloste voi olla kovaa. Tämä aiheuttaa sen, että vauva joutuu tekemään hirveästi töitä, jotta kakka tulee ulos. Kakkaaminen voi myös olla kivuliasta.
  • Vauva voi kärsiä vatsakivusta ja vatsan turvotuksesta, kun kaasut eivät pääse poistumaan suolesta normaalisti.
  • Vauvan ruokahalu voi olla huono.
  • Vauva voi kärsiä pahoinvoinnista ja oksentelusta.
  • Ummetus pahentaa refluksioireita.

Vain harvoin vauvan ummetus johtuu sairaudesta

Vauvan ummetus johtuu harvoin mistään tietystä ruoka-aineesta, vaikka esimerkiksi banaani ja mustikka saattavatkin ummettaa. Runsas korvikkeen tai lehmänmaidon käyttö voi kuitenkin joskus olla ummetuksen taustalla.

– Jos vauva kärsii ummetuksesta, kannattaa tarkistaa, ettei hän juo maitoa yli 8 desiä päivässä, Arvola sanoo.

Ummetus on allergian oireena harvinainen. Jo viljoja syövällä lapsella ummetus voi kuitenkin olla keliakian oire.

Vauvan ummetus johtuu useimmiten toiminnallisesta vaivasta, mikä tarkoittaa sitä, että taustalla ei ole erityistä sairautta.

Alle puolen vuoden ikäinen vauva voi kärsiä ulostusvaikeudesta esimerkiksi siksi, ettei hän ole vielä oppinut säätelemään peräsuolen sulkijalihaksen toimintaa, eikä sen vuoksi saa kakkaa tulemaan.

Vauvan ummetus voi aiheuttaa ikävän kierteen.

Ummetuksesta kärsivää vauvaa voi sattua, kun kakka vihdoin tulee.

Ummetus voi johtua myös siitä, että vauva on alkanut pantata kakkaa, koska kakkaamisesta on jäänyt hänelle ikävä muistikuva. Vanhempi voi huomata, että vauvalla on kakkahätä, mutta kakkaa ei vain tule, koska vauva yrittää estää kakan tuloa.

– Jos vauvalle tulee pari kertaa kova kakka ja se tekee kipeää, vauva voi alkaa pelätä kakkaamista, Arvola kertoo.

Tällöin vauva voi alkaa pantata, mikä johtaa ikävään kierteeseen. Kun kakka on suolessa pidempään, siitä imeytyy nestettä ja se kuivuu ja kovenee entisestää. Kun kakka lopulta tulee, se sattuu vauvaa taas.

– Tästä voi tulla herkästi kuukausien tai jopa vuosien pulma, jos kierrettä ei saa ehkäistyä ajoissa ja kakkaa pehmennettyä.

Joskus vauvan ummetus voi johtua sairaudesta. Esimerkiksi hirschsprungin tauti, jossa suolen loppuosasta puuttuu normaali suolen hermotus vaihtelevan pituiselta osalta, aiheuttaa ummetusta. Taudista kärsivillä vauvoilla ummetus alkaa yleensä jo ensimmäisten elinkuukausien aikana.

– Tyypillistä sairaudelle on myös se, että mekonium eli lapsenpihka tulee vasta yli kahden vuorokauden iässä.

Hirschsprungin tauti on kuitenkin hyvin harvinainen.

Vauvan ummetusta voidaan hoitaa kotikonstein

Jos vauvalla on ummetusta, Arvoa suosittelee ensin tarkistamaan, ettei vauva juo maitotuotteita liikaa, ainakaan yli kahdeksaa desilitraa päivässä. Tarvittaessa maitotuotteiden käyttöä vähennetään.

Luumu-, päärynä- tai ruusunmarjasosetta voi kokeilla.

– Luumua ei kannata kuitenkaan antaa joka päivä, koska tällöin luumun teho heikkenee. 5–6 kuukauden iästä alkaen kannattaa aloittaa täysjyväpuurot.

Vauvalle voi myös antaa apteekista saatavaa mallasuutetta. Purkin kyljessä on ohjeet sopivaan annostukseen.

Myös apteekista ilman reseptiä saatavat laktuloosi-valmisteet ovat vauvan ummetuksen hoidossa turvallisia.

– Jos laktuloosia kuitenkin ottaa liikaa, vauvan kakka voi tulla turhankin löysäksi. Toisinaan laktuloosi voi myös kerätä vauvan vatsaan ilmaa, joka tekee vatsan kipeäksi. Tällöin kannattaa pienentää annostusta tai hakeutua lääkäriin miettimään muita konsteja.

Jos vanhempi on saanut jostain neuvon pitää vauvan peräaukolla kuumemittaria sulkijalihaksen rentouttamiseksi, sitä ei Arvolan mukaan kuitenkaan kannata kokeilla.

– Vauva oppii todella nopeasti rentouttamaan sulkijalihaksen vain tällä tapaa. Siitä voi syntyä kierre, joka johtaa siihen, että vauva ei enää itse osaa rentouttaa sulkijalihastaan.

Ummetus vauvalla – milloin on hyvä lähteä lääkäriin?

Usein ummetusta voidaan helpottaa kotikonstein, mutta seuraavissa tilanteissa vauvan kanssa on hyvä lähteä lääkäriin:

  • Vauvan ummetus on alkanut ensimmäisten elinkuukausien aikana ja on vaikeaa.
  • Ummetus on alkanut ensimmäisten elinkuukausien aikana, ja pihkakakka on tullut vasta yli 2 vuorokauden iässä.
  • Vauva kärsii selkeistä oireista (kakka kovaa, kakkaaminen sattuu, vauva joutuu ponnistelemaan paljon, vauva oksentelee), eivätkä kotikonstit auta parissa viikossa tai viimeistään kuukaudessa.

Lääkäri voi määrätä vauvalle lääkettä ummetuksen helpottamiseksi. Tarvittaessa ummetuksen hoidossa voidaan myös käyttää lyhytaikaisesti peräruiskeita lääkärin ohjeiden mukaisesti.

Hoidon tavoitteena on se, että vauvan kakka on pehmeää ja ulostaminen kivutonta.

– Lapsia voidaan aina auttaa. Jos hoito ei onnistu, yleensä se johtuu siitä, että lääkettä on annettu epäsäännöllisesti tai liian vähän.

Jos ummetus on kestänyt pitkään, hoitoakin tarvitaan pitkään.

– Nyrkkisääntö on, että hoitoa täytyy jatkaa kaksi kertaa niin pitkä aika kuin ummetus on kestänyt.

Lue myös: Näin hoidat lapsen ummetusta – 13 tärkeää faktaa

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X